REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Se cere scoaterea trotinetelor din trafic, considerându-se periculoase

Se cere scoaterea trotinetelor din trafic, considerându-se periculoase

Replica API 24 septembrie 2022 | 00:27 2993

Trotinetele electrice sunt o reală problemă în Constanța, pentru condusul haotic, pentru vârsta copiilor care o conduc, pentru “aruncarea” lor la voia întâmplării sau pentru nerespectarea semnelor de circulație. Mulți constănțeni se plâng de faptul că au evitat în ultimul moment accidente, din cauza virajelor bruște și nesemnalizate a conducătorilor de autovehicule electrice. Cu această ocazie, tot mai mulți cetățeni cer ca trotinetele să fie scoase din trafic, iar pentru ,,pasionații de acest sport” să fie amenajat un loc special.

Le abandonează pe unde au chef, le fură roțile sau componentele electrice ale, le aruncă în mare, iar de cele mai multe ori ajung să fie și cauza producerii unor accidente rutiere. Vorbim despre trotinetele electrice din Constanța, pe care le regăsim ”împrăștiate” pe mijlocul drumului, destul de frecvent.

Copiii pe trotinete electrice, un real pericol

Trotinetele sunt un pericol în trafic, atunci când sunt conduse de copiii sub 14 ani. Dar nu este o regulă… Este de menționat faptul că municipiul Constanța nu dispune de benzi special amenajate pentru circulația lor, ceea ce îi poate obliga pe conducători să își pună viața în pericol mergând pe străzi, împreună cu restul vehiculelor participante la trafic.

“Mergând pe Bulevardul Mamaia, am fost depășit de un astfel de vehicul care a trecut pe lângă mine, pe banda a doua, deși aveam circa 50-55 km/h. Pilotul nu avea cască și nici un alt echipament de protecție iar vehiculul nu avea număr de înmatriculare și nici sistem de semnalizare. Estimez că rula cu cca 60-65km/h. Mă întreb în cazul unui impact ce se poate întâmpla cu un astfel de pilot, cu un astfel de tânăr…” este declarația unui constănțean, observată în trafic miercuri, 21 septembrie.

Tot mai mulți oameni își exprimă nemulțumirea față de acestea tot mai des pe aplicațiile de social-media dar în schimb aplicarea legii întârzie să apară.

“Toate străzile ar trebui să aibă bandă alocată pentru biciclete, trotinete, ca în toate țările civilizate. Merg prea haotic, îți taie fața și apar dintre mașini iar problema mare pentru mine ar fi că sunt lăsate peste tot și în mijlocul drumului, trebuie să te ferești, să le sari sau dacă nu ești atent să îți rupi picioarele în ele.”, sunt câteva din declarațiile cetățenilor.

Ce spune legea!

Conform Ordonanței de Urgență nr. 195/2002, trotinetele electrice pot fi conduse doar pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acesteia, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25km/h. Legea se aplică pentru toată lumea dar în schimb constănțenii refuză să respecte legea în caz contrar aceștia vor primi sancțiuni contravenționale cu amenzi cuprinse între 580 și 725 lei. Autonomia autovehiculelor electrice fie că vorbim despre trotinete, scutere sau chiar biciclete a început să crească odată cu noile modele, ceea ce îi face pe cetățeni să crească automat viteza chiar dacă aceasta încalcă legea.

