REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

REVOLTĂTOR: o bătrână de 86 de ani se târâie printre gândaci și mizerie. De ce nu o ajută autoritățile?

REVOLTĂTOR: o bătrână de 86 de ani se târâie printre gândaci și mizerie. De ce nu o ajută autoritățile?

Replica API 9 octombrie 2017 | 00:00 556

Bătrâneţea nu vine cu flori, ci cu boli şi dureri – vorbă pe care, acum mulţi ani, mi-a spus-o o bătrânică, în timp ce îmi povestea de toate problemele medicale pe care le avea. Din păcate, însă, pe lângă dureri şi boli, sunt cazuri când înaintarea în vârstă aduce singurătate, neputinţă şi, cel mai rău, înjosire! O resimte din plin o femeie de 86 de ani, care se târâie, la propriu, printr-un apartament plin de gândaci şi mizerie. Doar vreo două vecine îi mai deschid uşa, să îi aducă de mâncare. Au încercat să obţină sprijin din partea autorităţilor, fie pentru îngrijire la domiciliu, fie pentru preluarea într-un azil. Până în prezent, însă, li s-a răspuns că nu este posibil, niciuna, nici alta!

De cum ajungi la etajul al doilea al blocului din cartierul Km 4-5, de pe strada Narciselor, te izbeşte mirosul puternic, de urină și mizerie, emanat din apartamentul bătrânei. Înăuntru, cu greu poţi rezista mai mult decât câteva minute. Ioana Mihai iese din dormitor, târându-se. Nu o mai ţin picioarele să se ridice sau să meargă. Aşa că și-a adunat tot ce are nevoie, în dormitor, lângă salteaua pe care doarme: caserole cu mâncare aduse de vecini, medicamente, sticle de apă sau suc. Stă singură şi nu are pe nimeni să o ajute.

Nici să îi facă curățenie, nici să o ajute să se spele sau să îi spele lucrurile, mai ales că, din cauza stării de sănătate nu mai reușește să ajungă la toaletă. Apartamentul s-a umplut de gândaci, care urcă pe pereți, pe salteaua din dormitor, pe tot ce este în apartament. Doar vreo două vecine îi mai trec pragul, pentru a îi aduce mâncare sau pentru a-i cumpăra cele necesare. La 86 de ani, a ajuns să-şi trăiască bătrâneţea umilită, înjosită şi implorând pentru puţin ajutor.

Doar vecinii îi mai aduc o farfurie de mâncare

„Salvați-mă, vă rog”, plânge în hotote bătrâna. „Măcar să mă pot mișca! Nu pot să mă ridic, nu mă țin picioarele! Dacă nu era fata asta (o vecină care îi face cumpărăturile și care a apelat și la sprijinul autorităților, pentru ca bătrâna să primească un ajutor), muream de foame în casă”, ne mărturisește, plângând, bătrâna.

A muncit la IRTA, așa că acum are o pensie. Mică, ce e drept, de doar 600 de lei. Apartamentul l-a vândut acum mulți ani. Nici nu mai știe când anume, nu o mai ajută nici memoria. A încheiat însă o clauză cu noii proprietari să o lase să trăiască în locuința ei până la sfârșit. Primește în continuare ajutor de la aceștia, în sensul că îi plătesc întreținerea și facturile la curent electric, la zi. Rude nu mai are. Oricum, niciuna care să îi vină în ajutor. A fost căsătorită, dar când avea vreo 30 de ani, a divorțat, iar fostul soț a plecat cu copiii, despre care nu mai știe nimic. Îi este greu să vorbească despre toate acestea, care încă o dor.

Vecinii o ajută cum pot și ei, după posibilități. Dar este necesară intervenția autorităților, căci bătrâna are nevoie de îngrijire la domiciliu: să fie consultată de medici, să fie spălată, să i se facă curățenie în apartament etc. O farfurie de mâncare vecinii îi aduc, dar cum recunosc și ei, femeia are nevoie de mult mai multe, ceea ce le depășește posibilitățile.

Drept pentru care, oamenii au solicitat sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru internarea femeii într-un centru sau azil. Au venit două asistente sociale, au solicitat ambulanța care a transportat-o pe bătrână la Urgența Spitalului Clinic „Sf. Andrei”, unde diagnosticul pus a fost hipertensiune arterială. Diagnostic ce nu impunea nici internarea, nici încadrarea într-un grad de handicap. În consecință, angajații DGASPC au ridicat din umeri: nu e de competența lor!

