REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
18.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Scandal cât casa! Beach-baruri din Constanța, ridicate fără autorizație?! Video

Scandal cât casa! Beach-baruri din Constanța, ridicate fără autorizație?! Video

Ana Maria LIPAN, Marieta ȘTEFAN 4 iulie 2023 | 00:00 6811

Încă de când au fost demarate pregătirile pentru sezonul estival 2023, tensiunile între operatorii de plajă și autorități au atins cote maxime. După întregul scandal generat de procedura de licitație a loturilor de plajă al căror contracte de închiriere au expirat, o nouă dilemă a dat peste cap operațiunile de pe litoral. Așa cum au menționat de numeroase ori, mulți operatori economici au fost presați de timp în demersurile de obținere a documentelor necesare desfășurării activității. Astfel, multe dintre beach-barurile de pe plajele din Constanța au fost ridicate fără autorizație de construire, potrivit unor surse. 

Scandal cat casa! Beach-baruri din Constanta, ridicate fara autorizatie?! Video

Sezonul estival a început, iar turiștii se lasă așteptați. Până când aceștia vor da buluc pe litoral, operatorii se pregătesc așa cum știu ei mai bine... De câțiva ani încoace, oricum doar în weekend-uri mai vezi cu adevărat animație, și nici atunci ca în anii trecuți. De aceea, mulți operatori economici au renunțat să mai deschidă afaceri în Constanța sau în Mamaia. Cei rămași se plâng că totul a devenit o loterie și că nu știu niciodată ce la va aduce noul sezon, decât la sfârșitul acestuia. În orice stațiune din țările civilizate poți vedea de-a lungul țărmului, beach-baruri, unde turiștii și localnicii pot petrece o zi sau o seară plăcută. Astfel de locații există și la noi. Dar deocamdată sunt deschise doar câteva. Unele fac încă pregătiri, iar altele nu se știe dacă vor mai deschide. Procedura este destul de sinuoasă, iar taxele s-au mărit. Operatorii economici trebuie să achite acum, către Apele Române, 1.000 de lei, cu tot cu T.V.A. pentru fiecare metru pătrat. În funcție de deschidere, cea mai mică suprafață a unui beach-bar este de 49 de metri pătrați, așa că tariful se ridică la 10.000 de euro.

Scandal cat casa! Beach-baruri din Constanta, ridicate fara autorizatie?! Video

„Taxa pe care operatorii economici trebuie să o achite către A.B.A.D.L. a crescut. Este în valoare de 1.000 de lei, cu tot cu T.V.A. pentru fiecare metru pătrat. Suprafața barurilor poate avea 49, 79, 99, 129 sau 149 de metri pătrați. Dacă facem un calcul pentru cea mai mică suprafață, deoarece 1.000 de lei înseamnă aproximativ 200 de euro, ajungem la 10.000 de euro, pe care nu și-i permite oricine. Plus alte cheltuieli. De aceea, cred că mulți vor renunța ”, spun reprezentanții primăriei.

Disensiuni între operatorii economici și autorități

Încă din momentul în care s-a dat startul pregătirilor pentru primirea turiștilor, au început să apară tensiunile între operatorii economici și autorități. Așa cum Replica a relatat, nemulțumirile operatorilor economici s-au axat în principal pe perioada de închiriere a plajelor de doar 2 ani dar și pe timpul destul de scurt pe care îl au pentru a putea pune totul în ordine. Reprezentanții HORA (Organizația patronală a hotelurilor și restaurantelor din România) au depus niște observații împotriva OUG privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele estivale 2023-2024.

Pentru a putea participa totuși la licitație, unii operatori au început demolările, chiar în lipsa autorizațiilor de desființare, alegând astfel să suporte repercusiunile încălcării normelor în vigoare pentru a se asigura că nu pierd investiția. Operatorii comerciali au militat pentru o prelungire a perioadei de închiriere, susținând că cea actuală afectează investitorii din zonă, cărora le este dificil să formuleze un plan de durată. 

Scandal cat casa! Beach-baruri din Constanta, ridicate fara autorizatie?! Video

Beach-bar-uri ridicate fără autorizație

Unele surse afirmă că mai mulți operatori au deschis beach-barurile doar cu autorizație de funcționare pentru zona de plajă aferentă șezlongurilor, nu și pentru beach-bar. Sau că alții nu au autorizație de construire. Toate acestea, în condițiile în care în caietul de sarcini aferent licitației pentru sectoarele de plajă al Apelor Române este stipulat clar că desfășurarea activității pe suprafața propusă se face după obținerea autorizației de construire și autorizației de funcționare. În cazul în care locatarul nu obține autorizațiile de construire și funcționare, contractul de închiriere încetează de drept. Deci, dacă într-adevăr se întâmplă acest lucru, activitatea multor localuri s-ar putea sista. 

