REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Robert Turcescu: Promisiunile din campanie i se întorc lui Chițac, ca un bumerang

Robert Turcescu: Promisiunile din campanie i se întorc lui Chițac, ca un bumerang

Virgil STOIAN 17 februarie 2023 | 00:00 4479

Robert Turcescu a renunțat momentan la politică, axându-se pe meseria de jurnalist, însă ”microbul” nu i-a ieșit din sânge. Reporterii Replica l-au provocat la o discuție despre situația politică din România, despre rotativa guvernamentală, despre neaderarea la spațiul Schengen dar și despre primarul Vergil Chițac și nemulțumirile constănțenilor. În final, jurnalistul a acordat binecunoscutele bile pentru premianții și ”repetenții” României.

Robert Turcescu: Promisiunile din campanie i se intorc lui Chitac, ca un bumerangRobert Turcescu

Jurnalistul nu crede că rotativa guvernamentală se va face la vară, dar nici că actuala formulă guvernamentală nu va rezista, mizând pe un guvern minoritar PNL-UDMR. ,,Aș spune că nu se va întâmpla rotativa la vară, iar explicația mea este o analiză izvorâtă din realitate. În sensul în care Ciucă, președinte al PNL, pierde poziția de prim-ministru, valoarea domniei sale de întrebuințare pentru PNL tinde spre zero. PNL va putea găsi oricând un alt om, în fruntea partidului, mai bun decât Ciucă, și oricând va putea găsi un candidat pentru președinția României, din partea PNL, mai bun decât Ciucă. Este în cărți, atât pentru prezidențiale, cât și pentru șefia PNL, întrucât este prim-ministru al României. Dacă PNL vrea să se ajungă la o schismă în interiorul partidului, la încă un congres, la o nouă schimbare de prezidențiabil, merge la rotativă. Dacă nu vrea să se întâmplă acest lucru, încearcă să mențină poziția lui Ciucă de prim-ministru. Ceea ce cu siguranță PSD-ului s-ar putea să nu îi convină.

Există un calcul cinic din partea lui Ciolacu

Există și un calcul cinic din partea lui Ciolacu. Ciolacu ar putea să se supere că nu s-au ținut  partenerii de guvernare de cuvânt și să rămână la guvernare de dragul stabilității. Dar în condițiile acelea o să pună tunurile la PNL, s-ar putea să sprijine PNL doar parlamentar. Ciucă stă cu ochii în sondaje, și dacă PSD –ul se află azi la un 35%, intrarea la guvernare cu Ciolacu prim-ministru, dacă Doamne ferește se întâmplă ceva, vreo criză economică, vreo nenorocire, s-ar putea să facă rău partidului. S-ar putea ca nici PSD-ul să nu fie foarte hotărât să intre la guvernare. Asta ar însemna o mare erodare. Pariul pe care îl fac azi, este că rotativa, la cum arată lucrurile, nu se produce, dar nici actuala formulă guvernamentală nu mai rămâne în picioare. Am putea avea un guvern minoritar PNL-UDMR, cu sprijin PSD din parlament, și să nu se întâmple rotativa guvernamentală. Deci la ora actuală eu așa văd situația.”, a mai adăugat Turcescu.

AUR ar putea ajunge primul partid al țării

Robert Turcescu este de părere că această coaliției dintre PSD și PNL ar putea duce la urcarea AUR, pe primul loc în sondaje: ”Ce nenorocire ar însemna un an electoral 2024, cu 2 partide PSD și PNL, neputând să se atace de nici o culoare.  Ar fi o nebunie. Aceste 2 partide, înainte de anul electoral 2024, trebuie să se afle într-o oarecare opoziție pentru a avea realmente un an electoral. Altfel avem un an de nuntă. O să vedem numai cântec, joc și voie bună. Ei simt deja că această lipsa a opoziției, face ca AUR să fi depășit de mult în sondaje PNL-ul, ba mai mult, să existe serioase șanse ca AUR să ajungă primul partid al țării, să aibă un spor mai decât PSD-ul, dacă lucrurile rămân în aceeași poziție PNL+PSD = LOVE. Și pentru aceste partide este periculoasă formula aceasta de concubinaj guvernamental prelungit.”

