REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
18.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Sfaturile ISU Dobrogea pentru a petrece sărbătorile pascale în linişte

Sfaturile ISU Dobrogea pentru a petrece sărbătorile pascale în linişte

Replica API 11 aprilie 2014 | 00:00 139

Peste numai câteva zile, creştinii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc Învierea Domnului (Sfintele Paşti), prilej pentru toate lăcaşurile de cult, multe dintre ele componente ale patrimoniului cultural national, să fie asaltate de cetăţeni şi, inevitabil, expuse unor riscuri majore de incendii. Pentru a limita producerea unor situaţii nedorite, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" al judeţului Constanţa sfătuieşte, atât personalului bisericesc, cât şi credincioşilor, să respecte o serie de recomandări cu caracter preventiv.

La începutul fiecărei slujbei, reprezentanţii bisericii ar face bine să le explice credincioşilor că lumânările aprinse trebuie supravegheate îndeaproape şi ţinute cu grijă pe timpul aglomeraţiei, astfel încât să nu atingă părul sau hainele unei alte persoane, sau alte obiecte combustibile precum icoane, decoruri, mobilier, coroane. La terminarea slujbelor religioase lumânările aprinse vor fi stinse în mod obligatoriu. Pentru depunerea lumânărilor aprinse vor fi amenajate locuri speciale, neapărat în exteriorul lăcaşurilor de cult, la distanţă de siguranţă faţă de construcţiile din apropiere, dotate cu tăvi metalice, umplute cu nisip. De asemenea, oamenilor trebuie să li se aducă la cunoştinţă care sunt căile de evacuare din lăcaşele de cult şi să li se explice cum să se comporte în cazul unui incendiu izbucnit în incinta acestora (să-şi păstreze calmul, să evite îmbulzeala şi, astfel, producerea unor accidente nedorite, să încerce să stingă flăcările cu forţele şi mijloacele existente, până la venirea pompierilor). Pentru evitarea supraaglomerării bisericii, se recomandă ca slujbele să se organizeze în exterior (acolo unde locaţia permite), iar dacă se desfăşoară în interior, accesul credincioşilor să fie permis în limita capacităţii construcţiei, iar pe toată durata manifestaţiei, obligatoriu, uşile de acces şi de evacuare să fie deschise. Parcarea autoturismelor şi autocarelor este bine să fie făcută în vecinătatea lăcaşurilor de cult, astfel încât, în eventualitatea producerii unui incendiu, acestea să nu blocheze ori să îngusteze căile de acces necesare pentru intervenţia autospecialelor pompierilor.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212