Scandal cat casa! Beach-baruri din Constanta, ridicate fara autorizatie?! Videofacsimil caiet de sarcini

De exemplu, societatea Sofcas Rada SRL, în baza căreia funcționează Euxim Beach, a obținut abia luni, 3 iulie a.c. un certificat de urbanism ce permite amenajarea sectorului de plajă pe care l-a închiriat și înființarea unui bar, deși construcția a fost deja montată.

Scandal cat casa! Beach-baruri din Constanta, ridicate fara autorizatie?! Video

Încă de la începutul acestui sezon estival, beach-bar-ul, pentru care doar ce s-a obținut documentul de urbanism necesar, era gata pentru a întâmpina turiști. 

Scandal cat casa! Beach-baruri din Constanta, ridicate fara autorizatie?! VideoHristu Uzun

Contactat pentru un punct de vedere în legătură cu asemenea nereguli, precum lipsa autorizațiilor, Hristu Uzun, directorul ABADL, a declarat că: "ABADL răspunde doar de avizele și autorizațiile eliberate de Apele Române. Sunt mai multe instituții implicate în situația plajelor. Nu poți să întrerupi contractul fără niciun motiv întemeiat. Trebuie să existe un abuz serios. Dacă se construiește un beach-bar fără certificat de urbanism sau autorizație, se ia amendă, dar nu se reziliază imediat contractul. Rezilierea durează mai mult. ABADL-ul are o responsabilitate economică și legislativă, dar și de a respecta clientul. Acolo unde există probleme majore se reziliază contractul. Primăria trebuie să intervină în cazul beach-bar-urilor. Dacă ei își plătesc taxa pentru beach-bar, așa cum trebuie, noi nu avem ce să facem. Noi îi respectăm și încercăm să îi ajutăm cât putem, în limitele legale. E o tevatură întreagă creată de faptul că OPC-ul a început să închidă beach-bar-uri." 

În acest context, reamintim că ANPC a anunțat acțiuni intense, asigurând publicul că peste 400 de comisari din țară vor fi detașati pe litoral pe întreaga perioadă a sezonului estival. Și controalele poliției s-au întețit, în ultimele două săptămâni, Zoom Beach primind nu mai puțin de două amenzi pentru mai multe nereguli găsite de către oamenii legii. 

Scandal cat casa! Beach-baruri din Constanta, ridicate fara autorizatie?! Video

Autoritățile spun că există contracte în vigoare mai vechi

În replică, autoritățile spun că există contracte în vigoare, care expiră peste doi ani. „În Constanța și Mamaia nu toată suprafața de plajă a fost scoasă spre licitație. Există ici-acolo unele loturi, nu unele lângă altele, unde există contracte în vigoare, care expiră peste doi ani”, au declarat reprezentanții primăriei.

În ceea ce privește obținerea autorizațiilor, menționăm că încă din luna aprilie Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală Urbanism și Patrimoniu, a invitat câștigătorii licitațiilor sectoarelor de plajă pentru a stabili o modalitate de a micșora perioada de timp necesară obținerii documentelor necesare activității. Ședința a avut ca scop discutarea și stabilirea unei proceduri rapide de lucru în vederea obținerii avizelor necesare viitoarelor amenajări ale plajelor (certificat de urbanism și autorizație de construire). 

Întregul demers se pare că a fost însă îngreunat de procedura de obținere a avizelor necesare de la alte instituții abilitate. 

