REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Reprezentantul Centrului acuzat că elibera diplome FALSE, RUPE TĂCEREA: „Sunt un om cinstit, să se facă dreptate!”

Reprezentantul Centrului acuzat că elibera diplome FALSE, RUPE TĂCEREA: „Sunt un om cinstit, să se facă dreptate!”

Replica API 1 august 2017 | 00:00 512

„Am calificat oameni care deja munceau în domeniu”

„Am calificat oameni care deja munceau în domeniu”

Ștefan Vasile Burlacu

Are peste 80 de ani, a stat în arest 15 zile și acum a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Este vorba despre Ștefan Vasile Burlacu, din dosarul "diplomelor de calificare obținute pe bandă rulantă", dar care susține că este nevinovat! Octogenarul simte că a ajuns la capătul puterilor, menționând că nu a greșit cu nimic, nu a încălcat legea, el spunând că a calificat doar persoane care deja munceau pe acel post. "Nu este normal ce se întâmplă! Ce luare de mită? Prejudiciul trecut în dosar este incredibil. Eu nu am nici bani de avocat. Sunt bătrân, bolnav, fiica mea este cu handicap, soția a murit… Domnii procurori trebuie să se gândească bine, nu am comis nici o crimă", a spus Burlacu pentru "Replica".

Ștefan Vasile Burlacu a fost trimis în judecată, alături de alte persoane, între care și fiul și fiica sa, luna aceasta, pentru luare de mită. Anchetatorii au precizat că este vorba despre o reţea de falsificatori de diplome, care a fost destructurată în urma a peste 20 de percheziții efectuate în februarie 2016. Mai exact, spun procurorii, în perioada iulie 2014 - februarie 2016, Vasile Ştefan Burlacu, în calitate de administrator la o societate comercială (Fany B S.R.L) ce era autorizată drept centru de pregătire profesională în domeniu tehnician electromecanic, a emis certificate de pregătire profesională, către diverse persoane, fără ca acestea să încheie contract de studii, fără să se prezinte la cursurile de pregătire practică şi teoretică şi fără să susţină examenul de aptitudini, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale.

Certificatele de pregătire profesională erau eliberate atât pentru meseria pentru care centrul de pregătire era autorizat să desfăşoare cursuri, cât şi pentru alte meserii, cum ar fi tubulator naval, tehnician agronom, confecţioner textile, barman-ospătar, tehnician mecanic, operator calculator etc. şi erau chiar antedatate, având vechime din anul 2014, sau chiar 2006, deşi cumpărătorii diplomelor l-au contactat pe Vasile Ştefan Burlacu pentru obţinerea acestora în cursul anului 2015. Aceste certificate au fost utilizate de beneficiari în vederea angajării la instituţii de stat, precum Şantierul Naval Constanţa sau pe platforme petroliere.

De cealaltă parte, Burlacu susține că este nevinovat. "În primul rând vreau să menționez că am cumpărat și eu Noul Cod Penal și multe dintre articolele de lege trecute la dosar se referă la persoane publice. Eu sunt persoană fizică, care a lucrat ca administrator la o societate privată. Spre exemplu, Art. 297 – abuzul în serviciu, Art. 321 care se referă la fals în acte, cât și cel cu luarea de mită. În al doilea rând, toate acuzațiile care mi se aduc nu sunt fondate. Toate certificatele de calificare eliberate de mine sunt legale!

Adică am autorizație de la Ministerul Muncii și Educației să efectuez cursuri de calificare autorizate și, atenție!, neautorizate. În acest context, vreau să vă arăt că hotărârea de Guvern 522 din 2003, Art. 11, două alineate: A – care se referă la cei care vor să se autorizeze și folosesc certificate tipizate și cei care nu se autorizează.

Adică am voie să fac acele cursuri, cu condiția să nu scriu în certificatele de calificare Ministerul Muncii, Minsterul Educației, ci să trec denumirea societății mele. Acestea sunt cursurile neautorizate. Domnul procuror de caz ori nu a știu lucrurile acestea, ori a ignorat aceste legi", a declarat, pentru "Replica", Vasile Ștefan Burlacu. În continuare, acesta a relatat că a oferit diplome unor oameni care, după cum spune el, deja lucrau pe acel post de zeci de ani și care nu aveau nevoie decât de diplomă.

Burlacu: "Sunt oameni care deja munceau de 15 – 20 de ani în domeniu"

"Ordonanța de Guvern 219 din 2000, reactualizată în 2014, Art.8 spune așa: că calificarea se obține prin 3 căi. Prin cursuri de calificare organizate de un furnizor de pregătire, a doua prin muncă – autoinstruire și a treia – prin metode neinstituționalizate. Adică prin familie, sindicat etc. Vreau să menționez că persoanele care apar în dosarul trimis la instanță sunt nevinovate. Sunt oameni care au vechime în muncă de 15 – 20 de ani, sunt oameni trecuți de 40 de ani, cu familii, cu greutăți, care nu aveau nevoie decât de o adeverință care să le ateste funcția pe care au lucrat. Ei deja se calificaseră prin atâția ani de muncă.