Robert Turcescu: Promisiunile din campanie i se intorc lui Chitac, ca un bumerang

Pentru neaderarea la Schengen, de vină este... istoria

În privința neaderării la spațiul Schengen, Turcescu crede România este o țară de mâna a doua, istoria condamnându-ne practic să stăm în poziția ghiocel în fața marilor puteri: ”În primul rând, se dovedește încă o dată faptul că, din nefericire, Uniunea Europeană, este o uniune cu foarte multe viteze și există în Uniunea Europeană, cel puțin o țară de mâna a 2 – a și asta este România. De fapt sunt mai multe țări de mâna a 2-a: România, Ungaria, Bulgaria... sunt țări de mâna a 2-a. În sensul în care, atunci când e nevoie de noi, suntem mângâiați pe cap, ni se oferă perspective înduioșătoare, luminase, despre cum va arăta viitorul nostru în UE. Atunci când interesele granzilor sunt mai mari, unele dintre ele pot fi electorale, precum cazul Austriei, atunci automat apare frățietatea marilor imperii. Frața, Austria, Germania, Italia, nu vor putea niciodată să ne privească ca pe egalii lor, din punct de vedere economic și politic. Ei au tresăririle marilor imperii încă gândesc și acționează ca niște foste imperii, ca niște forțe economice și politice decizionale, în vreme ce noi, bulgarii, chiar și maghiarii, noi suntem niște țări care ne-am lipit la proiectul european. Asta nu se va schimba niciodată. Nici dacă vor exista Statele Unite ale Europe, o singură țară, alcătuită din mai multe țări, pe model american, asta nu se va putea întâmpla. Așa că, pentru eșecul nostru în Schengen este de vină istoria. Doi, diplomația română este cea mai vinovată, și aici îl așez în frunte pe Klaus Iohannis care este primul diplomat al țării, fiind principalul responsabil de politica externă al acestei țări. El, alături de Bogdan Aurescu, nu a avut de-a lungul ultimelor 10 ani, nici măcar o tresărire vagă de orgoliu în relația noastră cu mai marii europeni. Să zicem și noi ceva, să contăm și noi. Dacă ești mic, așa cum se întâmpla cu naționala de fotbal, măcar îi mai iei prin surprindere pe câțiva, mai înscrii câte un gol. Dacă forță politică și economică nu prea avem, măcar un soi de viclenie, de abilitate în termeni diplomatici am fi putut scoate la iveală. Din păcate nu s-a întâmplat nici asta. În afara celebrei ploponeli românești în fața mai marilor lumii, noi nu suntem capabili să facem așa ceva. Nu avem nici un succes de politică externă în ultimii 10 ani. Nici unul!

Robert Turcescu: Promisiunile din campanie i se intorc lui Chitac, ca un bumerang

Chițac nu poate să livreze ce a promis

Robert Turcescu a vorbit și de situația de la Constanța, considerând că primarul Chițac este contestat pe bună dreptate: ”Este contestat pe bună dreptate Chițac. Promisiunile din campanie i se întorc în momentul de față cu efect de bumerang, i se întorc direct în față. Este o lecție în continuare pe care nu  contenim să o învățăm la fiecare ciclu electoral. Am văzut-o și la Chițac, am văzut-o și la București la Nicușor Dan, la Fritz la Timișoara... mai bine nu promiți că poți să faci niște lucruri pe care știi deja că nu poți să le faci. Chițac a promis foarte multe că se vor întâmpla în Constanța, în campanie. Și acum în ciuda faptului că are și susțineri, și coaliții în Consiliul Local, e clar că nu poate să livreze ceea ce a promis. Aici nu mai e o chestiune de lipsă de performanță administrativă, ci e o chestiune care ține de un soi de hărnicie administrativă. Ca să fi un primar foarte bun, îți trebuie 2 mandate, adică 8 ani de zile, și să îți pui 8 ani viața în paranteză. Nu merge să te trezești la 9 sau la 10 dimineața și să fi primar. Nu merge să ai concedii ca să fi primar, nu merge să stai în birou când ești primar, nu merge să stai cu mâna întinsă la Guvern când ești primar și trebuie să scrii ca nebunul proiecte europene, și în general oameni comozi nu pot să fie primari de succes. Pot fi niște primari de etapă. Dacă ești dispus ca 8 ani de zile, pentru că trebuie să ai 2 mandate să se vadă ceva în urma ta, într-un mandat nu poți să pui la cale nimic. Ca să fii un primar de succes, trebuie să fii de la 6 pe străzi și să te culci la miezul nopții îngrijorat că nu ți-a ajuns timpul nici în ziua respectivă. Toți primarii care au produs ceva, am stat de vorbă cu Bolojan, cu Boc, cam așa au trăit niște ani de zile. Au trăit în primării. Am mâncat în primării, și-au tocit pantofii pe străzi, au avut mii de întâlniri cu cetățeni, cu autorități, au vizitat alte capitale, au făcut schimburi de experiență, au cerut de la alți primari să vină specialiști. Și istoria noastră ne spune că toți primarii buni pe care i-a avut România, s-au dedicat în relația cu administrația locală. ” a declarat jurnalistul.

