REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE! Tinerii din Constanța devin ”ZOMBI” din pricina DROGURILOR: găsiți căzuți în stradă!

SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE! Tinerii din Constanța devin ”ZOMBI” din pricina DROGURILOR: găsiți căzuți în stradă!

Replica API 25 octombrie 2017 | 10:02 1108

Ce se întâmplă??

Ce se întâmplă??

Situația devine alarmantă la Constanța, lucru sesizat chiar și de către cadrele medicale, care sunt solicitate să acorde îngrijiri medicale din ce în ce mai des tinerilor căzuți în stradă sau, din contră, care sunt foarte agitați și recalcitranți. Potrivit salvatorilor, sunt înregistrate zilnic în jur de 3 cazuri, uneori chiar și mai multe. Și locuitorii de la malul mării susțin că au sesizat tot mai mulți tineri care par a fi inconștienți, căzuți în locuri publice. ”Nu știu ce se întâmplă, dar nu e zi în care să nu văd vreunul care e căzut în fund, pe trotuar… Arată ca niște zombi… Imaginile sunt înfiorătoare! Ce se întâmplă?”, se întreabă oamenii.

Un fenomen ciudat a luat amploare în Constanța! În ultima perioadă s-a constatat o creștere a numărului tinerilor care ajung la spital întrucât au consumat substanțe interzise, fiind vorba, cel mai probabil, de etnobotanice. Încă de prin vară au tot început să ”răsară” cazuri, unul dintre ele fiind adus în atenția opiniei publice de către cotidianul ”Replica” de Constanța. Este vorba despre doi tineri care au fumat pe o bancă din Tomis Nord, situată în fața unui bloc de pe strada Suceava, după care au picat într-o stare de letargie, ca și cum ar fi fost zombi.

Din fericire, în urma articolului publicat, specialiștii din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța s-au autosesizat și i-au depistat pe tineri, aceștia fiind acum consiliați. La scurt timp, alți tineri au fost surprinși în aceeași ipostază într-un parc din Poarta 6. Apoi, prin septembrie, un alt tânăr a fost fotografiat în timp ce… ”moțăia”, pe asfalt, în poziție șezândă, în centrul Constanței, pe la Casa Modei. Și acestea nu sunt singurele cazuri.

”Este plină Constanța! Nu știu ce se întâmplă, însă, în ultima perioadă, am tot văzut tineri care sunt în această stare, pe stradă, mai ales în zona CET, unde văd cam în fiecare seară. Nu știu cu ce se droghează, însă zici că sunt zombi, căzuți prin fața blocurilor!”, a spus, pentru ”Replica”, o femeie de la malul mării.

Cadrele medicale confirmă fenomenul: Avem multe solicitări!

Cadrele medicale ale Serviciului de Ambulanță Județean Constanța au confirmat că solicitările au crescut pentru astfel de cazuri, fiind câteva în fiecare zi. Potrivit informațiilor noastre, recent, un tânăr a fost dus la spital de două ori în decurs de câteva ore. Și, așa cum este precizat și mai sus, zilnic sunt ”culeși” tineri de pe străzi. Ceea ce, da!, este îngrijorător!!! Întrebați ce au consumat, mulți dintre ei ar susține că nimic și că au fumat țigări de la bișnițari. Și un exemplu forte bun se leagă de începutul acestei săptămâni. Spre exemplu, pe 23 octombrie, un tânăr de 27 de ani a fost depistat drogat la volan, pe Dezrobirii.

Apoi, în dimineața de 24 octombrie, un alt tânăr a fost preluat de o ambulanță și transportat la spital, el fiind găsit căzut pe o stradă din municipiu. La scurt timp, un alt tânăr era căzut, dar pe strada Nehoiului din municipiu. Când au ajuns cadrele medicale la fața locului, acesta s-a trezit brusc și a devenit agitat, s-a urcat la volanul unei mașini și a fugit, fiind implicat într-un accident rutier la scurt timp. Și acesta se afla sub influența substanțelor interzise.

Despre toate acestea, comisarul Marius Cristian Oprişan. șeful Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța a precizat că este vorba despre etnobotanice, iar în acest sens se derulează o amplă activitate de informare şi educare a cetăţenilor din zonele identificate ca fiind de consum, cu privire la problematica drogurilor, precum şi la serviciile oferite de ANA, prin CPECA Constanţa, persoanelor consumatoare de droguri şi aparţinătorilor acestora.

