REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Scade numărul ambulanţelor care vor răspunde la solicitările constănţenilor?

Scade numărul ambulanţelor care vor răspunde la solicitările constănţenilor?

Replica API 24 aprilie 2018 | 00:00 386

Ambulanţierii sunt decişi să renunţe la a mai face gărzi, în contextul schimbărilor legislative privind salarizarea, care nu le-au adus creşterile mult promise, susţin aceştia. Această situaţie va duce, din păcate, la scăderea numărului de ambulanţe care vor răspunde la solicitări şi la creşterea volumului de muncă pentru echipajele aflate pe teren.

Asemenea colegilor din spitale, clinici şi policlinici, şi angajaţii serviciilor de ambulanţă sunt nemulţumiţi. Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, reprezentanţii Federaţiei „Ambulanţa” punctează nemulţumirile ambulanţierilor, dintre care spicuim:

„- sunt acordate diferit procentele de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase de la serviciu la serviciu, și în majoritatea serviciilor de ambulanță procentele de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase sunt acordate sub 55%, fapt care poate fi contestat în instanță, cu probabilitate de 100% câștigat;

- nu s-a acordat minimul de procent de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase prevăzut în H.G. 513/2018;

- procentele de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase în serviciile de ambulanță sunt mult sub procentele sporurilor pentru condiții deosebit de periculoase care s-au acordat personalului din unele Unități de Primire a Urgentelor, ba chiar Compartimente de Primire a Urgențelor, ATI sau alte unități din grupa de salarizare din Anexa 2 din Legea 153/2017, unități care din 2009 au fost alăturate grupei de salarizare a serviciilor de ambulanță, iar din 2007 au beneficiat de sporul de 50-100% pentru condițiile deosebit de periculoase, spor care a fost dobândit de FNSAR după multe negocieri în perioada anilor 2005-2006;

- categorii de personal la care pentru a li se păstra venitul salarial lunar ianuarie 2017, a fost nevoie de alocare de procente de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase la un nivel mai mare față de altă categorie de personal, ceea ce nu respectă principiul prevăzut de lege privind acordarea sporurilor.

- unele servicii de ambulanță au acordat sporul pentru condiții deosebit de periculoase la salariul de baza al luni ianuarie 2018, iar altele au respectat prevederile H.G. 513/2018 și au aplicat la salariul lunii martie;

- unele servicii de ambulanță au redus sporul pentru gărzi și pentru sâmbătă și duminică/sărbători legale pentru a acorda minimul de spor pentru condiții deosebit de periculoase de 55%, fapt care va duce la lipsa de răspuns privind continuitatea activității prin garda, iar lipsa de personal în serviciile de ambulanță și completarea echipajelor minim necesare prin ore de gardă este imperios necesar, și se vor confrunta serviciile de ambulanță cu refuzul personalului de a presta ore de gardă peste norma de bază, ceea ce va duce la scăderea capacității de intervenție în asistența medicală de urgență prespitalicească”.

Medicii au salarii de trei ori mai mari decât colegii lor, asistenţii medicali

La Serviciul de Ambulanţă Constanţa, angajaţii au primit un spor de condiţii deosebit de periculoase în valoare de 40,5%, pentru luna martie a.c.. „Se pare că, pentru luna aprilie, Ministerul Sănătăţii va da un procent de 55% pentru toate serviciile din ţară, potrivit circularei trimise. Rămâne de văzut ce se va întâmpla”, a afirmat Marian Albu, lider sindical din cadrul SAJ Constanţa.

De altfel, cu toate majorările şi tăierile, calculele arată că, de fapt, asistenţii medicali din cadrul Ambulanţei...au pierdut şi cele câteva procente în plus pe care le primiseră la salariu după ianuarie 2018. „În ianuarie am câştigat un procent de doar 4% de creştere. Acum, de la 1 martie a.c., cu toate modificările, nu mai există nici măcar acea creştere”, a adăugat sindicalistul.

În schimb, diferenţele dintre salariile medicilor şi cele ale asistenţilor medicali sunt considerabile în prezent. Astfel, se pare că medicii iau de trei ori mai mult decât colegii lor asistenţi, alături de care merg la solicitările la 112.

Fără gărzi, vor fi mai puţine ambulanţe pe stradă

Urmare a modificărilor legislative privind salarizarea, ambulanţierii din Constanţa vor să renunţe la a mai realiza gărzi. „Oamenii au cerut să nu mai facă gărzi. Este foarte obositor, suntem puţini, nici maşini nu mai avem. Şi vine şi vara, perioadă în care creşte numărul solicitărilor. Deja, în această perioadă, se fac cinci – şase gărzi, adică liberele pe care le mai aveau oamenii. Când va veni vara, nu vom mai face faţă. În situaţia aceasta, oamenii au zis că renunţă la gărzi, pentru a se încadra în acei 50% la fondul de salarii pe care l-a dat ministerul. Numai că, dacă renunţă la gărzi, vine reversul...vor fi mai puţin echipaje pe teren, oamenii vor munci mai mult, iar bani vor primi la fel de puţini. Aceasta este situaţia pe care a făcut-o Legea 153/2017”, a mai precizat liderul sindical Marian Albu.

Ambulanţierii nu ies în stradă până la sfârşitul lunii mai

Sindicaliştii din cadrul Federaţiei Ambulanţa au anunţat că nu se vor alătura protestelor organizate în luna aprilie a.c. de Sanitas şi nu vor organiza acţiuni sindicale la nivel naţional până la sfârşitul lunii mai pentru a „acorda o perioadă rezonabilă de timp guvernanţilor pentru rezolvarea solicitărilor”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
aveti dreptate
0
0
Cand formati 112 sa va ganditi inainte. ..Este cu adevarat nevoie sau a ti gresit nr de la taxi!! Cei ce manaca. ..stiu ei ce sa faca bn sa mearga doar o zi cu ei si apoi sa vb! La fel si o zi le doresc de a lucra in urgenta si apoi sa aud...Ce zic!!! Avem legi de. ..niste idioti ..cui nu ii convine sa se duca afara. ..si ii ia dracu rapid sau platesc non urgenta ...niCi nasterea nu este urgenta transportabile cu salvarea...Apoi sa va aud ce mama dracu mai ziceti voi romani de...jigodii ce sunteti. .putori si pomanagii!!
2
0
sa se mai perfectioneze angajatii de la ambulanta si sa fie mai responsabili de faptele si vorbele lor,niste ignoranti
3
7
trebuia sa va rada, ca Basescu. Atunci nu ati spus nimic. Astia va maresc salariile si tot nu va convine.
1
9
Bai cretinule care esti!!! Daca raportezi salariile la euro idiotule ai vedea ca sunt putini!! Munca e titanica! Sau... Suntem in Romania numai cand avem pretentii dar de altfel vrem sa fim in UE! Parvenitule, sa astepti ambulanta pana ti-o trece boala de la sine!
10
2
Sa va ia dracu de imbecili si nesimtiti!!! Cand v-o veni vremea sa aveti nevoie de o ambulanta sper sa crapati asteptand-o!!!!
9
0
Nu va este rusine ,la salarii de 5900 ambulantieri,7000 asistenti,14000 medic si tineti va bine 24000 managerul general al serviciului de ambulanta CT,cat mai vreti oameni buni sa aveti salariu?????NESIMTITILOR!
6
15

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212