Chițac este destul de comod

Din păcate, Vergil Chițac este destul de comod, mai are nevoie de un soi de abilitate politică pentru a reuși niște lucruri. Eu o spun cu tristețe, să o zic sincer, pentru că eu mi-am dorit foarte mult ca primarul Chițac să reușească să schimbe multe lucruri în Constanța. și când citesc, și văd de la depărtare că s-a vorbit mult și s-a făcut puțin, mă doare sufletul. Nu de Chițac mă doare sufletul, mă doare sufletul că am rămas foarte atașat de oraș și de județul Constanța. Am plecat cu un gust amar din vacanța din vară, în reprizele  pe care le-am avut în Constanța. Trafic, mizerie... Mamaia, un bâlci, o nenorocire, ceva de speriat, îngrozitor. Te gândești, până la urmă s-a întâmplat ceva? Nu mai poți da vina pe ceilalți... nu poți decât să te uiți în oglindă și să zici că asta este.”

Robert Turcescu: Promisiunile din campanie i se intorc lui Chitac, ca un bumerangLiviu Dragnea

Clasa politică a primit bile negre

La capitolul bile negre, putem să răsturnăm sacul. De la Ciucă, la Ciolacu, răsturnăm sacul pe ei. Vreau să dau o bilă albă, tuturor celor care în ultimii ani de zile au redeșteptat un soi de sentiment național care începuse să se blegească foarte tare. Aici nu vorbesc neapărat de partidele care s-au declarat naționaliste de tipul AUR sau altele din categoria aceasta. Chiar și la PNL am văzut că există persoane care au un astfel de frison, și PSD-iști au renunțat la naționalismul ăla lansat de Liviu Dragnea și unii dintre ei, care nu s-au bruxellizat complet, au o doză de naționalism deștept și un discurs bun în sensul acesta. Prin urmare, toți cei care într-un fel sau altul, au dezvoltat un soi de fibră națională deșteaptă, adaptată secolului 21, și nu naționalismul acela puturos, că noi suntem buricul lumii și că nu e ca noi nimeni altcineva, tuturor acestora le-aș da o bilă albă. Nu știu cât o să îi țină, să nu fie o chestiune contextuală, de alegeri, dar cred că e un drum bun pe care l-au asumat. Națiunile deștepte nu uită niciodată că sunt națiuni, și fiind națiuni au obligația să țină treaz sentimentul național. Îmi doresc să fim și noi o națiune și o nație deșteaptă.” a încheiat acesta.    

Cine este Robert Turcescu?

Robert Turcescu este un jurnalist și om politic român, fost realizator al emisiunii radio „România în direct” și al talk-show-ului 100%. A publicat articole în Dilema și Dilema veche. La alegerile locale din 2016, a candidat la Primăria București, din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP). S-a clasat pe locul 4, cu 6,46% din voturi. Pe 9 iunie 2016, a fost ales vicepreședinte al PMP și desemnat președinte interimar al PMP București, funcție pe care a deținut-o până la 9 august, când a fost înlocuit de Valeriu Steriu. Turcescu a fost ales deputat de Constanța în legislatura 2016-2020 din partea PMP.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272