REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Senat: Propunerea legislativă privind votul electronic şi prin corespondenţă la alegerile locale - respinsă

Senat: Propunerea legislativă privind votul electronic şi prin corespondenţă la alegerile locale - respinsă

Replica API 9 iulie 2020 | 00:00 868

Senatorii au respins miercuri propunerea legislativă a PMP referitoare la unele măsuri privind buna organizare şi desfăşurare a alegerilor locale din anul 2020, care prevedea folosirea votului electronic şi prin corespondenţă.

Proiectul legislativ, care are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri ce vizează procedura de votare şi garanţiile electorale, are termen de adoptare tacită data de 9 iulie, motiv pentru care senatorii s-au reunit miercuri în plen, scrie Agerpres.

Propunerea iniţiată de grupul parlamentar al PMP referitoare la unele măsuri privind buna organizare şi desfăşurare a alegerilor locale din anul 2020 a avut raport de respingere din partea Comisiei juridice a Senatului. Şi avizul Guvernului a fost unul negativ.

Proiectul prevede ca alegerile locale să se desfăşoare fie prin votarea prin corespondenţă, fie în mod electronic, conform opţiunii alegătorului, iniţiatorii invocând necesitatea prevenirii răspândirii noului coronavirus, situaţie în care "statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice a cetăţenilor".

De asemenea, propunerea legislativă prevede că la alegerile locale din 2020 nu se aplică nici condiţia privind numărul de susţinători necesar pentru depunerea candidaturilor partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi a candidaturilor independente. În schimb, iniţiativa introduce o altă condiţie: propunerile de candidaţi trebuie să fie însoţite de dovada virării garanţiilor electorale la Autoritatea Electorală Permanentă.

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a declarat că parlamentarii Uniunii au depus deja un proiect de lege care "stă ascuns în sertarele Camerei Deputaţilor, de mai bine de un an", şi "nu o lege de trei rânduri".

"De regulă, metoda cea mai bună de a ucide o idee bună este o lege proastă. Este exact ce avem în discuţie acum - noţiunea de vot electronic la distanţă este extrem de important, cetăţenii din diaspora ştiu acest lucru. (...) USR a depus deja un proiect de lege care stă ascuns prin sertarele Camerei Deputaţilor de aproape un an, dar nu o lege de trei rânduri, este o propunere concretă care explică exact ce trebuie făcut în luni şi ani de zile, pentru ca votul electronic la distanţă să fie o soluţie viabilă. (...) A veni în ultima clipă şi a propune o soluţie de două rânduri pentru votul electronic la distanţă este complet lipsit de raţionalitate practică. Dar, pe de altă parte, nu putem vota împotriva votului electronic. De aceea, USR se va abţine", a spus senatorul.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

Plenul a mai aprobat miercuri, în unanimitate, ca Dorel Covaci să facă parte din Comisia pentru afaceri europene a Senatului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920