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toate dughenele acestea distrug plaja.Nicaieri in lume nu se constrieste pe plaje. Ca la noi la nimeni.
1
0
Baaa primăria sau cine naibii îi lăsau și fără autorizații macar sa fie lumea mulțumită și să vina și turiștii dar acum când replica a sifonat poliția locala o să se apuce de controale că de....așa trebuie ..... ți-ai drrrqqq cu replica voastră
0
2
unde sint m********i: unde sare banul!
3
0
Ilegalitati in Constanta si Mamaia??? Vaaaiii, dar ce noutate....
5
0
“Scandal cât casa” !!! Wow “Știre bomba” ! Nu ne interesează ! Când va veți apuca de articole Serioase și de interes național ?!
2
3
Pentru ESCU. Mai pune mana pe o carte de gramatica și pe urma poți sa te apuci sa scrii mesaje pe Replica. Poate mai sunt și copii nesupravegheati care citesc toate frustrările unora de aici și învață și ei gramatica la fel ca tine.
0
1
TOATE PLAJELE NOI DE LA TREI PAPUCI NU AU NICI UN DOCUMENT. CONSTTUIREA FARA AUTORIZATIE ESTE INFRACTIUNE. FUNCTIONEAZA ILEGAL LUATI MASURI SAU VA FACETI CA NU VEDETI. RUSINE! ALO PRIMARIAAA? ALO ABADL? ALO ANTIFRAUDA? ALO POLITIA?
14
0
Ce sa scrie slugile lu rusu???asta nu e redactie e o hazna politica. Din surse sigure iti spun ca au primit telefon din primarie stiu si biroul de unde s a initiat apelul, sa o lase la punctul mort cu articolul ala. Au fost urecheati ca au scris prea mult si au pus in articol si video uri din care reiese ca semnalizarea nu a existat.Si s a asternut tacerea peste acel eveniment. Haznaua replica nu se desminte. Stau cu radu n gura toata ziua
5
3
Un comunist securist ce este tinut in puf de statul comunist ajutata de replica arunca în presa stiri false. Rog a se controla Paco si Qbo stat roman. Entitati de control ce faceti? Alo prmaria Cta, domnu Chitac.
8
1
Am vazut cateva comentarii tipic mackedonesti de tipul:"dati in restaurante dar pe astia nu-i vedetzi"asha sunt majoritatea dintre membrilor acestei subspecii,oameni pusi pe furat si inselat,iar cand sunt prinsi ca au furat sau inselat pentru ca nu au cum sa nege arata in alta directie,oricum trebuie sa spun ca Makkkidoni nu sunt ei primi dintre cei care au venit ca stilul asta de a arata cu degetul in alta parte cand sunt prinsi,primi au fost prieteni lor rrromi.
12
0
All the city should take a shit in mazăre's pussy.
4
0
Sa ne kkm in p***a lui mazăre
4
1
toti romanii frustrati si obositi luati o in gură saraciilor
1
14
dati cotetele alea jos fara autorizatie ca nu va mai alege nimeni
14
0
Pai și nu e bine ca ăștia cu Euxim au autorizație ? Era mai bine dacă nu avea și funcționau ilegal ca majoritatea ?! Adică va luati de ei ca au autorizație dar data cu întârziere ?! Ma faci sa rad replica
2
3
Uzun e megedon. Beach barurile ilegale sunt ale unor megedoni din tribul lui. Justitia Constanta e plina de megedoni. Politia locala, primaria la fel megedoni. Asta este coruptie sitemica pe care statul Roman esuat o intretine.
18
0
Pai și este vina operatorului ca primăria emit avizele după terminarea sezonului ?! Dar de Paco și Qbo Beach care funcționează fără a deține contract valabil cu abadl nu Spune-ți nimic ?????
12
2
Ce va mai plăcut homosexualilor pe langă mazăre. Noroc ca erați poponari si ați triumfat in mandatul lui , toți homofetițele de petrica frumuşica , ițā , miță , mițu , sică toți gayii gauzarii
11
1
merg unse(cu ce?) autoritatile din cta. este greu sa se faca un program: pina data de liciteaza, pina la data de se dau autorizatiile. este greu, dar cind ai o primarie lovita de tren.......sau spagara.......................
8
0
Forța
1
0
vremea cipanezilor de pe litoral incepe sa apune . S-a saturat lumea de hoteluri mucegaite si de mancare reincalzita .
17
2
Multa mwe cu kkt chitac si tuturor sustinatorilor sai
8
7
domnu Constantinescu si-a luat m**e cu bancile si acum se incaleca tot pe prostii din horeca, ca astia platesc nu-s ca bancherii
4
3
Incercati sa faceti o investigatie pe zona costiera Eforie Sud -Tuzla unde sunt campate sute de rulote in coinditii barbare de trai si pe faleza 23 August unde Faleza23 si-a facut propria plaja si acces la ea aducand modificari iremediabile falezei vizibile si cu Google Maps! Va urez mult succes!
7
2
Hristu isi baga in buzunar spaga! Pe plajile de la 3 papuci nu este platit nici in bar. Impreuna cu politia locala
33
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212