REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Proiect: Producţia de tomate cultivate în spaţii protejate va fi susţinută financiar de la buget cu circa 39,5 milioane de euro

Proiect: Producţia de tomate cultivate în spaţii protejate va fi susţinută financiar de la buget cu circa 39,5 milioane de euro

Replica API 4 februarie 2020 | 00:00 622

Producţia de tomate cultivate în spaţii protejate va fi susţinută financiar şi în acest an din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), resursele financiare alocate pentru 2020 cifrându-se la aproape 39,5 milioane de euro, iar suma pe care o va primi un beneficiar nu va depăşi 3.000 de euro pe an, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul MADR.

"Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de maximum 39.477 mii euro, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 187.500 mii lei, şi se asigură din bugetul repartizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În situaţia în care, după centralizarea tuturor situaţiilor privind sumele necesare reprezentând ajutor de minimis, se constată depăşirea sumei maxime prevăzute, valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar poate fi redusă în vederea încadrării în buget", se arată în proiectul de HG privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate" pentru anul 2020.

Astfel, legumicultorii români care vor cultiva tomate în spaţii protejate, respectiv în sere şi solarii, şi vor valorifica producţia pe piaţă pentru asigurarea necesarului de consum intern vor putea primi cel mult 14.248,8 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/beneficiar/an, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019.

Schema de ajutor de minimis este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.

"Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă în anul 2020", potrivit proiectului MADR.

Pentru a fi eligibili în ceea ce priveşte acordarea ajutorului de minimis de maximum 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, marcată la loc vizibil, să obţină o producţie de minimum două kilograme tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum două tone, dovedită cu documente justificative.

De asemenea, producătorii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, la data depunerii cererii.

Faţă de programul derulat în anii trecuţi vor fi modificări în acest an prin introducerea în registrul de tratament fitosanitar, verificarea se va face la rodire şi la comercializare, nu cum se făcea înainte la plantare şi la rodire, iar suprafaţa solariilor va fi verificată şi măsurată.

Potrivit proiectului, producătorii trebuie să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, conform modelului prevăzut în proiect, completat începând cu data înfiinţării culturii, şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative privind comercializarea producţiei.

Valorificarea producţiei se face până la data de 31 mai inclusiv, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212