REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ruinele oraşului Constanţa, în vizorul consilierilor locali: proprietarii a 7 clădiri riscă supraimpozitarea!

Ruinele oraşului Constanţa, în vizorul consilierilor locali: proprietarii a 7 clădiri riscă supraimpozitarea!

Replica API 24 octombrie 2018 | 00:00 813

Constănţenii s-au arătat revoltaţi de clădirile deplorabile din centrul Constanţei şi Zona Peninsulară, acuzând că astfel de imobile nu sunt doar pericuolase, începând deja să se desprindă bucăţi de zidărie din ele, dar sunt şi o „carte de vizită” jenantă în faţa turiştilor. Ca atare, decizia ca impozitul pe clădiri de acest gen să fie de 300-500% este salutară, în ideea că astfel proprietarii vor fi forţaţi să le renoveze şi să le pună în siguranţă. Membrii Comisiei nr.5 pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului s-au întrunit în şedinţă, marţi, 23 octombrie, cele mai multe dintre punctele aflate pe ordinea referindu-se la clădirile în paragină.

Astfel, pe ordinea de zi s-au aflat mai multe proiecte vizând, printre altele, supraimpozitarea unor imobile aflate în paragină, acordarea de fonduri personalului medical din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din municipiu, precum şi rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al RADET Constanța pe anul 2018. În acest context, expunem faptul că cele mai multe dintre proiecte (iniţiate de primarul Decebal Făgădău) fac referire la supraimpozitarea imobilelor ajunse ruine ale municipiului Constanţa, prezentând totodată un pericol pentru cetăţeni din cauza stării de degradare. Spre exemplu, proiectul de hotărâre nr.11 de pe ordinea de zi vizează majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri, pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. Mihail Kogălniceanu nr. 5, proprietatea lui Bari Selma, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită. Această clădire, bătută de vânt şi timp, a ajuns o ruină în centrul vechi al oraşului de la malul mării.

În acelaşi stadiu se află şi clădirea SC Coral SRL, care apare cu proiectul nr. 12: Proiect de hotărâre privind majorarea cu 400% a impozitului pe clădiri, pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. Arhiepiscopiei nr. 11, proprietatea SC Coral SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Pe lângă cele menţionate anterior, consilierii locali dezbat proiecte privind supraimpozitarea altor 5 ruine din municipiu, fiind menţionate la proiectele 13, 14, 15, 16 şi 17, aflate pe ordinea de zi a Comisiei nr. 5.

Proiectul nr.13 priveşte majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri, pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. Arhiepiscopiei nr. 20, proprietatea SC Tănase Cadastru SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

De asemenea, proiectul de hotărâre nr. 14 priveşte majorarea cu 400% a impozitului pe clădiri, pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. Marcus Aurelius nr. 10, proprietatea lui Coman George Florin, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Vizată de suprataxare din cauza stării avansate de degradare este şi clădirea situată pe strada Arhiepiscopiei nr. 22 din municipiu: “Proiect de hotărâre privind majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri, pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. Arhiepiscopiei nr. 22, proprietatea doamnei Odobescu Mihaela, a doamnei Popa Ileana, a domnului Lescovar Eugen Șerban și a domnului Holban Dinu Ștefan, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită”, se arată pe ordinea de zi.

Clădirea situată pe strada Sulmona nr. 30 prezintă şi ea un risc pentru cetăţeni din cauza faptului că se află în paragină. Proprietarul riscă o supraimpozitare de 300% pe clădire din această cauză: “Proiect de hotărâre privind majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri, pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. Sulmona nr. 30, proprietatea domnului Munteanu Marius, a doamnei Munteanu Denise Roxana și a SC Model Constanța SA, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită”.

Cu 400% riscă să fie suprataxat pentru clădirea care zace în stare de degradare pe strada Orient nr. 13 din municipiul Constanţa şi proprietara acesteia, Cristina Maria Talpeş, prin proiectul de pe ordinea de zi care se descrie astfel: “Proiect de hotărâre privind majorarea cu 400% a impozitului pe clădiri, pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. Orient nr. 13, proprietatea doamnei Talpeș Maria Cristina, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.”.

Reamintim că proprietarea imobilului de pe strada Orient nr. 13, Constanţa, Maria Cristina Talpeş a mai intrat în atenţia autorităţilor locale privind aceeaşi faptă, referitor la o altă clădire pe care o deţine, în luna martie a acestui an. La acea dată era vizată “majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2018, pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. Mihai Viteazu nr. 20, proprietatea domnului și a doamnei Talpeș Maria Cristina, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită; iniţiator: primar Decebal Făgădău”, se arăta în proiectul de pe ordinea de zi a lunii martie 2018.

Revenind la proiectele discutate în comisia nr.5, urmează ca acestea să intre la vot în şedinţa CLM de la finele acestei luni.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo, dar nu doar zona peninsulara! Vede cineva toata mizeria din zona intersectiei Th. Burada cu bulevardul Bratianu sau mizeria crunta din autogara ?
1
0
Vine tigani intra abuziv acolo
1
0
De cele 2 imobile ruine de pe strada ION CORVIN nu le ia nimeni in seama care au ajuns intr-o stare deplorabila si care sunt un adevarat pericol ptr cei care trec prin zona? La nici 20 m se afla Liceul cu program sportiv NICOLAE ROTARU iar prin dreptul ruinelor trec zeci de elevi zilnic! Trebuie sa pateasca cineva ceva sa se miste lucrurile? Fagadau nu sta cu mainile in san!
3
1
vedeti si imobilul din Grigore Tocilescu nr 2 , Ctin . Braincoveanu 6-8 ,10 partial Revolutiei 22 Decembrie , si mai sunt
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108