Dacă nu are handicap, DGASPC nu o poate ajuta

Redăm, mai jos, adresa primită ca răspuns de Raluca D., vecina bătrânei care a făcut toate demersurile: „Urmare cererii dvs adresată Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiluui Constanţa, înregistrată cu nr. D74176/5.09.2017, prin care ne solicitaţi sprijin în vederea instituirii măsurilor de protecţie ce se impun pentru doamna Mihai Ioana, vă comunicăm următoarele:

Din verificările efectuate în baza de date de către reprezentanţii DGASPC a reieşit faptul că domna Mihai Ioana nu figurează cu certificat de încadrare în grad de handicap.

Urmare a investigaţiilor medicale cu prilejul transportării bolnavei în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, aceast a fost diagnosticată cu HTA Std II, caz social, afecţiune ce nu se încadrează într-un grad de handicap.

Totodată, afecţiunea bolnavei nu a constituit o urgenţă medicală, motiv pentru care a fost externată la domiciliu.

Facem precizarea că centrele rezidenţiale aflate în subordinea instituţiei noastre sunt acreditate şi furnizează servicii sociale exclusiv pentru persoane adulte care deţin certificat de încadrere în grad de handicap valabil.

Având în vedere faptul că afecţiunea doamnei Mihai Ioana nu se încadrează într-un grad e handicap, precum şi faptul că aceasta este o persoană fără susţinere familială, am solicitat Primăriei municipiului Constanţa să întreprindă măsurile ce se impun şi să monitorizeze cazul susnumitei.

În speranţa că aţi recepţionat pozitiv demersurile întreprinse de instituţia noastră, vă asigurăm în continuare de toată consideraţia şi disponibilitatea noastră”.

Nu are pensie destul de mare pentru azil!

Proprietarii apartamentului ne-au declarat că, la rândul lor, au încercat să obțină sprijin din partea autorităților pentru cazul femeii. „Noi am ajutat-o și o ajutăm cât putem. Achităm întreținerea în continuare, am vrut inclusiv să îi facem curat, acum vreo doi ani. Dar a ieșit scandal, a acuzat femeia pe care am adus-o că îi fură din lucruri și a alungat-o. Am mers la medicul de familie, am mers la Casa de Asigurări de Sănătate, am solicitat în două rânduri cardul de sănătate, pentru că îl rătăcise.

Am mers inclusiv la Serviciul Public de Asistență Socială, din cadrul Primăriei Constanța, pentru a sesiza cazul. Ni s-a răspuns însă că nu au cum să o ajute. Serviciu de îngrijire la domiciliu nu există, iar pentru internarea în azil nu se încadrează, pentru că are pensia prea mică. Cum că, pentru a ajunge la azil ar trebui să aibă venituri de aproximativ 2.000 de lei. Dar ea nu are indemnizație de handicap. Nici actele medicale nu le mai are pe toate, le-au luat neamurile. Nu știm în ce parte să ne mai adresăm”, ne-au declarat proprietarii.

