REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Rea voință, dezinteres sau ghinion? Drepturile pensionarilor, rătăcite prin arhive

Rea voință, dezinteres sau ghinion? Drepturile pensionarilor, rătăcite prin arhive

Replica API 7 ianuarie 2019 | 12:29 336

Un amendament depus de liberali la Legea pensiilor scoate la iveală o problemă majoră în privința calcului drepturilor seniorilor.

Amendamentul a fost aprobat de parlamentari luna trecută, în decembrie 2018, și a devenit text de lege. Mai rămâne ca legea să se respecte. Amendamentul se referea la pensionarii care locuiesc în aproprierea fostelor situri, unde au fost combinatele mari, combinatele chimice, unde exista poluare și poluarea este remanentă în aceste zone. Deputatul social-democrat, constănțeanul George Gabriel Vișan a precizat că persoanele care locuiesc aici pot beneficia de pensionarea anticipată cu doi ani. “Primesc un bonus de doi ani cei care lucrează și beneficiază de condițiile speciale. Dar cei care locuiesc acolo e același lucru, că respiră aer poluat. În județul Constanța singura zonă care s-ar încadra, dar nu mai avem măsurători, este Năvodari. Nu găsim măsurătorile de la combinatul de fertilizatori. Trebuie căutat în arhivele Ministerului Economiei”, a explicat deputatul.

Cu Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu Constanța nu s-a rezolvat nimic

Legea îi obligă pe cei de la Ministerul Economiei să caute prin arhivă toate măsurătorile pentru ca seniorii să se bucure de drepturile ce li se cuvin, în acest caz vorbim de pensionarea cu doi ani înainte de termenul stabilit de lege. “Există și prin lege lucrul acesta ca și obligație a Ministerului Economiei să verifice și să scoată din arhive toate măsurătorile pentru a se stabili prin lege toate siteurile acestea cu poluare remanentă. La Năvodari, combinatul nu mai funcționează, dar avem oameni care au trăit acolo și trăiesc și se apropie de pensie și este normal să beneficieze de lucru acesta”, a mai susținut George Gabriel Vișan. Discuții pe plan local pentru seniorii din Năvodari pentru a beneficia de pensionare anticipată au fost purtate și cu sindicatele. “Eu am avut niște discuții cu domnul Ion Caraignat de la Cartel Alfa, dar vă repet, ne-am lovit de lipsa acestor buletine de măsurători. Poate ne ajută prin legea asta, Ministerul Economiei și le găsesc ei”, a adăugat George Gabriel Vișan. Cei de la PSD au încercat pe cont propriu să facă lumină în acest caz, dar nu au reușit. “Ei au un termen prin lege să verifice și să stabilească aceste zone poluate și poluarea remanentă. Noi am căutat în nume personal buletinele cu măsurători și știţi foarte bine cam cum funcționează atitudinea asta a funcționarilor publici care mai bine nu caută în arhive, dar mă gândesc că dacă vine pe linia Ministerului Economiei poate sunt mai aplecați”, a menționat George Gabriel Vișan.

S-a ajuns la Ministerul Economiei

Pe plan local, responsabili să caute în arhive sunt Agenția pentru Protecția Mediului Constanța și Garda de Mediu Constanța. Cu noua lege a pensiilor, parlamentarii speră să ia atitudine, nu doar pentru Năvodari, ci pentru întreaga țară, unde au existat combinate chimice, Ministerul Economiei. “Buletine de măsurători sigur au și cei de la Ministerul Economiei, că sunt făcute. Se comunica tot timpul nivelul de poluare la minister. În cazul orașului Năvodari, noi nu am reușit până în momentul de față să obținem documentele, dar nu am capitulat”, a conchis deputatul George Gabriel Vișan.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
CAND O SA INTELEGETI CA NIMENI DE LA CONDUCERE NU VREA BINELE???cand?Mai ales al vostru al sclavului de rand.Faraonii sunt defapt tot astia de la conducere dar cu alte straie si telefoane mobile
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108