REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Schițe ascunse de deținuți, găsite printre zidurile Cazinoului

Schițe ascunse de deținuți, găsite printre zidurile Cazinoului

Replica API 3 mai 2020 | 22:44 30001

Echipele de experți s-au apucat deja de treabă, iar specialiști din Germania și Austria testează probe de tencuială, parament, finisaje și ornamente pentru ca materialele folosite la refacerea simbolului Constanței să fie de cea mai bună calitate. Printre ziduri au fost găsite și documente ascunse de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului, în anii 1950.

Coordonatorul lucrărilor de la Cazino, inginerul Marius Stan împreună cu arhitectul constănțean Radu Cornescu, desemnat de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, să vegheze, în numele constănțenilor la desfășurarea lucrărilor, ne-au furnizat câteva detalii despre modul în care se vor desfășura activitățile de restaurare.

Radu Cornescu - arhitect:Proiectele au ajuns aici, echipele sunt pe poziții, iar lucrările de restaurare încep cu fațadele. O echipă de experți, specializați în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile iar probe de parament, tencuială, finisaje și ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria și Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Așteptăm rezultatele. Aici vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate și o compoziție care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistența la cutremure de gradul 7-8 și la aerul sărat al mării. Aici vor lucra mai multe echipe. Prima echipă a montat schelele pe toate cele 4 fațade, a doua echipă se ocupă cu organizarea de șantier, urmează echipele care vor executa lucrările de instalații electrice, sanitare, termice, instalații de ventilație.

Totul va fi refăcut conform proiectului original. Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schițe ascunse cel mai probabil de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950. În interior există și o scară construită după anul 1986 și aceasta va fi desființată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau și a astupat fațada Cazinoului, cea dinspre mare. Eu, ca și reprezentant al Primăriei Municipiului Constanța, am discutat cu proiectantul și am decis să demolăm scara și să o refacem cu detaliile din 1910”.

Sigur vom avea parte și de alte surprize. Vor avea loc remodelări ale spațiilor interioare astfel încât această clădire să funcționeze mai mult pe partea de cultură. În interiorul Cazinoului va exista și o expoziție permanentă cu istoria acestei clădiri. Nu există parte ușoară în restaurarea acestui monument. După ce se va lucra la partea de rezistență și arhitectură, vor fi realizate picturi murale și va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani.

Ing. Marius Stan– coordonator lucrări Cazino: „În acest moment se execută lucrări de demolare și desfacere a elementelor introduse ulterior construcției inițiale, pentru a aduce fațada la forma originală din 1910. Vor fi efectuate recompartimentări, conform autorizației de construire emisă de Primăria Constanța, pentru funcțiunile noi pe care le va avea Cazinoul. La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund și acestea vor trebui desființate”.

După finalizarea lucrărilor care vor dura aproximativ 24 de luni, Cazinoul va fi redat circuitului public.

