REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° ConstanÈ›a Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° ConstanÈ›a Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Șeful diplomației UE avertizează: Europa trebuie să se pregătească pentru război

Șeful diplomației UE avertizează: Europa trebuie să se pregătească pentru război

Victor ROTARU 10 aprilie 2024 | 00:00 723

Europa trebuie să se pregătească pentru un posibil război, un conflict la scară largă pe continent depășind graniÈ›ele Ucrainei „nemaifiind o ficÈ›iune”, a avertizat, marÈ›i, È™eful diplomaÈ›iei europene, Josep Borrell, citat de FT.

seful diplomatiei UE avertizeaza: Europa trebuie sa se pregateasca pentru razboiJosep Borrell

„Rusia este o ameninÈ›are pentru Europa”, inclusiv prin războiul purtat împotriva Ucrainei, dar È™i prin atacurile hibrid împotriva statelor membre UE, a declarat Josep Borrell, marÈ›i, într-un discurs la Bruxelles.

„Războiul ne dă cu siguranță târcoale. Un război convenÈ›ional de mare intensitate în Europa nu mai este ficÈ›iune”, a continuat el.

Este pentru prima oară când Înaltul Reprezentant european, originar din Spania, a vorbit în termeni atât de clari de ameninÈ›area rusească.

Recent, lideri militari europeni au avertizat cu privire la riscul mai multor atacuri ruseÈ™ti dincolo de Ucraina. Ministrul apărării danez a avertizat, în februarie, cu privire la faptul că Rusia ar putea să încerce să „testeze solidaritatea NATO” pe parcursul următorilor trei până la cinci ani.

„Zidul Berlinului a fost înlocuit de un inel de foc în jurul nostru”, spunea el, referindu-se È™i la războiul Israel-Hamas, dar È™i la instabilitatea caracteristică nordului Africii.

Războiul de la graniÈ›ele europene a făcut mai vizibile problemele Uniunii în ce priveÈ™te apărarea, un sector al apărării slab finanÈ›at È™i capacitățile militare reduse.

În plus, există temeri cu privire la o nouă retragere a Statelor Unite de pe scena internaÈ›ională dacă putinistul Donald Trump È™i republicanii săi câÈ™tigă alegerile din noiembrie.
Europa încearcă să se pregătească de o nouă retragere a SUA, sub Trump

„Umbrela americană, pe care ne-am sprijinit de la sfârÈ™itul Războiului Rece, ar putea să nu fie deschisă permanent. Poate, în funcÈ›ie de cine conduce la Washington, nu ne vom putea baza pe America să ne protejeze.

În cadrul unei alianÈ›e, prioritățile membrilor individuali se mai schimbă”, a declarat È™eful diplomaÈ›iei europene.

Borrell s-a pronunÅ£at în favoarea „creării unui nou vehicul financiar interguvernamental, să-l numim «Mecanism european de apărare», comparabil cu cel pe care l-am creat în timpul crizei financiare (din 2008) pentru a sprijini unele state membre care sufereau din cauza crizei financiare”. Un fond necesar, pentru că ţările UE au creat AgenÅ£ia Europeană de Apărare, dar nu i-au asigurat fonduri, a adăugat el.

Borrell a apreciat, totodată, că NATO „va fi cu siguranţă de neînlocuit, dar în cadrul NATO, trebuie să construim un pilon european”.

În martie, Comisia Europeană a propus o strategie de impulsionare a industriei militare europene, cu obiectivul de a reprezenta cel puÅ£in 35% în 2030, deÅŸi aceste obiective nu sunt obligatorii, ci mai degrabă au fost stabilite de executivul european pentru a da un impuls acestei strategii.

De asemenea, Comisia doreÅŸte ca UE să aloce contractelor europene cel puÅ£in 50% din bugetul său de apărare până în 2030 ÅŸi 60% până în 2035, potrivit digi24ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si pe asta il pastram la sfarsit ca tot e consilerul vostru,"Rasputin digital" asa ar trebui sa-l numiti
0
0
Un pedofil cu fata de canibal care o sa se duca la razboi cu familia lui abuzata.Vreti razboi?Incepem cu familia Von Der Leyen,Rutte,Scholz,Macroul si barbat'su de la Elysee,fam Soros(Alexander n-are paza mereu nu e de nepenetrat mai ales ca a fost penetrat de mic),fam Schwab cu urata de HILDE moartea pasiunii si fiisa aia alta z dreanta abuzata, fam Nuland care se crede mostenitoarea Russia din neamul mortii masii Victoria care ne-a scumpita gazele ,lui-ar boala lui Prince Andrew si Charles pedofilii, prietenii lui Jeffrey Epstein si Jimmy Savile(adica un fel de PUff Daddy) fam Clinton,fam Bush,Hussein Barry aka Renegade si sotul Michael Lavughn Robinson(cica" Michelle doar copiii sunt de la fam Nesbitt?" )LA PUSCARIE F U T U -VA-N GURA(cum va place de mici)!!!
2
0
Să-l poarte el cu neamul lui. Mie nu-mi trebuie și nu-mi arde de nici un război... Romania are nevoie de stabilitate, de neutralitate, nu de război...
3
0
Cred ca rusii nu au aratat cu adevarat ce pot. In cazul unui confict cu UE, Franta, Anglia, Germania vor pune accent pe propria aparare sau o uniune a Europei de Vest. America, cu Trump presedinte va face un pact cu Rusii. America se va axa pe Asia si China, fara a avea interes in UE. Fara o armata pregatita, fara munitie si fara sprijin, tari precum Romania va capitula in 24 ore. Se va ajunge iar la sfera de influenta Est - Vest, vor fi intelegeri si negocieri. Si da, Ucraina a rezistat cu ajutorul Americii, UE, Japonia, etc. Cu tot arsenalul si tehnica de ulima generatie, Ucraina va pierde. Averismentele sunt de luat in seama.
3
0
Bosorogul asta senil de ce nu se duce voluntar in ucraina, la alegerile europene sper sa dispara asta si ursula
3
0
Franklin D. Roosevelt: War is young men dying and old men talking...
3
0
In glanda,de abia așteaptă rușii un război sa ciordească băutură și mâncare și să reguleze ceva prospătură prin UE.
2
7
Pentru razboi cu cine sa se pregateasca Europa,ca rusia nici Ukraina nu a cucerito ai uitat de cate ori iau incalecat Ukraineeni pe rushi cum amenintza Putin cu Arma Nucleara,tocmai ca armata rusa este una vai mama ei Rushi mizeaza pe rachetele nucleare,adica murim noi dar nici voi"restul lumi" nu scapatzi.
4
2
Alt Boșorog nebun caută război cu rușii UE trebuie să formeze o armată În cazul în care americanii o dau cotită Europa trebuie să aibă o armată formată La nivel militar Rusia nu are putere într-un război cu UE Franța Anglia Germania ar trebui să pună în aplicare un plan de protecție pentru UE E multă vorbărie și prostie și la nivel înalt
10
0
Baietii chiar vor sa faca al 3 lea razboi mondial! Vad ca nu se lasa. Au vorbele deja facute vad pentru runda a 3 a. Numai razboi viseaza baietii astia care chipurile neconduc ei.
12
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272