Menționăm că, la rândul nostru, am sesizat Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța cu privire la acest caz, urmează să prezentăm cititorilor „Replica de Constanța” răspunsul primit.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La IRTA ... hmm probabil taxatoare din alea care se frecau cu soferii. Imi dau seama ce poama era daca barbatul si-a luat talpasita cu copii de nu i-a mai trebuit nici apartament. I-a placut viata ... Chiar asa , banii de pe apartament unde sunt ? La gigolo ?
1
3
Doamna cand si a vandut apartamentul vecinei ei care ia garantat ca va avea grija de ea plus ca baba a avut grija si de copilul ei,da Dumnezeu nici nu doarme si baba cand a fost tanara si a abandonat copii dupa divort nu ia interesat acum si ei io platesc la fel,asa se intampla cand iesti tanar nu gandesti si la batranete
3
2
Oooo marele director Mereuta nu fce nimic???...banii stie sa ii fure impreuna cu directorii din subordinea lui angajati tot de el prin metode cunoscute.. sa cumpere 4 4 pt SPAS..la ce au nevoie de masini de teren?...domnul Mereuta daca nu are nimic de castigat il doare in cur...REPLICA...faceti o ancheta si in sensul asta!!!
2
0
du-te dupa el. Baba sa-si vanda apartamentul si sa stea la azil privat, daca n-are copii. Daca nu vrea, asociatia s-o dea in judecata, apartamentul la licitatie, restul de bani la baba si bagata la un azil. Stati si va coiti si va plangeti, dar de facut nu faceti nimic niciodata.
1
2
Oricine imbatraneste,dar nu in orice tara are parte de acelasi tratament conform caruia suntem cica oameni. In Anglia se tot cer ingrijitori pentru batranii care au muncit o viata pentru ca generatiile ce urmeaza sa fie in regula. La noi,batrani si tineri sunt batjocoriti,exploatati ,doar in folosul catorva fapturi sinistre si asta e traditional,nu vorbim de o perioada anume. Ne ucidem intre noi,ne uram parintii si facem chef cu mici si bere de zilele eroilor pe care de fapt nu-i pretuim. Ne place fotbalul cu batai la sfarsit,manelele cu versuri cat mai pupincuriste pentru interlopimea imputit
3
0
Banii de pe apartament unde sunt?de ce nu s-a gandit ca va avea nevoie avand in vedere ca nu se poate deplasa?dar..in romania toti "nevoiasii" , puturosi de fel papa banii care ii au, apoi asteapta pomeni sa le dea de mancare lumea,sa le faca curat etc...!!
2
2
NU ARE HANDICAP SPUNE DGASPC ASA POSIBIL SA FIE. DAR PT CEI CU HANDICAP CE CE FAC.VA SPUN EU NIMIC SI IAR NIMIC.NU AS VREA SA DAU EXP AICI DAR NU MA POT APTINE. SA VERIFICE CINEVA DOAR CIND AU FOST FACUTE ACELE MUUULT TRIMBITATE ANCHETE SOCIALE ULTIMA DATA.UIMITI VETI FI NICI O DATA.STIU PERS CU HAND DE 8ANI CARE NU AU VAZ NICIODAT ASA ZISA ANCETA SOCIALA. DECI SCUZE PT NE MUNCA SE GASESC.
3
0
Pai daca mamaia asta a vandut apartamentul mai mult ca sigur ca neamurile care i-au luat actele m
2
0
Nu e revoltator deloc. Mai stiu eu un caz cu doi batrani carora fiica,ginerele si nepotul sau oferit sa ii ajute sa construiasca o noua casa din cauza degradarii casei batranesti.N-au vrut baba si mosul pe motiv ca nu le mai trebuie.Probabil si din egoism ca ramanea casa celor tineri.Asa! Si a venit o zapada in 2014,cea care a fost cand a cazut avion in apuseni,tot podul casei batranilor a fost plin cu zapada care le-a prabusit podina.Si au plins batranii dar degeaba,cei tineri nu pot sa-si iroseasca viata cand vrea o baba sa stea tinerii dupa nevoia ei.Fara mila,asadar!Au refuzat ajutorul!
1
1
sa fure ceva si va sta gratis la sing-sing. mai pune si pensia deoparte
2
2
A placut viata babei. Pai de la varsta de 30 de ani ce plm a facut ? De ce nu si-a cautat copii da-i taina langa ea ? O incurcau , este ? Doamne iarta-ma , dar si-au trait viata cum au vrut si acum sa le plangem de mila ? Cum iti asterni asa dormi ? Cand te rogi pentru ploaie sa te gandesti si la noroi !
4
4
unde nu este cap vai de picioare, este un proverb romanesc, bunnnn, pai proprietarii oameni destepti au cumparat apartamentul crezand ca scapa repede zic eu, dar teapaaaa sau trezit cu cheltuieli pe cap, dar daca mamaia vindea apartamentul si isi platea cheltuielile la azil, era o treaba
9
2
In aceste cazuri care sunt din ce in ce mai multe PRIMARIA prin directiiile pe care le are TREBUIE sa ia masuri sunt atatea locuri care au fost date degeaba la dezvoltatorii imobiliari dar pentru camine sociale, case de copiii nu s-a facut nimic ..Blocuile de pe vremea raposatului sunt locuite numai si numai de persoane invarsta si sarace neajutorate...dar care in schimb sunt primii care isi achita caldura, umina impozitele locale.Dle primar luati masuri de URGENTA
10
3
Pentru ca nu mai reprezinta un viitor vot, de aia nu este ajutata. Daca era vorba despre o familie cu 10 tigani sa vezi ce repede era ajutata, pentru ca de acolo veneau 3-4 voturi.
14
4
e de plans,nu de ras.grele vremuri traim si traiesc oamenii sarmani.asa salbaticie rar vezi.banditii se lafaie in lux iar oamenii care-au muncit se zvarcolesc in lipsuri si saracie.sincer,il regret pe Ceausescu.
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218