REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
15.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Rafila: Ne tratăm de multe ori pacienţii în mod distant; au nevoie de foarte multă atenţie

Rafila: Ne tratăm de multe ori pacienţii în mod distant; au nevoie de foarte multă atenţie

Replica API 27 august 2022 | 00:00 678

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, joi, la Iaşi, că de multe ori pacienţii sunt trataţi de personalul medical cu atitudini distante, deşi ei au nevoie nu doar de tratamentul specific afecţiunilor lor, ci şi de "foarte multă empatie, foarte multă grijă".

Alexandru Rafila

"Comportamentul uman lipseşte de foarte multe ori şi încrederea în sistemul public, în general, şi sistemul de sănătate, în particular, este afectată datorită faptului că ne tratăm de multe ori pacienţii într-un mod distant, când ei au nevoie de foarte multă atenţie, de foarte multă empatie, foarte multă grijă", a afirmat Alexandru Rafila la inaugurarea oficială a Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, scrie Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a declarat totodată că este nevoie de o mai puţină politizare a sistemului de sănătate din România.

"Dacă vrem să îmbunătăţim sistemul de sănătate din România, trebuie să lucrăm foarte mult în educarea oamenilor, în general, educarea personalului medical şi să reuşim să fim într-adevăr oameni şi să politizăm mai puţin lucrurile", a spus ministrul.

Acesta a dat exemplul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, unde de trei săptămâni funcţionează Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife.

"(Spitalul de Neurochirurgie - n.r) este un spital în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, laboratorul a fost început în timpul unei administraţii, continuat de cealaltă administraţie. Este un exemplu de continuitate. Cred că el nu este dedicat unui scop politic, ci este dedicat oamenilor din acest judeţ şi din această ţară. Oamenii, în marea lor majoritate, au sau nu opţiuni politice, dar au nevoie de servicii medicale. Cred că datoria noastră este să-i servim indiferent din partea cărui partid politic şi să încercăm să rezolvăm problemele de sănătate ale oamenilor din România", declarat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a lăudat totodată nu doar perfomanţa managerială a Spitalului de Neurochirurgie, ci şi intenţia de a transforma unitatea medicală într-un centru de excelenţă în domeniu.

"Aici în spital, dincolo de performanţa managerială, organizatorică, (...) este vorba de o vocaţie a construcţiei şi o vocaţie a comportamentului uman. Mă bucur că domnul profesor vrea să dezvolte în Iaşi un Centru de Excelenţă de Neurochirurgie. Este nevoie de o reţea naţională de astfel de centre în centrele universitare", a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranţa că "într-un orizont de timp rezonabil, de 5-7 ani" ţara noastră va beneficia şi de o reţea de spitale regionale.

"Aici la Iaşi aveţi unul din cele trei care sunt într-un stadiu de execuţie. Odată cu realizarea proiectului tehnic, anul viitor poate începe şi execuţia acestui spital", a afirmat ministrul Rafila.

La inaugurarea oficială a Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din cadrul Spitalului "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi au participat şi ambasadorul Suediei în România, Therese Hyden, preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie, Horia Pleş, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene şi ai mediului academic medical.

Aparatura, care este din cea mai nouă generaţie din Europa, a costat 5,3 milioane de euro.

În România sunt aproximativ 7.600 de pacienţi care ar putea fi trataţi cu ajutorul acestei tehnologii. Până acum, erau trataţi anual 500 de pacienţi la Bucureşti, unde există aparatură Gamma Knife dintr-o generaţie mai veche.

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi estimează că la această unitate medicală vor fi trataţi anual 1.000 de pacienţi. Deja pe listele de aşteptare ale Spitalului de Neurochirurgie se află aproximativ 100 de persoane.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
MAXIM DE ADEVARAT. PACIENTI AU NEVOIE DE FOARTE MULTA ATENTIE. VENITI SI LA CONSTANTA SI AMINTITI ASTA FEVALEI CHITAC VERGIL SI POATE POATE SE VA LUA MASURI REFERITOR LA SPIT DE INFECTIOASE SI REDESCHIDEREA ACESTUIA. SITUATIA PREZENTA ESTE DE TOOOT RISUL. VIZITA DVS AICI NU A FACUT NIMIC ALTCEVA DECIT SA II DEA MAI MULTA NESIMTIRE SI NEPASARE ACTUALULUI PRIMAR. NOI CARE TREBUIAM SA BENEFICIEM DE ACEST SPITAL II URAM DIN SUFLET MULTA MULTA ..IE. SINT SI MEDICI PUPATORI DE RECT AI PRIMARULUI ACTUAL DAR SINCER VA SPUN NU IS DE COMPATIMIT.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212