Înainte, pentru astfel de oameni societatea angajatoare dădea o adeverință și se califica. Acum nu mai este așa. Numai un furnizor de pregătire poate da, așa cum erau eu. Repet, aceștia sunt oameni care nu mai aveau nevoie de pregătire, de cursuri de 6 luni, când ei munceau de atâția ani. Dar aceștia sunt vreo 20 de oameni. Cei care nu munciseră în domeniu veneau la cursuri, nici nu se punea problema. Cei fără școală minimă nici nu erau primiți. Practic, oamenii aceia care deja lucrau erau plătiți cu minim pe economie, apoi, după eliberarea diplomei, au ajuns să fie plătiți la adevărara lor valoare. Sunt oameni care contribuie la economia țării, mulți sunt plecați în străinătate", a mai spus octogenarul.

În momentul de față, Centrul de Pregătire Profesională Fany B nu mai există. Societatea comercială a fost închisă la finele anului trecut, iar vârstnicul nu are bani nici de avocat. Soția sa a murit la începutul acestui an, iar fiica sa (care apare în dosar) e bolnavă, la pat. "Am fost profesor la Grupul Școlar Tehnic Tomis timp de 25 de ani, unde am predat 10 materii și am am ajutat la pregătirea a peste 15.000 de cursanți. Toți sunt și au fost mulțumiți de mine. Sunt un om cinstit, nu am luat în viața mea mită. Se vorbește în dosar de prejudicii imense. De unde?? Când eu primeam oameni care nu aveau decât 200 sau 300 de lei în loc de 600 cât erau cursurile? Rog pe această cale să se facă dreptate!", a conchis octogenarul.

Liliana CHIRU

Citește și: https://www.replicaonline.ro/reprezentantii-fabricii-de-diplome-false-in-fata-magistratilor-legaturi-cu-dosarul-beirut-325406/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca impartea diplome pe veresie inseamna ca are dreptate,dar daca le dadea contra cost inseamna ca n-a facut decat sa-si continue activitatea,pe vremea lui nea nicu se ocupa de diplome si autorizatii de fochist,oricum legea le injumatateste pedeapsa celor trecuti de 60,i-i gratiaza pe cei de 70,ce-o sa-i faca la 80
7
0
pentru cursurile autorizate exista o metodologie bine pusa la punct,pentru cursurile neautorizate fiind legale metodologia era lasata la latitudinea furnizorului de pregatire
4
0
ca la piata si mahala....
9
1
Comentariile de mai jos arata ca acest Burlacu chiar a reusit sa ii convinga pe unii ca nu el a vandut diplome zeci de ani, in 30 de minute si si-a folosit copiii handicapati ca complici. II si mai dam dreptate, mare durere pentru noi toti.
4
7
Poate nu stiti ca in Romania nu este nicio diferenta intre Parchetul Constanta si Parchetul Ploiesti.Legile in aceasta tara sunt facute sa apere doar justitia pe omul de rand mai putin.Chiar persoana care va anchetat de la Politia TF a intrat in sistem fara examen de admitere iar mai nou a transformat biroul din Statia CF Palas in depozit PECO.Sa ne spuna cand a alimentat ultima data la PECO?.CINSTITILOR !!
7
1
E adevarat ca multi lucrau si erau incadrati cu o meserie pentru care nu aveau studii corespunzatoare, dar asta din vina statului care a desfiintat scolile profesionale, uceniciile la locul de munca si apoi angajatorii care s-au folosit de munca necalificata ca sa-i plateasca cu minim pe economie.In invatamantul universitar unii au 2-3 facultati chiar facute in paralel.Candva in Romania se facea una si buna nu ca acum sapte si habar nu au de meserie si vor si salarii de mii de euro.
8
1
Acele diplome emise era ptr ca omul de rand sa si tina locul de munca,nu ptr a avansa in functie.Domnii si doamnele care si au luat pe cai ilegale diplome de licenta sunt ptr a avansa in functie...adica de la plutonier la ofiter.Univ. Spiru Haret a functionat fara acreditare ani de zile si nu a emis nici diplome.De ce dnii cu ochi albastrii nu s au sesizat?.Pentru ca si dansii erau in asteptarea mult ravnitei diplome.Nici acolo nu se faceau cursuri doar examene cand asa zis studentii adunau spaga si treceau examenele.Si peste tot este la fel frecventa la cursuri zero.
10
5
Bilant DNA -am infrant marea coruptie a diplomelor! Bineinteles ca nu alea de la ASE!!!he he he!ce e acolo?!
9
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614