Totodată, specialiștii antidrog amintesc pe această cale faptul că ANA, prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) din fiecare municipiu reşedinţă de judeţ din România, acordă servicii de asistenţă integrată (medicale, psihologice şi sociale) persoanelor consumatoare de droguri şi aparţinătorilor acestora. Serviciile sunt de tip ambulatoriu, gratuite şi confidenţiale. Sediul CPECA Constanţa este situat în mun. Constanţa, Aleea Mimozelor, nr.4, tel./fax. 0241.555.105, email: cpeca.constanta@ana.gov.ro. Mai multe informaţii se regăsesc şi pe site-ul infodrog.ro

Explicațiile specialiștilor antidrog despre efectele etnobotanicelor

Potrivit specialiștilor anti-drog, lumea asistă la o nouă problemă alarmantă privind drogurile – şi o mare parte dintre droguri sunt legale. Comercializate ca şi „substanţe euforizante legale”, „substanţe chimice în curs de cercetare”, „îngrăşăminte pentru plante” şi „săruri de baie” substanţele noi psihoactive (SNP) se înmulţesc într-un ritm fără precedent şi reprezintă provocări semnificative pentru s ănătatea publică. Numărul total al acestor substanţe, care este deja estimat a fi de ordinal sutelor, este în continuă creştere. Amestecurile de SNP cumpărate în necunoştinţă de cauză de către utilizatori au dus la efecte imprevizibile şi uneori dezastruoase.

Aceste substanţe noi psihoactive (SNP) sunt cunoscute pe piaţă prin termeni precum „droguri sintetice” (designer drugs), „substanţe euforizante legale” (legal highs), „plante euforizante” (herbal highs), „săruri de baie” (bath salts), „substanţe chimice de cercetare” (research chemicals), „reactivi de laborator” (laboratory reagents). Pentru a promova o terminologie clară în această privinţă, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) foloseşte doar termenul “new psychoactive substances (NPS)” - substanţe noi psihoactive (SNP), care sunt definite ca şi „substanţe de abuz, într-o formă pură sau un preparat, care nu sunt controlate de către Convenţia unică privind stupefiantele din 1961 sau de către Convenţia privind substanţele psihotrope din 1971, dar care pot constitui o ameninţare la adresa sănătăţii publice”. S-a demonstrat că în produsele de tip “Spice”, constituenţii cu efect psihoactiv nu sunt plante declarate ci doar aditivi sintetici, care mimează efectul unor compuşi din cannabis. Plantele conţinute reprezintă doar “vehiculul” unor substanţe chimice periculoase care mimează efectul cannabisului.

Utilizarea produselor de tip “Spice”, duce rapid la dependenţă.Întreruperea consumului duce la simptome precum: nelinişte generalizată, tremor, palpitaţii, dureri de cap, greaţă, vărsături,stări de depresie, disperare. În plus, s-au documentat episoade de delir paranoid şi atacuri de panică. În timp creşte toleranţa la produs, fiind necesare doze din ce în ce mai mari, pentru a obţine efectul scontat, cât şi pentru a combate simptomele de sevraj. Produsele de tip “Special Gold”,”Magic”, “Charge”, conţin substanţa chimică numită MEPHEDRONE, care este un derivat din substanţe de tip amfetaminic, considerate ilegale.

Deşi “nu este recomandată consumului uman”, se utilizează prin inhalare, ingurgitare sau chiar injectare (ducând la afectarea gravă a venelor). Manifestări: halucinaţii, anxietate, palpitaţii, logoree, tremor, frison puternic, transpiraţie intensă, insomnie, tulburări de memorie de scurtă durată, dureri la nivelul pielii şi al nasului. Efecte imediate: creşte frecvenţa cardiacă, dilată pupilele, usucă gura şi scade pofta de mâncare. Generation 2012, este o substanţă asemănătoare cu Methylona, substanţa activă din Magic Flower Powder. Drog psihoactiv cu proprietăţi stimulatoare.

Efecte fizice: tahicardie, hipertensiune arterială, creşterea temperaturii corporale, transpiraţii puternice, pupile modificate şi mişcări involuntare ale ochilor (nistagmus), încleştarea maxilarului (dificultăţi de deschidere a gurii, scrâşnitul dinţilor), insomnie, agitaţie, anorexie, greaţă şi vărsături. Efecte psihice: stimulare puternică,euforie, sociabilitate crescută, percepţie distoprsionată a culorilor.

