REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Sfaturi pentru stimularea producției de colagen

Sfaturi pentru stimularea producției de colagen

Replica API 10 februarie 2021 | 00:00 904

Colagenul este o proteină compusă din fibre, iar grație beneficiilor sale multiple, se regăsește în suplimente alimentare și produse cosmetice, sub formă de capsule, pulberi și loțiuni. Puțini știu însă că acest nutrient este produs, în mod natural, de corp. Colagenul este o proteină ce se regăsește în mușchi, oase, tendoane, ligamente, organe, vasele de sânge, piele și țesuturi conjunctive.

Sursă foto: Shutterstock

Te-ai putea întreba de ce ai nevoie de un supliment cu colagen, din moment ce organismul îl produce deja. Răspunsul stă în faptul că, în anumite cazuri, organismul nu produce suficient colagen, iar acest proces apare, în mod inerent, odată cu înaintarea în vârstă, scrie doc.ro.

Cum îți dai seama că ai nevoie de un supliment cu colagen?

Deși nu există o analiză de sânge sau o altă formă de a identifica nivelul de colagen din corp, există niște semne după care îți poți da seama dacă ai nevoie de un produs cu colagen. După cum am menționat mai devreme, pe măsură ce îmbătrânim, corpul produce tot mai puțin colagen. Procesul începe undeva la începutul vârstei de 30 de ani și poate da următoarele semne:

- Pielea își pierde din elasticitate, apar ridurile, iar rănile se vindecă mai lent;

- Masa musculară începe să scadă și obosești mai ușor;

- Tendoanele și ligamentele devin mai rigide și pierzi din flexibilitate;

- Deoarece colagenul se regăsește și în membrana ce căptușește tractul intestinal, poți dezvolta probleme de digestie sau acestea apar mai frecvent;

- Cartilajele încep să se uzeze, cauzând dureri articulare.

Pe lângă procesul natural de îmbătrânire, unul dintre motivele principale pentru care nu avem suficient colagen este regimul alimentar. Organismul nu poate produce suficient colagen dacă nu este hrănit cu nutrienții potriviți, în special cu aminoacizi și alți nutrienți care susțin procesarea acestora în corp.

Pentru a produce colagen, sau orice altă proteină, organismul combină aminoacizi, pe care îi poți procura din alimente. Așadar, este important să consumi alimente bogate în proteine, cum ar fi fasolea, lintea, lactatele și carnea. În acest mod, organismul primește aminoacizi pe care îi poate apoi transforma în colagen.

Pe parcursul procesului de sintetizare a aminoacizilor, corpul folosește vitamine și minerale, în special vitamina C, cupru și zinc. Toți acești nutrienți fac parte dintr-un regim alimentar sănătos și se regăsesc în multe alimente. De exemplu, citricele, ardeii grași, roșiile, broccoli și legumele verzi sunt surse foarte bune de vitamina C, în timp ce carnea, fructele de mare, cerealele integrale, nucile și fasolea sunt bogate în minerale.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, însă, corpul nu mai poate absorbi și sintetiza nutrienții la fel de eficient. În concluzie, pentru a te asigura că organismul primește suficiente ingrediente pentru a sintetiza colagen, va trebui să adopți un regim alimentar bogat în nutrienți, dar îi poți oferi sprijin și cu suplimente pe bază de colagen.

Cele mai bune alimente pentru stimularea producției de colagen

Pentru stimularea producției de colagen, este important să te bazezi, în principal, pe alimente. Carnea, peștele și ouăle sunt bogate în aminoacizi, sursa de bază pentru producția de colagen. La acestea, vei adăuga legumele, fasolea și cerealele integrale pentru vitaminele necesare în procesul de sintetizare a colagenului. De asemenea, o modalitate excelentă de a stimula producția de colagen este să mănânci supă clară de vită sau pui, cu os, care este bogată în colagen. Pentru a te bucura de toți nutrienții din acest tip de supă, este indicat să o prepari prin fierbere lentă, între 12 și 48 de ore.

Un alt aliment foarte util pentru stimularea producției de colagen este gelatina, care e, de fapt, un derivat al colagenului. Prin consumul de alimente în aspic, îi oferi organismului elementele de care are nevoie pentru a converti gelatina în colagen.

Când e indicat să iei un supliment pe bază de colagen?

Deși alimentația corectă este modalitatea recomandată pentru a stimula producția de colagen, poți opta și pentru un supliment ce conține colagen, cupru, vitamina C și D, care va aduce un aport suplimentar de colagen și va putea fi sintetizat cum trebuie, grație vitaminelor și mineralelor.

Cel mai indicat este să iei un supliment cu colagen dacă obișnuiești să călătorești frecvent, ceea ce poate însemna că nu ai un control total asupra alimentației, dacă mănânci pe fugă și nu ești mereu atentă la nutrienții din farfurie sau dacă faci mult sport.

Colagenul este esențial pentru persoanele foarte active, deoarece susține sănătatea oaselor, a articulațiilor și ligamentelor, care se pot deteriora în urma efortului fizic intens. Ține cont de faptul că, în mod natural, colagenul nu are un gust foarte plăcut, așadar este recomandat să alegi o variantă cu arome adăugate, dacă optezi pentru pulbere sau colagen lichid. De asemenea, orientează-te după un produs ce conține colagen hidrolizat, sau peptide de colagen, pentru că acesta este asimilat cel mai ușor și repede de corp.

Produse cosmetice pe bază de colagen

Există multe produse cosmetice pe piață ce conțin colagen sintetic, care pot ajuta în redarea unui aspect mai suplu și ferm al pielii. De asemenea, colagenul poate acționa ca un ocluziv, blocând pierderea de apă transepidermică, adică evitarea uscăciunii pielii și accentuării ridurilor. La fel ca în cazul suplimentelor, optează pentru o cremă ce conține colagen hidrolizat. Molecula naturală de colagen este foarte mare, deci penetrarea în piele este mult mai dificilă. Colagenul hidrolizat permite pătrunderea acestuia mai ușor în piele, deci acționând mai eficient. Pentru eficiență sporită, se recomandă aplicarea cremei cu colagen pe pielea umedă, pentru a reține apa și a menține pielea mai hidratată, mai mult timp.

De asemenea, e important de reținut că și suplimentele cu colagen, luate pe o perioadă de câteva luni, vor ajuta în ceea ce privește aspectul pielii și părului. Nu în ultimul rând, nu uita că principala metodă de a-ți menține pielea tânără și sănătoasă este prin protejarea de razele UVA și UVB emise de soare. Așadar, principalul tău aliat anti-îmbătrânire trebuie să fie crema cu factor de protecție solară, pe care să o aplici ori de câte ori ieși din casă, indiferent de anotimp.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212