V.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa ma cac pe tine pe trotineta pizdii mati...Out
2
1
n-au ce sa caute pe drumurile publice! Bicicletele da dar trotinetele nu!
4
2
Interziceti si masinile ca sunt mai periculoase decat trotinetele! O sa mergem pe magari ca pe timpul lui Isus. Ati luat-o razna de tot.
4
9
Fara instructaj specific,sa nu se poata cumpara acele trotinete. Apoi,la fel cum sunt amendati soferii amatori,sa se procedeze si cu cei ce merg aiurea cu trotinetele. Pietonii care traverseaza neregulamentar la fel,sa nu se tot sara peste pedepse. La urma urmei toti avem dreptul la masini,biciclete,trotinete sau sa mergem pe jos,doar ca unde nu este respect si bun simt,e nevoie de amenzi cat mai dure. A avea drepturi nu inseamna a fi dobitoc fata de ceilalti participanti fie la trafic,fie la plimbarea obisnuita pe jos. Marlanii,ghiolbanii si fei aspru pedepsiti.
8
0
Nu mi se pare corect. Trotineta ajuta mult. Sa se reglementeze mai bine.
9
16
Si tfl-istii cu ce se mai deplaseaza? Utopia verde.
7
1
Problema e la trotinetele publice. Trebuie controlate la sange, mai ales cei care merg cate 2 pe ele. Eu merg cu trotineta privata de 2 ani, am permis, n am avut probleme in afara de toti oamenii in varsta care merg aiurea pe benzile special amenajate si dupa aia tot ei cu gura mare ca de ce nu am EU grija pe unde merg. Pana la urma, tine de oras sa aibe benzi peste tot iar cele de pe strada, delimitate corect, ca sa impiedice multele masini ce incalca benzile. Sunt de acord ca ar trebui un eventual permis, pentru a dovedi ca macar stii regulile de cirulatie.
13
2
pentru cel de la ora 8:10 : piste sunt amenajate si pe trotuar, daca nu te uiti... poate deveni periculos chiar!!! Deci, responsabilizare mai mare... si din partea pietonilor!!!
10
1
in mod obigatoriu ar trebui asigurare si un permis....orice categorie auto , nu conteaza ,in felul asta faci dovada ca stii si cunosti reguluile de circulatie !!! Asa cum spune si Caudiu , nu este normal , ca astia sa circule fara permis si sa nu se poata a fi trasi la raspundere pentru evenimente rutiere .....cazul doamnei lovita de trotinetist !!!
19
1
Merg numai pe trotuar si apar brusc de oriunde! Inca nu suntem educati ca sa respectam niste reguli, sa dispara!
27
1
O campanie de constientizare a tot ceea ce inseamna circulatie fie ca e pe drumuri publice sau nu. Mai ales pt cei minori, ei urmand sa devina mai tarziu, soferi de masini, motociclete. Sa nu uitam ca trotinetele sunt un mijloc de transport f eficient si mai ales nepoluant. Consider ca nu eliminarea acestora este o solutie ci invatarea folosirii lor. Asa cum am invatat sa folosim si sa coabitam cu celelalte mijl de deplasare, poate ca asa ar trebui sa procedam si cu trotinetele !
12
9
Sa mearga pe jos bulangii sau sa aiba permis de conducere grupa B
28
4
folosite doar pe alei amenajate , in rest eliminate .
32
2
Eu, pentru a conduce un autovehicul pe carosabil, am facut scoala de soferi, am dat examen teoretic si examen practic. Toate acestea au insemnat mult timp consumat si multe emotii. In plus, scoala a insemnat mult bani. Astfel, am obtinut permisul de conducere auto. Prin acest permis, demonstrez ca stapanesc bine regulile si semnele de circulatie. Sanu mai punem la socoteala vechimea in conducere acumulata din 1998 pana acum. Un individ, deplasandu-se cu o trotineta pe carosabil, cum face dovada celor antementionate? Este partener de trafic auto cu mine? Cum asa? In baza carui document legal?
38
2
Ca sa nu mai zic ca dupa acel scurt schimb de replici pe care l-am avut cu pustiul, acesta a parasit locul accidentului.
21
0
Pe mine m-a lovit un d-asta cu LIME sau BOLT pe trecerea de pietoni de la casa de cultura si m-a si daramat, ranindu-ma la cot si palma dreapta. Era un pusti de 17 ani si remarca lui dupa ce l-am intrebat de ce nu a oprit la trecere, a fost ca de ce m-am oprit? Adica el a vrut sa isi continue drumul nestingherit, in timp ce eu fugeam de el pe trecere? Cam astia sunt trotinetistii astia! Poate sa se faca 1000 de articole despre asta pe Replica sau oriunde, nu cred ca se vor scoate aceste trotinete. Ideea e ca oamenii de le conduc sa aiba putin spirit civic si sa invete lucrurile de baza rutier
27
0
Cand dai la romani trotinete electrice si conditii mai bune de deplasare ce asteptari sa ai de la un popor care ca si nivel de gandire este in urma cu 60 de ani fata de restul tarilor din europa.. noi nu meritam nimic si de aia de meritam si soarta rusinea europei si animalele sunt mai civilizate decat noi.
29
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218