REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Şedinţă cu final fericit pentru Făgădău: consilierii locali au votat PENTRU tranzacţia cu Polaris

Şedinţă cu final fericit pentru Făgădău: consilierii locali au votat PENTRU tranzacţia cu Polaris

Replica API 4 octombrie 2017 | 00:00 310

Consiliul local al municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă de îndată, marți, 3 octombrie 2017, ora 15.30, în sala “Remus Opreanu” a Consiliului Judeţean Constanţa. Pe ordinea de zi a figurat un singur proiect de hotărâre „pentru aprobarea încheierii tranzacției judiciare dintre Municipiul Constanța și Societatea Polaris M. Holding S.R.L. în scopul stingerii litigiului ce formează obiectul dosarului civil nr. 2711/99/2016 aflat pe rolul Curții de Apel Iași”.

Şedinţa a început cu o pauză, întrucât în sală nu se aflau toţi consilierii, un ales local sugerând să fie aşteptaţi şi colegii care întârzie. În jurul orei 16.00 a început şedinţa. Au fost depuse două amendamente din partea PMP: unul prin care Polaris să nu poată accesa cele 63 de milioane de lei până când nu se finalizează toate acţiunile judecătoreşti; al doilea amendament - să nu fie plătite impozitele la penalităţile de 413 mil. lei. PNL a depus un amendament prin care solicita ca Polaris să nu poată avea vreo pretenţie după încheierea tranzacţiei. Primele două amendamente au picat cu 3 voturi pentru, 12 împotrivă şi 7 abţineri. Amendamentul PNL a trecut în unanimitate, cu 19 voturi pentru, iar cei trei consilieri de la PMP au părăsit sala după ce primele amendamente, iniţiate de ei, au fost respinse.

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate (absenţi cei 3 consilieri PMP), cu amendamentul PNL. În cursul zilei de marți a fost tranzacţia de către Primăria Constanța, după care a fost transmisă către societatea de salubritate.

Inițiatoarea amendamentului din partea liberalilor, Raluca-Andreea Trandafir a făcut precizări la finalul ședinței de îndată. „Aceste pretenții sunt până la nivelul lunii aprilie 2016, iar ulterior această ședință produce efecte. Ajungem în aceeași situație în care ni se spune că nu se pot ajusta tarifele, așa cum s-a spus și până acum. Intram într-un cerc care nu se mai sfârșea. Dorim să sfârșim asta odată pentru totdeauna acest aspect. Lucrurile acestea vin și noi suntem puși în situația în care noi trebuie să luăm o astfel de decizie.

Datoria noastră a fost să protejăm bugetul municipalității. În urma unui calcul, dacă se mai adăuga un proces, vorbim de suma de 800 de milioane de lei plus suma de bază. Faptul că încă nu s-a făcut această ajustare este o problemă și aș vrea să îndreptăm și să vedem cine este de vină. Nu este ceva îmbucurător pentru noi să ne aflăm astăzi aici și să luăm această decizie. Este o decizie pe care am luat-o împreună cu liderii noștri”, a precizat Raluca- Andreea Trandafir.

Primarul Decebal Făgădău a fost liniștit după încheierea ședinței, căci după lungi discuții cu Consiliul Local s-a putut ajunge la un consens. Reamintim că în dimineața zilei de marți, 3 octombrie, de la ora 10:00, a fost convocată o ședință de lucru cu toți consilierii locali, în care edilul a explicat clar faptul că a prezentat documentația necesară pentru a lămuri fiecare membru CL în legătură cu proiectul de hotărâre dezbătut și aprobat. În cadrul ședinței de lucru, sursele noastre au precizat că au fost luate în calcul mai multe forme prin care proiectul de hotărâre să fie introdus pe ordinea de zi a ședinței de îndată. Au existat mai multe contre, argumente și contraargumente, dar până la finalul ședinței nu se știa cum urma să fie un eventual vot.

„Așa cum am anunțat încă de săptămâna trecută, am convocat o întâlnire de lucru cu consilierii locali în cursul acestei dimineți. Îndrăznesc să spun că a fost o întâlnire bună, pentru că s-au prezentat toate argumentele și pe-o parte și pe cealaltă. S-au analizat toate hotărârile de instanță. Cred că toți consilierii locali au beneficiat de toate informațiile care să îi ajute într-o decizie grea. În esență lucrurile nu s-au schimbat. Plătim 63 de milioane de lei în tranșe, Polaris renunță la penalități de 413 milioane lei. Mâine (azi , 4 septembrie 2017 – n.r.) este termen la Curtea de Apel din Iași. Ați observat că inclusiv în timpul ședinței s-au formulat amendamente, din partea PMP și din parte PNL, două dintre acestea modificau pe fond obiectul tranzacției.

