REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Reabilitarea Moscheii Carol I intră în linie dreaptă!

Reabilitarea Moscheii Carol I intră în linie dreaptă!

Replica API 7 aprilie 2021 | 12:10 2043

Veste minunată pentru constănțeni! Municipiul Constanța numără foarte multe obiective turistice care pot fi puse în valoare așa ar trebui, printre acestea numărându-se și Moscheea Carol I. În cursul zilei de marți, 6 aprilie 2021, a fost emis certificatul de urbanism cu numărul 1117 ce vizează consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Moscheii Carol I, beneficiatul fiind Muftiatul Cultului Musulman, iar lucrările ar urma să fie consolidate pe strada Crângului, numărul 1. Moscheea Carol I se afla într-un stadiu avansat de degradare, iar reabilitarea ei trebuie să reprezinte o prioritate pentru Constanța, având în vedere că este unul din marile simboluri ale orașului.

Frânturi de istorie din municipiu încep să prindă viață. În apropiere de Piața Ovidiu, mai exact, pe strada Crângului, numărul 1, se înalță inedita Moschee din Constanța, principalul edificiu al cultului musulman din România. Poveste lăcașului de cult musulman din centrul istoric al orașului are o vechime de mai bine de 100 de ani, aceasta fiind un simbol ce exprimă armonia conviețuirii între etnicii musulmani și români, deoarece construcția acestui monument a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța.

Muftiatul cultului musulman a primit de la Primăria municipiului Constanța un certificat de urbanism în cursul zilei de luni, 6 aprilie, în vederea consolidării, restaurării și punerii în valoare a Moscheii Carol I.

Vă reamintim faptul că, Muftiul cultului musulman a primit, la începutul lunii februarie, undă verde de la Primăria Constanța pentru consolidarea și restaurarea geamiei Hunchiar, un monument istoric al Constanţei amplasat în Centrul Vechi.

Citește și Geamia HUNCHIAR va fi RESTAURATĂ

Despre Moscheea Carol I

Moscheea Carol I a fost proiectată de marele inginer Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu și intră în manualele de specialitate datorită marelui inginer şi inventator Gogu Constantinescu, care a folosit pentru prima oară în România betonul armat în construcţia boltei subţiri de 4-5 cm grosime (8 cm după arhitectul Radu Cornescu).

Îmbinând elemente stilistice egiptene şi bizantine, cu inserţii arhitecturale româneşti având ca model Moscheea Konya din Anatolia. La temelia Moscheei Regale au fost zidite vechile planuri ale Kiustengeului, denumirea otomană a Constanţei înainte de 1878. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezența familiei regale și a reprezentanților cultului musulman în România.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
spalam si noi ceva fonduri ?
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369