REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

România va beneficia de echipamente de producere a oxigenului medical donate de NATO

România va beneficia de echipamente de producere a oxigenului medical donate de NATO

Replica API 1 septembrie 2022 | 20:58 463

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat astăzi, în format hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pentru aprobarea procedurilor prin care România va beneficia de două echipamente de producere a oxigenului medical, donate de NATO.

Aceste echipamente medicale sunt destinate încărcării buteliilor de oxigen medical necesare continuării îngrijirilor medicale pentru pacienții care necesită oxigen.

„Mulțumesc partenerilor noștri din Alianța Nord-Atlantică pentru acest act puternic de solidaritate și sprijin, dovadă a relației strategice consolidate, orientată spre reziliență și protecție a comunităților în fața dezastrelor”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, scrie stiripesurse.ro.

În cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost aprobată Hotărârea nr. 38 din 30.08.2022, ca urmare a scrisorii Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre prin care informează reprezentantul României la NATO cu privire la faptul că Alianța Nord-Atlantică își exprimă disponibilitatea de a face o donație României.

HOTĂRÂRE nr. 38 din 30.08.2022 privind acceptarea donației făcută de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) statului român, constând în două echipamente de producere a oxigenului medical

Având în vedere solicitarea României de asistență internațională, prin Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre) din data de 21.10.2021, în contextul pandemiei de COVID-19,

Luând act de scrisoarea Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre din data de 10.05.2022, prin care această instituție informează reprezentantul României la NATO cu privire la faptul că NATO își exprimă disponibilitatea de a face o donație constând în două echipamente de producere a oxigenului medical destinate încărcării buteliilor de oxigen medical,

luând în considerare că pandemia de COVID-19 continuă să afecteze populația la nivel mondial existând riscul apariției de noi variante ale virusului ce ar putea determina supraaglomerarea unităților sanitare și apariția unor forme severe de boală,

ținând cont de lipsa echipamentelor de producere a oxigenului medical pentru combaterea pandemiilor, destinate încărcării buteliilor de oxigen medical,

în conformitate cu prevederile art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020, privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2020, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 4 alin. (1) lit. i) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,

în baza art. 20 lit. l) și n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 și 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență,

în temeiul alin.(4)-(6) ale art. 3641 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta hotărâre:

Art.1 - (1) Se acceptă donația făcută de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) statului român, constând în două echipamente de producere a oxigenului medical destinate încărcării buteliilor de oxigen medical, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

(2) Valoarea de piață a bunurilor prevăzute la alin. (1) este valoarea de înregistrare a bunurilor comunicată de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, menționată în anexa de la alin. (1), calculată în lei la cursului BNR din data 29.08.2022.

(3) Bunurile prevăzute la alin. (1) intră în proprietatea privată a statului și se dau în administrarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în vederea constituirii ca stoc de urgență medicală.

(4) Darea în administrare a bunurilor prevăzute la alin.(1) Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se realizează prin Hotărâre a Guvernului.

Art.2 - Secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență emite ordinul prin care aprobă donația prevăzută la alin.(1) al art.1 și mandatează pe reprezentantul permanent al României la NATO, domnul ambasador extraordinar și plenipotențiar Dan Neculăescu pentru îndeplinirea formalităților de acceptare a donației, în numele statului român, pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Art.3 - (1) Predarea-primirea bunurilor și transportul acestora în România se asigură de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, din centrul Operațional Sud (prin Mario Rondinelli SMC, 74121 Taranto Italia).

(2) Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, întreprinde demersurile necesare pentru asigurarea tuturor cheltuielilor ocazionate de transport, conform prevederilor legale.

Art.4 - În cadrul transportului prevăzut la alin.(1) al art. 3, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență preia și transportă în Republica Moldova- Chișinăru și asistența internațională furnizată acestei țări de către NATO prin proiectul PRTF B/07, constând în materiale sanitare – echipamente de protecție.

Art.5 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212