REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

România continuă să fie pe ultimul loc din UE la inovaţie, cu performanţe sub 50% din media europeană

România continuă să fie pe ultimul loc din UE la inovaţie, cu performanţe sub 50% din media europeană

Replica API 8 iulie 2019 | 00:00 388

Din 2011 până în prezent, performanțele în materie de inovare ale UE au avansat, în medie, cu 8,8%, potrivit unui raport al Comisiei Europene. 25 de țări ale UE și-au crescut performanțele în acest domeniu, dar nu şi România, ale cărei performanţe au scăzut în această perioadă cu 10,7%. Cele mai bune performanțe au fost înregistrate în Lituania, Grecia, Letonia, Malta, Regatul Unit, Estonia și Țările de Jos, în timp ce România și Slovenia au înregistrat cele mai puternice scăderi ale performanțelor în acest domeniu.

Comisia Europeană a publicat Tabloul de bord european al inovației pentru anul 2019, care arată că perfomanța în materie de inovare a UE s-a îmbunătățit timp de patru ani la rând. Tabloul de bord plasează țările UE în patru categorii de inovare, respectiv lideri în inovare, inovatori puternici, inovatori moderați și inovatori modești.

Bulgaria și România au avut cele mai scăzute scoruri cu 48,72 și, respectiv, 34,13, cu performanţe sub 50% din media europeană. Romania face parte din ultima categorie, cea a "inovatorilor modeşti", la fel ca şi în ediţia de anul trecut a raportului. Comisia notează că "pe parcursul timpului, performanţa a scăzut relativ, dar după un declin puternic în perioada 2011-2015, performanţa a început să crească în 2015, 2016 şi 2017". Se pare că nu suficient de mult.

Sectoarele în care performanțele României au înregistrat scăderi majore includ numărul doctoranzilor care au absolvit studiile, antreprenoriatul bazat pe oportunități, cheltuielile cu capitalul de risc sau comercializarea inovațiilor noi de pe piață sau a celor de firmă.

România este ultima în UE și la resursele umane din domeniul inovării. "Inovatorii modești performează cel mai slab, România fiind cea mai slabă performeră” în domeniul resurselor umane inovatoare, avertizează Comisia. Inovatorii, investițiile firmelor și resursele umane sunt cele mai slabe dimensiuni ale inovării din România.

Țara noastră are punctaj zero în ceea ce privește firmele mici și mijlocii (IMM) românești cu inovații, în pofida fondurilor europene de care beneficiază România prin Politica de coeziune. Astfel, pentru patru indicatori România are un punctaj zero, respectiv învățarea pe tot parcursul vieții, IMM-urile cu inovații de produse sau procese, IMM-urile cu inovații de marketing sau de organizare și IMM-uri care inovează in-house.

Mediul favorabil inovării și impactul vânzărilor reprezintă cele mai puternice dimensiuni ale inovării. Gradul de penetrare a internetului de bandă largă depășeşte media UE, exporturile de produse de înaltă şi medie tehnologie reprezintă singurul indicator care indică o performanță peste media de la nivelul UE.

"Mulți dintre indicatorii economici din România tind să fie aproape de sau sub valoarea UE. Cu toate acestea, PIB-ul pe cap de locuitor, gradul de ocupare a forței de muncă în servicii și întreprinderi de cercetare și dezvoltare de top la 10 milioane de locuitori sunt cu mult sub media UE. Creșterea medie anuală a PIB, înfiinţarea companiilor și activitatea antreprenorială totală sunt mult peste nivelul mediul din UE", notează Comisia în raport.

economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212