REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Scandal și acuzații de sabotaj în Institutul Revoluţiei din 1989, după demiterea fiului fostului disident Gheorghe Ursu

Scandal și acuzații de sabotaj în Institutul Revoluţiei din 1989, după demiterea fiului fostului disident Gheorghe Ursu

Valentina CAMARA 28 decembrie 2022 | 00:00 995

Consiliul ÅžtiinÅ£ific al Institutului RevoluÅ£iei Române din Decembrie 1989 afirmă  într-un comunicat de presă, că activitatea instituÈ›iei a fost „grav perturbată” prin demiterea lui Andrei Ursu din funcÈ›ia de director È™tiinÈ›ific. Institutul a fost condus de Ion Iliescu de la înfiinÈ›are, din 2004, până în 2021, actualul preÈ™edinte fiind Alexandru Mironov.

„Noi, membrii Consiliului ÅžtiinÅ£ific al Institutului RevoluÅ£iei Române din Decembrie 1989, constatăm că menirea legală a Institutului - "analiza ÅŸtiinÅ£ifică a premiselor, desfăşurării ÅŸi efectelor - în plan politic, economic, social - ale RevoluÅ£iei române din decembrie 1989" - a fost grav perturbată de acÅ£iunile secretarului general al Institutului, domnul Emil Cutean, acÅ£iuni care au culminat în ziua de 25 noiembrie 2022 cu destituirea abuzivă a directorului ÅŸtiinÅ£ific al IRRD, domnul Andrei Ursu”, potrivit comunicatului de presă.

Context: Demiterea lui Andrei Ursu, fiul fostului disident anticomunist Gheorghe Ursu, s-a făcut pentru că „nu deÅ£ine titlul de cercetător ÅŸi nici studii în domeniul istoric”, aÈ™a cum s-ar arăta în CV-ul depus de acesta, conform unui comunicat IRRD din 9 decembrie. În replică, Andrei Ursu susÅ£ine că afirmaÅ£iile reprezentanÅ£ilor acestei instituÅ£ii legate de demiterea sa din funcÅ£ie sunt "mincinoase ÅŸi calomnioase" ÅŸi are în vedere depunerea unei plângeri penale împotriva membrilor Colegiului NaÅ£ional al IRRD care au votat comunicatul cu afirmaÅ£iile respective. El spune că de fapt se încearcă prin demiterea sa blocarea publicării cărÈ›ii 'Căderea unui dictator', un alt motiv fiind o plângere penală depusă la Procuratura Sectorului 2 împotriva lui Emilian Vasile Cutean.

Consiliul ÅžtiinÅ£ific al IRRD „somează” conducerea institutului să întreprindă următoarele acÈ›iuni:

„1. Să consemneze oficial faptul că secretarul general nu avea mandat de la preÅŸedintele Institutului ÅŸi nici de la Colegiul NaÅ£ional să demită pe directorul ÅŸtiinÅ£ific, ÅŸi în consecinţă să confirme explicit faptul că domnul Andrei Ursu a fost ÅŸi este în continuare director ÅŸtiinÅ£ific al Institutului RevoluÅ£iei Române din Decembrie 1989.

2. Să garanteze resursele şi libertatea de funcţionare a Direcţiei de Cercetare, fără nici un fel de intruziune a secretarului general al IRRD. Calitatea activităţii de cercetare este şi va fi evaluată de Consiliul Ştiinţific, care, prin personalităţile care-l compun, are competenţa de a face această evaluare.

3. Să exprime sprijinul pentru direcÅ£ia de cercetare imprimată de directorul general al IRRD, domnul Petre Roman, ÅŸi de directorul ÅŸtiinÅ£ific, domnul Andrei Ursu, care a prioritizat identificarea celor responsabili de reprimarea violentă a revoluÅ£ionarilor din decembrie 1989, ca ÅŸi de moartea atâtor eroi ÅŸi martiri după 22 decembrie 1989. Odată ce vor fi documentate vinovăţiile pentru morÅ£ii din decembrie 1989, vor putea fi cercetate ÅŸi alte aspecte importante, îndeosebi acÅ£iunile sutelor de mii de cetăţeni care ÅŸi-au riscat viaÅ£a pentru libertate în timpul RevoluÅ£iei.

4. Să analizeze activitatea secretarului general al Institutului ÅŸi să tragă concluziile instituÅ£ionale din această analiză; în opinia membrilor Consiliului ÅžtiinÅ£ific, domnul Emil Cutean a sabotat cu premeditare funcÅ£ionarea DirecÅ£iei de Cercetare ÅŸi îndeplinirea menirii Institutului RevoluÅ£iei Române din Decembrie 1989”, se mai arată în comunicat.

Demersul este semnat de Lavinia Stan, Adrian Miroiu, Bogdan Murgescu, Dennis Deletantt, Mark Kramer, Miodrag Milin, Stefano Bottoni, Florin Cîntic, Adrian Cioroianu, Adrian Niculescu, Cristian Vasile, Gabriel Andreescu, potrivit È™tiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
peste citva ani si fiul lu fiu lu ursu asta are sa se trezeasca revolutionar si o sa ia indemnizatie,ca deh romanul e viteaz din tata in fiu
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272