REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Situaţie INCREDIBILĂ! Şcoală dintr-un sat constănţean, cu lacătul pe uşă de cinci ani

Situaţie INCREDIBILĂ! Şcoală dintr-un sat constănţean, cu lacătul pe uşă de cinci ani

Replica API 14 noiembrie 2017 | 00:00 509

Acum, se caută soluţii pentru redeschiderea ei!

Acum, se caută soluţii pentru redeschiderea ei!

Câteva zeci de case, ascunse printre dealuri, într-un peisaj mirific. Astfel se prezintă, astăzi, satul Abrud, arondat comunei Adamclisi. Un sat cu familii puține, dar cu oameni gospodari, pentru care agricultura este ocupația de bază. Nu se plâng de greutăți. S-au obișnuit deja să fie parcă rupți de restul lumii. Dar vor un viitor mai bun pentru copiii lor, vor să meargă la școală. Însă, de cinci ani, pe ușa școlii din sat a fost pus lacătul.

Motivul: în sat rămăseseră prea puțini copii, nu se mai justificau cheltuielile. Așa că cei mici au fost înscriși în clasele școlii din Adamclisi, aflată la aproximativ 8 kilometri depărtare. Un drum greu pentru puii de om. În prezent, administrația locală, dar și părinții și reprezentanții școlii din Adamclisi fac demersuri pentru redeschiderea școlii din Abrud.

Satul Abrud, asemenea comunei Adamclisi, dar și „suratei” Hațeg – localitate aflată la aproximativ patru kilometri – sunt încărcate de mărturii istorice. Cândva sate turcești, au fost populate, după revenirea Dobrogei la România, de „mocani”, români din Ardeal. Oameni cuminți, gospodari, cu frica de Dumnezeu și drag de muncă. Astăzi, în sat nu au mai rămas prea mulți locuitori. Doar câteva case răsar printre dealuri. În total, în jur de 200 de locuitori, după cum ne-a spus primărița din Adamclisi, Dorina Cicilia Șerbănescu. Iar una din mâhnirile mari ale oamenilor este faptul că școala din sat a fost închisă, iar copiii trimiși să învețe la Adamclisi. Un drum solicitant, mai ales pentru cei mici.

„Încercăm să găsim soluții pentru redeschiderea școlii. Prima preocupare este să înființăm o grupă de grădiniță. În acest moment, sunt 12 copii de grădiniță, iar până la anul numărul lor va crește cu siguranță. Sunt copii care se trezesc, în fiecare dimineață, la ora 6,00, pentru a lua microbuzul către grădinița din Adamclisi. Este un drum de opt kilometri, este destul de greu pentru ei. Am primit solicitări de la părinți și facem demersuri pentru a înființa, în primă fază, o grupă de grădiniță.

Clădirea există, trebuie renovată și igienizată doar. Presupune niște costuri, dar nu exagerate. De asemenea, am discutat cu directorul școlii din Adamclisi pentru a vedea ce soluții avem, pentru a înființa o clasă cu grupe simultane, pentru clasele I-VI. Săptămâna aceasta vom organiza o întrunire cu directorul școlii, cu părinții, pentru o analiză corectă”, ne-a declarat primarul Dorina Cicilia Șerbănescu.

Mai mult, spun atât oamenii, cât și autoritățile, drumul este dificil, fiind unul de piatră, care se înzăpeștește iarna.

Transportul pentru educator și învățător ar urma să fie asigurat, căci microbuzul care transportă copiii spre școala din Adamclisi îi va duce în continuare la cursuri, pe elevii din clasele gimnaziale și de liceu.

De demersul acesta au fost înștiințați și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța, inspectorul general școlar Petrică Miu subliniind că sprijină inițiativa. „Dacă învățătorul trimis acolo își va face datoria, nu va fi o pierdere pentru stat, chiar dacă implică niște costuri. Pentru binele copiilor, nu ținem cont de culoarea politică. Susținem proiectul și căutăm soluții”, a precizat Petrică Miu pentru „Replica de Constanța”.

Având în vedere că anuș școlar 2017-2018 este în desfășurare, iar normele pentru cadrele didactice au fost realizate de anul trecut, planul de școlarizare la fel, cel mai probabil, grădinița și școala din Abrud, dacă se vor pune factorii decizionali de acord, vor fi redeschise din toamna lui 2018.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614