Unul dintre acestea, cel PNL, completa, nuanța, detalia o frază deja inserată și agreată în proiectul de tranzacție. Vreau să le mulțumesc, în primul rând, pentru disponibilitate consilierilor locali și că nu au interpretat în cheie politică întâlnirile legate de acest subiect, un subiet fierbinte și naște temeri asupra răspunderii fiecărui vot, dar nu cred că este timpul pentru discuții politice sterile. Indiferent de moment, o decizie trebuie luată. Este rolul Consiliului Local. În timpul întâlnirii de dimineață, le-am prezentat toate demersurile făcute de administrația locală, care nu a stat nici o secundă în pasivitate.

Practic, nu există zi din relația Polaris - municipiul Constanța care să nu se fi aflat în interiorul unui litigiu. Am prezentat în cursul dimineții un istoric complet al litigiilor, că vorbim pe acțiuni de fond, de contestări, de executări, argumente, contraargumente și mă bucur că majoritatea consilierilor locali au sesizat modul profesionist în care administrația au abordat această spețe, care are pe fond o singură neînțelegere, municipiul solicita ca forma și conținutul documentației de actualizare să fie în conformitate cu ceea ce spune contractul, legislația în vigoare, iar pe cealaltă parte aveam o hotărâre de instanță prin care documentația depusă respectă ordinul 109.

Practic eram între ciocan și nicovală. Tocmai de aceea s-a transferat către consilierii locali această decizie grea. Le-am arătat că am epuizat din punct de vedere al atribuțiilor mele de primar toate căile și că este timpul ca dânșii să ia o decizie, indiferent care este ea. Nu cred că este o decizie prin care cineva are de câștigat. Toată lumea are de pierdut. Sunt conștient că vor urma sesizări, plângeri legate de acest subiect. Dincolo de faptul că ne batem în hârtii și hotărâri de instanță, realitatea din oraș ne spune că din punct de vedere al salubrității mai este mult de muncă. Ori astăzi (marţi, 3 septembrie) voi rămâne cu tot aparatul meu de specialitate. Voi semna tranzacția în forma amendată nesubstanțial de către CL și vom transmite tranzacția către Polaris. Hotărârea este în mâinile dânșilor”, a declarat Decebal Făgădău.

Rămâne de văzut dacă societatea Polaris va semna tranzacția sub forma prezentată de către municipalitate şi o va prezenta, ca atare, la instanţa de judecată.

Între timp, de menţionat că liderul consilierilor care au părăsit sala de şedinţă, preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz, a criticat votul de ieri: „Votul este un blat între PSD şi PNL. Se dovedeşte că USL trăieşte. Nu e un vot în sprijinul administraţiei, consilierii PMP, prin amendamentele lor urmăreau interesul constănţenilor. Normal că au părăsit sala când au fost respinse acele amendamente. Există şanse 50 cu 50 ca în dosarul instrumentat de DNA privind atribuirea contractului cu Polaris, să piardă Polaris. Dacă procurorii dovedesc că acest contract a fost atribuit ilegal, cum mai dăm noi atunci preţul ajustat?!”.

Claudia CORBU, Alexandra CUCU

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce ati distrus locurile de joaca?
0
1
De ce ati distrus locurile de joaca?
0
1
De ce ati distrus locurile de joaca?
0
1
Ce amendament sa depuna PNL ... ca ma bufneste rasul. Ca si cum ar sti ce-i cu capul lor de pasari de curte zapacite de viata. Sa-i pupe bocancii lui Chitac ca sunt cati sunt in mascarada aia de consiliu local - data viitoare vor intra doar pe locurile din oficiu. Din oficul femeii de serviciu.
1
0
La Constanta, consilierii PNL voteaza cot la cot cu cei de la PSD de multa vreme de ani in sir!
2
0
primaria este tot la cheremul lui MAZARE..RUSINE
7
3
Primarul ca primarul, dar ce fericiti sint Mazare si Martin ca le-a intrat cascavalul...
8
1
Sa recapitulam, mazariche cand era primar o data si-a facut si o firma de salubritate cu partenerii de afaceri si si-a dat in calitate de primar contracte tot lui. A strecurat si niste clauze de domeniul penalului si anume, 1% pe zi penalitati in caz de neplata. Deci acum se jefuieste din banul public.
8
0
Cu cit va plateste matei sa cenzurati comentariile?
4
1
Dar PNL de ce nu a depus un amendament pentru ca toti cei vinovati de situatie sa raspunda pecuniar?
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614