REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

România și alte țări din estul UE, discriminate în Marea Britanie la taxele pentru vizele de muncă

România și alte țări din estul UE, discriminate în Marea Britanie la taxele pentru vizele de muncă

Replica API 8 februarie 2021 | 16:44 1386

Apare o nouă controversă post-Brexit între Regatul Unit și Uniunea Europeană, în contextul în care guvernul britanic a reintrodus vizele de lucru pentru cetățenii europeni – cetățenii din țările din estul UE, printre care și România, vor plăti taxe ceva mai mari pentru obținerea vizelor, scrie Politico.

Cetățenii din 25 de țări, dintre care 21 din Uniunea Europeană, primesc reduceri de 55 de lire sterline la taxa pe care trebuie să o plătească pentru a aplica pentru o viză de lucru în Marea Britanie, categoriile țintite fiind antreprenori, lucrători în sistemul medical, cercetători sau angajați temporari.

Mai mult, angajatorii britanici care angajează din aceste țări nu trebuie să mai plătească o taxă de 199 de lire pentru emiterea unui „certificat de sponsorizare”, fapt ce mărește stimulentele pentru angajatori să caute forță de muncă mai degrabă din aceste țări decât din celelalte.

Printre țările care nu se bucură de aceste scutiri se numără și România. Toate sunt țări din estul blocului – Bulgaria, Estonia, Lituania și Slovenia.

Unele țări discriminate în domeniul vizelor au cerut ajutorul Comisiei Europene, motivând că Bruxelles-ul nu poate permite această situație prin care se încalcă principiul non-discriminării între țările blocului european.

„Din perspectiva noastră, acest tratament diferențiat trebuie să fie atent verificat. Problema nu este neapărat legată de cele 55 de lire pe care cetățenii din cele cinci state membre trebuie să le plătească în plus față de alți cetățeni europeni, ci de tratamentul diferențiat în mod clar”, este de părere un diplomat european, citat de Politico, scrie digi24.ro.

Guvernul britanic își motivează politica pe baza Cartei Sociale a Consiliului Europei, un tratat internațional adoptat în 1961 și semnat de 26 de țări, printre care și UK.

În articolul 18.2 al acestui tratat, țările sunt obligate să „simplifice formalitățile existente dintre ele și să reducă sau să abolească taxele de cancelarie care se plătesc de lucrătorii străini și de angajatorii lor”.

Europenii contrargumentează că sunt și țări semnatare ale cartei care nu s-au declarat obligate de de articolul 18.2, dar sunt în continuare scutite de la plata completă a taxei. UK insistă însă că își bazează politica pe tratatul inițial al Consiliului Europei și spune că dacă ar reduce costurile vizelor pentru niște țări care nu fac parte din vreun tratat internațional ar fi în sine o problemă de discriminare.

Statele membre pun însă presiune pe Comisia Europeană pentru a reacționa, motivând că acesta este doar primul exemplu de discriminare în regulile de imigrație post-Brexit. Ei avertizează că este probabil ca Regatul să discrimineze și în alte domenii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
niste imbecili!au ajuns indienii si pakii sa faca legea in anglia!e o diferenta mare intre anglia si scotia...spre sa se desparta!sa-mi bag pl'n taxele lor,cu toate ca ii inteleg,toate jegusile,curvele,hotii,cersetorii,scursurile sau dus in uk si au facut dezsstru...deci....e normal sa puna o taxa mai mare de unde vin scursurile!
2
0
si noi trebuie romania sa i punem sa plateasca viza, cel putin 100 gbp ptr 3 luni, si ptr monca la fel cat pun ei 600-1000 gbp, toti englezii traiesc din ajutoare de handicapati, daca ai unul in famile e paradis ptr ei , si daia si jefuiesc scotia, nu i lasa sa se separe de ei sa fie independenta ,sai jefuiasca , toti indienii au ajuns patroni in uk , si au ajuns si in parlament si isi bat joc de englezi, polonezii le da la ghiot cand vor,.
6
1
toata ue la mana uk? restrictii,taxe,pasapoarte,etc in toate statele ue pentru englezoi nu suntem inferiori cu nimic acestor increzuti puturosi
7
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212