REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Riscurile automedicației. Tratamentul „după ureche“ riscă agravarea afecțiunilor

Riscurile automedicației. Tratamentul „după ureche“ riscă agravarea afecțiunilor

A.F. 10 noiembrie 2022 | 00:00 331


Tot mai mulți români se tratează singuri, acasă, fără să apeleze la un medic specialist, astfel că, în multe cazuri, afecțiunile de care suferă se agravează din cauza administrării unui tratament greșit.

Potrivit medicilor, automedicația este departe de a fi o practică sigură și este un fenomen global.

„Utilizarea exagerată și irațională a antibioticelor fără recomandare medicală poate rezulta într-o probabilitate mai mare de terapie incorectă și necorespunzătoare, diagnosticare incorectă, întârzieri ale tratamentului corespunzător, rezistența la patogeni și morbiditate crescută.

Automedicația este, de cele mai multe ori, soluția aleasă de o persoană ipohondră, spun sociologii. Teama de boală duce la alegerea eliminării simptomelor cu ajutorul medicamentelor obținute fără prescripție medicală. Pe termen lung, acest comportament are riscuri și implicații majore.

De cele mai multe ori, automedicația implică și autodiagnosticarea. Acesta este cel mai periculos aspect al tratamentului fără consult medical. Multe afecțiuni se manifestă asemănător și, de multe ori, o banală răceală se poate manifesta ca o infecție puternică, sau invers“, a spus Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie de la Cabinetul planificare familială din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Riscurile cauzate de utilizarea iresponsabilă a medicamentelor sunt, de asemenea, îngrijorătoare datorită implicațiilor asupra sănătății.

„Consumul abuziv de antibiotice a creat o varietate de tulpini de bacterii rezistente la medicamente. Acest lucru reprezintă un risc mai mare pentru sănătate decât majoritatea dintre noi pot să înțeleagă, deoarece o pandemie globală rezultată dintr-o tulpină bacteriană rezistentă la medicamente ar putea deveni dezastruoasă“, a mai precizat medicul Cristina Cornoiu, scrie stiripesurse.ro.

„Căutarea pe Google a simptomelor și autodiagnosticarea pot duce la erori“

Doctorul Cristina Căliman, medic primar neurolog la Secția Neurologie a Spitalului Județean de urgență Târgu-Jiu, a afirmat că, de-a lungul carierei sale, a tratat mulți pacienți cu afecțiuni grave care, înainte de a se prezenta la medic, s-au tratat „după ureche”.

„Într-o carieră de neurolog de peste un deceniu, am avut mulți pacienți care s-au tratat în acest fel. Din păcate, căutarea pe Google a simptomelor și autodiagnosticarea poate să ducă la erori, fie în sensul întârzierii unui diagnostic corect și al agravării evoluției, fie în sensul exagerării diagnosticului, iar pacientul se sperie inutil, trăiește o stare de anxietatea, iar în final se dovedește că este o falsă alarmă. Recomandăm că orice pacient care are o îngrijorare cu starea sa de sănătate să se prezinte la medicul specialist“, arată medicul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
scris de natarai, o s maor sambata cu o infectie la masea pentru ca nu-mi da un antibiotic sau un algocalmin la farmacie ! propaganda e sa se cumpere toate kkturile la care se face reclama la tv desi au preturi exagerate si efect terapeutic ZERO!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212