REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Șacalii au început să atace gospodăriile din Delta Dunării, în plină zi. Video

Șacalii au început să atace gospodăriile din Delta Dunării, în plină zi. Video

Victor ROTARU 8 decembrie 2022 | 00:00 1947

Comunitățile din zona Deltei Dunării trăiesc în teroare de mulți ani, din cauza șacalilor. Aceștia s-au plâns în repetate rânduri de înmulțirea efectivelor de șacali, care la început își făceau veacul la marginea localităților, însă, aceștia au început să intre și în localități atacând animalele din curțile oamenilor. În 2021, Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării începuse discuțiile cu Ministerul Mediului, pentru a stabilii condițiile în care se pot efectua extrageri ale șacalilor din rezervație, guvernatoarea din acel moment, Atena Groza, reușind să obțină acordul pentru extragerea din rezervație a circa 300 de exemplare de șacali.

Primii șacali au fost zăriți în zona deltei în 2005, aceștia ajungând aici din stepele Rusiei, din zona asiatică. De atunci, aceștia le fac viața un calvar oamenilor din zonă. La început, aceștia stăteau departe de localități, hrănindu-se cu animale sălbatice precum căprioare sau iepuri sălbatici. După ce au rămas fără hrană, aceștia au început să se apropie mai mult de localități, iar în ultimii ani, aceștia hoinăresc noaptea prin localități, făcându-și apariția și pe timpul zilei însă.

Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării (A.R.B.D.D.), Teodosie Gabriel Marinov, a comentat problema șacalilor declarând: „Eu am luat legătura de mai multă vreme cu cei de la primării și cu autoritățile publice locale, e vorba aici de toate UAT-urile de pe teritoriul Rezervației. Am transmis o adresă în luna noiembrie în care le resolicit să-mi prezinte conform procedurii pentru extragerea controlată a unor anumite specii care produc pagube importante. Din păcate, până acum nu am primit nimic din partea UAT-urilor. Pe de altă parte, studiul de evaluare a resursei cinegetice de pe teritoriul rezervației se finalizează abia la jumătatea anului viitor. Eu am cerut, tot așa, pe baza unor semnalări neoficiale, din deltă, am cerut institutului, ca pentru specia șacal, să facă cu predilecție o evaluare, astfel încât să-i pot propune ministerului până la sfârșitul acestui an un număr de exemplare pe care să le putem da la extracție.

Ce măsuri se au în vedere pentru a ajuta comunitățile locale?  

Guvernatorul A.R.B.D.D. a transmis că anul acesta s-a reuși extragerea a 280 de exemplare de șacali, iar din datele oficiale, numărul total de exemplare de pe teritoriul rezervației este în jur de 3.500, însă, comunitățile locale cred că numărul acestora este mult mai mare, acesta declarând: „Până la sfârșitul acestui an, voi propune ministerului, pe procedura legală, avizarea unui număr pe care să-l putem extrage încă din iarna aceasta, întrucât șacalul se vânează mult mai ușor iarna. Noi anul acesta am avut 300 de exemplare la extracție controlată, am reușit să extragem un număr de aproximativ 280 de șacali, dar se vânează foarte greu vara, de aceea facem tot posibilul să organizăm operațiunea în anotimpul rece.

Toate comunitățile locale din zona Rezervației Biosferei Deltei Dunării sunt expuse atacurilor șacalilor. De aceea mă miră de ce responsabilii comunităților locale nu grăbesc acest demers, pentru că dânșii știu de la an la an, trebuie să ne prezinte toate aceste pagube, cu poze, cu declarații ale oamenilor. Nu contează cum dar avem nevoie de astfel de dovezi care să stea la baza cererii către Ministerul Mediului. Șacalul și-a extins arealul în mai toate zonele țării. Și în zona de terasă este tot mai prezent. Aici suntem și noi de vină, noi oamenii, comunitățile locale, pentru că gestionarea gunoaielor duce la astfel de tentații, încât specia se apropie foarte tare de comunitatea locală. Pe de altă parte, specific în zona deltei este creșterea animalelor în stavilație liberă, adică nepăzite, nesupravegheate, făcându-le foarte vulnerabile în fața atacurilor șacalilor, cu toate că aceasta stavilație nu este legală.

Nu a fost semnalat nici un atac al șacalilor la oameni, de aceea trebuie să ținem cât mai atent sub control lucrul acesta pentru că nu știm la ce să ne așteptăm. Dar, din fericire, nicăieri în țară și nici în delta Dunării nu au fost semnale astfel de cazuri. Din ultimele evaluări de până acum, ar fi vorba de 3.200-3.500 de exemplare, dacă este să ascultăm vocea comunitățil9or, efectivul de șacali este mult mai mare. Personal cred că e vorba de un efectiv cât mai însemnat. Ei se înmulțesc necontrolat, ajungându-se acum și la o înmulțire și de 3 ori pe an, cel puțin în zona noastră, pentru că el nu mai este limitat de hrană, își găsește hrană din abundență.

Silviu Rahău

În Crișan umblă câte 20-30 de șacali pe noapte, pe străzile localității

Contactat telefonic de către reporterii de la Replica de Constanța, Silviu Rahău, primarul localității Crișan a declarat: „Paznicul aflat în tură de noapte îmi spune că numără 20-30 de șacali pe partea pietonală din Crișan. Dacă un câine, crescut în casă, mai atacă din când în când omul, ce ne face să credem că aceste animale sălbatice nu pot ataca oamenii? Până acum nu au atacat, dar efectivul este atât de mare încât vom ajunge și în situația în care aceștia vor ataca oamenii. Este suficient să găsească un om căzut pe jos, sau un copil, sau o persoană neajutorată, cred că îl mănâncă, dar cred că asta așteaptă autoritățile și abia după să luăm măsuri.

Cum poate fi oprită problema șacalilor, din perspectiva primarului din Crișan

Dacă studiile se fac doar din birou, și autoritățile nu ne ascultă, vom ajunge și la anul, în aceeași situație. Eu sunt vânător și am terminat și studiile silvice. Partea de extirpare, nu se realizează printr-o vânătoare organizată timp de 60 de zile, o dată sau de două ori pe an. Singura soluție este ca pentru fiecare vânător autorizat, de pe raza UAT-ului să i se emită o autorizație de vânătoare pentru specia respectivă să vâneze în tot timpul anului, acolo unde îl găsește să-l împuște cu măsurile de siguranță aferente. Cei care protejează vânatul șacalilor, să vină și să facem o înțelegere cu ei. Noi nu împușcăm șacalii, iar ei vin și plătesc despăgubirile aferente pagubele aferente, și atunci suntem de acord.” a încheiat primarul localității Crișan.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai din 90 încoace ne ataca șacalii din conducerea acestei tari încontinuu și nu ii împușcă nimeni ce sa mai vorbim de animale.
8
0
De abia asteapta complexatii sa impuste ceva. Noua pasiune a imbuibatilor e vanatoarea.acum e drobul de sare cu sacalii.maine ursul.gasesc mereu ei o scuza sa impuste.
5
10
Uitati va la Cehi ,au liberalizat detinerea armelor de foc de catre civili.
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614