REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

"Român, n-am noroc" și "Faceți o minune", mesajele lui moș Vasile, o apariție pitorească la Brotăcei, fix de Ziua Naţională!

"Român, n-am noroc" și "Faceți o minune", mesajele lui moș Vasile, o apariție pitorească la Brotăcei, fix de Ziua Naţională!

Replica API 2 decembrie 2017 | 05:27 381

Moș Vasile a fost, vineri, de Ziua Națională a României, o apariție pitorească în zona Brotăcei a Constanței. Încă de dimineață, înfruntând frigul, s-a așezat pe bordură în apropiere de intersecția dintre strada Tulcei și Bulevardul Tomis, a arborat steagul României și a așteptat cuminte ca trecătorii ce aveau drum prin zonă să observe pancartele pe care le realizează singur și, poate să-l ajute cu un bănuț.

Moș Vasile are 74 de ani, spune că a muncit la Fabrica de camioane din Brașov înainte de a se muta la Constanța. Este căsătorit și are trei fete, dar se descurcă greu cu banii, pentru că are o pensie de puțin peste 400 de lei. O sumă mult prea mică pentru necesitățile vieții de zi cu zi.

„Să vedem cum trecem de iarna asta. Soția are și ea o pensie mică, împreună avem puțin peste 700 de lei. Până anul acesta ne încadram la ajutorul pentru încălzire. Anul acesta, însă, depășim suma limită cu vreo doi lei. Vom vedea cât vom plăti la încălzire în această iarnă...”, ne mărturisește sfios. Recunoaște că memoria lui nu mai este ce a fost, mai ales după ce, în urmă cu doi ani, a fost victima unui accident rutier. „Trei zile am stat în comă, în spital. Nu îmi mai amintesc prea multe, nici cum am ajuns acolo, nici cum de am fost lovit, pentru că de obicei sunt foarte atent la mașini”, a continuat bătrânul.

Iese pe stradă cu pancartele pe care le realizează din colaje pentru a mai câștiga un ban. Pancarte care arată atât durerea lui, cât și a semenilor. „Român n-am noroc”, „Faceți o minune” sunt doar câteva dintre mesajele transmise prin afișele sale. Nu cerșește. Deși recunoaște că în urmă cu câteva luni a fost abordat de o patrulă de polițiști care l-a amendat cu 200 de lei pentru cerșetorie. „Mi-au spus că s-a înăsprit legea pentru cerșetorie și nu au ce face. Dar eu de unde să dau banii aceștia? Este jumătate din pensia mea...”, mărturisește bătrânul.

De altfel, a acceptat să vorbească cu reporterul „Replica de Constanța”, să-și spună povestea, dar fără să-i fie dezvăluită identitatea. „Am o nepoată de 18 ani, nu vreau să o fac de râs...”, ne spune umil.

Ne-am despărțit cu promisiunea că vom reveni. L-am lăsat pe bătrânul modest în continuare pe bordură, încercând să facă un bănuț cu pancartele lui cu mesaje atât de actuale... Dar şi cu o dilemă: oare nu cumva i-a confecționat cineva pancartele şi încearcă să profite de pe urma lui?

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la judecat suntem primii, la intins o mana de ajutor... vai de capul vostru, perfectilor!!!
1
0
noi un popor specialist in legi si justitie...si tzatza floarea a auzit de "legi si statul paralel".sunt unii cum le e pofta de putin cacat hop deschid gura si-l halesc.In schimb cand vad cate-un om la ananghie sunt mai catolici decat papa.hai siktir ba lupi moralisti imbracati cu blani de miei.Omu asta macar nu fura ca altii destinele oamenilor.Cere si el un banutz.Eu daca-l vad,o sa-l ajut.Sa auzim de bine!
4
0
Un boschetar ...la munca derbedeule
2
3
Cu romanul . foarte adevarat ai zis
3
0
cu romanul - MARE dreptate ai.
4
1
Cum sa fie pensia doar vreo 400 lei, mai bine ar primi ajutor social...?!? Sau a muncit doar 7-9 ani...?!?
9
0
casatorit si are 3 fete ! sa le creasca a facut orice a fost nevoie, unde este recunostinta propriilor copii?
8
0
Imi este rusine ca sunt roman. Romania a ajuns o tara a securistilor militienilor si a magistratului nepregatit si corupt de un sistem zelos. Ce bine este in Romania cand pe la 48 49 de ani iesi la pensie si a doua zi esti angajat in sistem. Ce bine este in Romania procurorilor si judecatorilor cu venituri imense platite de niste prosti manipulati de niste hoti protejati de magistrati de ani si ani de zile. Circula un banc: daca statul mafiot s-ar unii cu statul paralel ar rezulta SUA. Hai ca poporul asta are haz...
15
3
Din ciclul:,,Sunt mandru ca sunt roman"inca un exemplu al nepasarii statului.Daca batranul acesta nu cersea era chiar de admirat,o palma zdravana pe obrazul unui stat nepasator.Daca ati observat, cine poarta stegulete pe masinile proprii?In general patriotii pot spune,dar nu este asa .Cei mai multi purtatori de stegulete sunt militienii,jandarmii,militarii,caralii si cei din admin publica adica,bugetarii ,cei cu salarii si pensii grase ,pensionati la cca 45 ani.Ei sunt cei mai deseama patrioti si...au si de ce!
11
5
Replica,ce faceti? Incurajati cersetoria ,,creativa"?!!! Pai sunt multi oameni cu pensii,cu salarii mici si isi dramuiesc banii cum stiu ei mai bine dar nu mazgalesc pancarte ca sa ceara banii munciti de altii.Ce mos vasile cu nepoata,pai stie cineva ce face mos vasile cu banii?!! Cum sa dea cineva bani din putinul lor ca sa aiba nepoata lu' mos vasile bani de cheltuit?!!! Mars cu promovarea acestor cazuri de nesimtiti!
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108