Răsturnare de situație! Instanța nu este de acord cu insolvența Șantierului Damen Mangalia
Răsturnare de situație! Instanța nu este de acord cu insolvența Șantierului Damen Mangalia
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAnul trecut, o societate din Galați, deținută de un olandez, a cerut insolvența Șantierului Damen Mangalia, în contul unor datorii. Inițial, cererea a fost admisă, urmând ca societatea creditoare să consemneze la o bancă o cauţiune în cuantum de 24.063,20 lei, sub sancţiunea respingerii cererii de deschidere a procedurii. Decizia cauțiunii a fost contestată de afaceristul olandez însă, între timp, Tribunalul a decis să respingă cererea de deschidere a insolvenței.
Tribunalul Constanța a admis pe 25 noiembrie 2022 cererea Pegroup Climate & Design SRL de intrare în insolvență a debitorului Damen Shipyards Mangalia SA. Singura condiție pentru continuarea procedurii este acum plata unei cauțiuni de 24.063,20 lei de către creditor, pentru ca judecătorul să dispună oficial intrarea în insolvență a Șantierului Damen Mangalia. Numai că, respectiva cauțiune nu a fost depusă în termen de 5 zile de la comunicarea deciziei. Mai mult, firma din Galați a și contestat condiția impusă, având prim termen de judecată 5 aprilie. Între timp, Tribunalul Constanța a judecat cererea de intrare în insolvență, iar luna trecută a respinge cererea de deschidere a procedurii insolvenţei formulată de creditoare, ca neîntemeiată. ”Respinge, ca neîntemeiate, capetele de cerere formulate de debitoare privind obligarea creditoarei la plata pagubelor generate de introducerea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei şi eliberarea cauţiunii pentru achitarea acestora. Obligă creditoarea la plata cheltuielilor de judecată către debitoare în cuantum de 200 de lei reprezentând taxa judiciară de timbru. Cu apel în termen de 7 zile de la comunicarea conform Codului de procedură civilă”, se arată în minuta instanței.
Așadar, deocamdată, Damen a scăpat de o grijă. Rămâne de văzut dacă firma din Galați va formula recurs.
Prăbușire dramatică a afacerilor la Damen Shipyards Mangalia SA
Creditorul Pegroup Climate & Design SRL din Galați are ca domeniu de activitate instalarea mașinilor și echipamentelor industriale și este deținută de cetățeanul olandez Wallaart Pascal. Firma a raportat pentru 2021 afaceri de 4,5 milioane lei și un profit net de 2,1 milioane lei, cu un singur angajat, precum și datorii de aproape 700.000 lei. De cealaltă parte, situația Damen Shipyards Mangalia SA este una deosebit de complicată. Singurul șantier naval pe care îl deține, teoretic, statul român- acționar majoritar cu 51% din acțiuni- nu a raportat nici la această dată rezultatele financiare aferente anului 2021.
Potrivit ultimelor date disponibile, șantierul Damen a înregistrat în 2020 afaceri de numai 88,5 milioane lei și pierderi de peste 108 milioane lei, cu 2.107 angajați, dar și datorii de aproape 890 milioane lei. Cifra de afaceri s-a prăbușit dramatic, în condițiile în care în 2016 înregistra un maxim de peste 2 miliarde lei.
Șantierul se confruntă cu probleme extrem de grave, cauzate de lipsa comenzilor, chiar dacă nivelul datoriilor a scăzut semnificativ, de la peste 5,3 miliarde lei în 2016, la circa 890 milioane lei cât avea în 2020.
Val de concedieri
Mai mult, pe rolul instanțelor de judecată, mai mulți angajați concediați au deschis acțiuni, contestând deciziile, însă cererile sunt respinse pe bandă rulantă.
Ministrul Economiei, angajat la Damen
Statul român, acționar majoritar prin intermediul Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia, deținut integral de Ministerul Economiei, a respins planul de restructurare înaintat de managementul olandez al celor de la Damen, care presupunea, printre altele, concedierea a 100 de angajați și relocarea altor 50.
Situația este delicată și prin contextul legăturii directe dintre șantier și actualul ministru al Economiei; Florin Spătaru a lucrat neîntrerupt la Damen România încă din 2009, ca director HR, până la numirea sa ca ministru din partea PSD.
Revenind la cererea de intrare în insolvență, dacă firma din Galați va formula apel și dacă va fi admis, în cele din urmă, este posibil ca protecția de care va beneficia prin intrarea în insolvență și derularea unui plan de reorganizare să ajute la revenirea uneia dintre cele mai mari și mai importante companii din Constanța și din țară.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News