REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Propunerea CE e aproape imposibil de aplicat în România

Propunerea CE e aproape imposibil de aplicat în România

Replica API 19 septembrie 2022 | 00:00 1293

România iese în evidenţă la nivel european prin faptul că este ţara cu cel mai mic consum de energie per cap/ locuitor. Practic, invitaţia Comisiei Europene de a mai stinge becul devine aproape imposibil de pus în practică pentru că România nici nu prea mai are ce să scoată din priză.

Germanii consumau 6,4 MWh pe locuitor, Norvegia avea un consum de 23,3 MWh pe cap de locuitor în 2020, iar liderul absolut al consumului de energie pe cap de locuitor este Islanda, cu un nivel imposibil de egalat, de 51 MWh pe persoană.

Acesta fiind contextul, propunerea Comisiei Europene de a scădea şi mai mult consumul devine aproape imposibil de aplicat.

Potrivit datelor din 2021, consumul casnic a ajuns în România la o pondere de circa 25% din consumul total de energie, media la nivel european, la nivelul anului 2020 fiind de 27%. Merită precizat însă că în ultimii ani România a trecut printr-un proces de dezindustrializare agresiv. Aceste explicaţii au rost în contextul în care printre noile propuneri ale Comisiei Europene (CE) de a trece cu bine iarna se numără şi indicaţia ca fiecare stat să-şi reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf. Astfel, statele membre va trebui să identifice 10 % din totalul de ore, care au cel mai mare preţ preconizat, şi să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf. Comisia mai spune că acest lucru înseamnă ca fiecare stat să analizeze acele 3-4 ore de vârf, cumulat cu estimările de producţie, şi să încerce să reducă consumul.

„În mediul rural din România ai un frigider băgat în priză şi atât. Suntem mult mai rurali decât alţii, chiar dacă ne vine greu să credem analizând lucrurile din marile oraşe. De exemplu, la nivelul anilor ’90,95% din consumul de energie al României era industrial, iar restul erau casnicii“, spune Otilia Nuţu, analist de politici publice în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum.

Otilia Nuţu spune însă că acest propuneri nu sunt obligatorii şi procentele nu se vor aplica la fel pentru toate statele membre, fiecare ţară trebuind să îşi facă propriile calcule. Pentru România va fi ceva mai greu.

„Problema la noi este că nici măcar nu avem datele. Noi nu ştim cum se consumă energia în România. Avem acelaşi mod de producţie, cu unităţi foarte mari, apropiate de vechile foste unităţi industriale, în timp ce consumul nostru s-a mutat în zona urbană“, atrage atenţia Otilia Nuţu, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lampi pe gaz nu se mai fabrica.Gazarii nu mai avem.Solutia : lumanari cea mai simpla metoda la romani. Azi nu le mai putem cumpara din biserica , sunt mai scumpe decat in comert,cele pastila.Facem haz de necaz dar purceaua este moarta in cotet.Am ajuns de unde am plecat in urma cu 32 de ani.Era mai bine in Comunism decat azi,pentru ca erau preturile foarte mici la utilitati si mancare. Se gaseau urme si cozi infernale.Azi gasim mancare,legume stricate putrezite pe rafturi. Nu le cumparam ca nu avem cu ce.Facturi de sute de lei umflate de hoti.Lumina,apa, caldura oprita,zi de zi.
1
0
Pentru comparatie cu Germania-6,4Mwh pe locuitor,consumul de energie pe cap de locuitor in Romania in 2020 a fost 2,7 Mwh!!!!!!!Bine a zis cineva,ultimul stinge lumina...ministru energiei!!!
0
0
pe ce baza ati calculat consumul?Fara iluminat-umblam cu lanterna ca sa reducem cu 15% ,luati in calcul frigider,masina de spalat ,laptop 4-5 ore pe zi,incarcare telefon-2 buc,masina de calcat o ora pe saptamana,feon,televizor 4 ore pe zi,miniboiler electric pt.dus-ca nu dau apa calda in sistem centralizat,un prajitor de paine,un aparat suc din fructe!!Consider ca ar fi strictul necesar,ce spuneti dle.Popescu dar dvoastra dle Ciuca???
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272