S.H.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Buna ziua. Rog luminati-ma.... renovam fatadele si apoi structura de rezistenta? Bravos, santierache boss! Adicatelea sa se vada mai repede niscaiva spoiala, iar la structura... mai tarziu om vedea ce mai trebuie... macar taceri din gura, voi astia care sunteti cu indicatiile pe constructor!
0
2
Ce a facut ma decebal? Bai dar nu se poate un articol fara kkt pansat asta? In afara ca a semnat autorizatia de renovare, ca asa e legea, ce kkt a facut? Nimic. El si cu partidul lui nu au facut nimic pentru Cazinoul din Coantanta. La fiecare campanie elctorala venea cate un pontake, mazarika, livake si promiteau marea cu sarea. Asadar, va rog eu, un contribuabil la statul roman, nu ca Horica de la opc care cotizeaza in Panama, nu il mai pomeniti pe inca actualul primar. Multumesc.
6
0
Astia cred ca au confundat Austria cu Australia in privinta probelor..
8
3
primaria hotilor in renovare ??? Muistii trebuie numai sa se uite de departe la ce se intampla acolo. Ei numai incurca si vor sa mai ciupeasca voturi pentru hotul fagadau !!!
8
2
Bravo! Sa se termine cu bine acest proiect imi doresc, multa sanatate si spor celor implicati.
3
4
Oricum, e o performanta ca s-a reusit,dupa 30 de ani, sa inceapa restaurarea. Ne mai miram ca nu gasim aproape nimic din trecutul dacilor. Avem un spirit distructiv. Dupa ce ca nu avem prea multe le facem praf si pe alea.Alte popoare daca au o piatra pe care ,legenda spune, ca s-a odihnit ,un personaj istoric, o prezinta si o pastreaza ca pe sfintele moaste. Asta inseamna sa-ti respecti inaintasii si istoria. Lanoi,din pacate....
2
2
Arhitectul Radu Cornescu vegheaza ca nimeni in afara de el sa nu cumva sa il futa in cur pe Fagadau poponarul travestit rujat si cacat pansat. Au trimis probe in Austria sa faca teste de rezistenta la aerul sarat de pe malul marii. Austria are iesire si la mare si la ocean dupa judecata si scoala pe care au facut-o ei. Fagadau nu reprezinta constantenii ci pe hotii machidoni si pe tiganii borati din Henry Coanda. Huo, cacanarilor!
30
8
sa se repare cazinlul pe bamii nostri ca sa.l mulga machidonii,gratis!noi platim,ei tin banii aoa!ue pesede,ue fagabou!
15
3
FELICITARI OAMENILOR CARE AU LUPTAT PENTRU ACEST PROIECT!
13
4
Tampitul ala de fagadau spunea in declaratiile de presa ca spera sa faca sedinte de consiliu in cazino , cum vine asta ? Aveti loc destul in primarie , lasati cazinoul pentru cetateni si vizitatori
23
4
Nu mai scapam de snapanul asta de Cornescu odata?
18
0
S-au facut atatea lucruri durabile in tara asta cu inteligenta si mana de lucru romaneasca si acum trimitem la altii sa ne spuna ,ce? Ca sa le dam si lor niste sume exorbitante, ca doar n- o sa faca ei asa gratis,de dragul artei! Daca vad Cazinoul asta functional eu ma pun valet gratis!! Si povestea cu schite puse de detinuti e SF, poate niste rugi, acatiste, dorinte,ca in pestera de la Sf.Andrei.Unii poate si-au scris numele lor, al iubitelor, al familiei sau diverse desene.
12
5
Poate gasiti prin tencuiala peretilor si ceva cocosei ascunsi de Gogu de la Cazino. Tot ce recuperati sa duceti la Vraja Marii!
18
1
da, da, daaaa. sa-l faca salon de nunti pt makidoni LOOLLL
21
6
cAZINOUL DUPA CE VA FI REFACUT VA FI DAT CU DEDICATIE CUIVA SA IL FOLOSEASC SAU CHIAR VINDUT , ASA CA IL REPARA PE BANII CONSTANTENLOR , SA NUMAI BAGE BANI VIITORUL PROPIETAR SAU CONCESIONAR , HA , V ATI PRINS ?
24
8
Sa vedem Cazinoul terminat cat mai curand.
25
2
Date-n gatzii ma-tii de idiot prost! Cand veniti la oras uitati sa va scoateti glodul de "supt" unghii de la picioare si aveti gingiile galbene de mamaliga. Si mai fa si tu un dus ca pute locul "supt" tine ghiorlane!
8
9
de ani o sa fie gata...
11
5
Pt. 15:37, n-auzi, ba, ca vor fi in principal spatii de cultura ? Poate pentru tine baga si un stand cu carti de gramatica. 2. Daca se pastreaza si un spatiu ca salon pentru nunti, cu o chirie pe masura, in doi ani se scot banii pe renovare.
19
2
Baga ti si pacanele ?
15
11
Felicitari
21
1
Bravo. Spor la munca
21
3
Astia trimit cazinoul in austria ca pe padure, nu se mai satura.
15
22

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272