La doze mari şi /sau utilizare excesivă apar senzaţii de depersonalizare, halucinaţii, pot apărea atacuri de panică şi anxietate generalizată. Energy-1/NRG-1 sau Rave este un drog înlocuitor al mephedronei, dar spre deosebire de aceasta, acţionează şi asupra altor receptori, declanşând un val de adrenalină. Acest mecanism este responsabil de “prăjire” a creierului. Duce la alterări definitive ale bio-chimiei cerebrale, generând deteriorare masivă urmată de moarte. Efecte: nevoie scăzută de somn până la 3 zile, apariţie de simptome de paranoie şi tendinţe sinucigaşe. Câteva granule au efectul chimic al unei mega-speedball ca şi cum s-ar lua o combinaţie de cocaină cu ecstasy și methamfetamină.

„Având în vedere aceste aspecte recomandăm persoanelor care au cunoştinţă despre consumatori de droguri să înştiinţeze Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog existente în fiecare judeţ al ţării şi în mun. Bucureşti sau în situaţii deosebite sunaţi la numărul de urgenţă 112. Specialiştii antidrog vor derula activităţi specifice de identificare, atragere şi motivare a persoanelor consumatoare de droguri către serviciile integrate (medicale, psihologice şi sociale) în vederea rezolvării dependenţei de droguri. Centrul de Prevenire, Evaluare şi consiliere Antidrog Constanţa este situat în mun. Constanţa, aleea Mimozelor, nr.4, tel./fax.0241.555.105. mail:cpeca.constanta@ana.gov.ro. Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul www.infodrog.ro”, a spus Marius Cristian Oprișan.

Liliana CHIRU

Citește și: https://www.replicaonline.ro/doi-tineri-se-drogheaza-intr-un-parc-din-poarta-6-si-adorm-pe-banca-video-329292/

https://www.replicaonline.ro/locuitorii-din-tomis-nord-nu-mai-suporta-sa-i-vada-cum-se-drogheaza-imagini-scandaloase-video-327526/

https://www.replicaonline.ro/un-nou-episod-din-seria-drogatilor-care-dorm-pe-strada-caz-semnalat-in-centrul-urbei-330250/

https://www.replicaonline.ro/teribilsm-tot-mai-multi-tineri-sunt-prinsi-drogati-la-volan-328356/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe Bd-ul ic Bratianu Nr 12A la un imobil galben casa veche ,situata vis a vis de un hotel de lux in apropierea intersectiei cu strada Theodor Burada in acel imobil locuiesc foarte multi care se drogheaza mai ales copii de 8,9 12 14 15 ani trag la cui ,si mai ales trag la seringa heroina .,ca sasi procure doza zilnica de heroina ei se grupeaza si isi fac veacul in zona gari,parc gara,fantasio,miga, casa de cultura ,platoul gari CFR , autogara Kaufland etc ei in aceste zone isi fac veacul zi si noapte cersind si talharind dand in cap oamenilor bancomat ul Kaufland e una din tint ele lor
0
0
Binenteles ca sunt sa isi puna pila politia antidrog PE strada siretului colt cu Daciei e o casa ce in fata ei e o vila cu lift exterior se numesteERDAL E un tigan care s a imbogatit peste noapte a distrus suflete de parinti si chiar pe copii lor am sa sesizez toate organele comprtente si am sa fiu atenta sa vad daca cineva se implica cu ceva
0
0
Toata lumea confirma numai agentia nu i vede.Pai daca faceti proiecte proaste cu duduia de la spiru....ocupati va de lucrurile serioase si nu mai intrati in mocirla cu porci care profita de voi.AVETI DEMNITATE !
1
0
Pentru ce cacat mai dati astfel de stiri si va mirati??in poarta6 se vand la colt de bloc tot felul de "sobolai morti" cunosc peste 6 persoane doar din Poarta6 care vand intr.o veselie si nu cred ca au mai mult de 16-18ani!!! Hai sa fim realisti...politia sta in piata la bar ca de este frig afara...si copii prin scari de blocuri si fumeaza prostiile alea...
4
0
Cine are pont de Special gold?
3
0
Men? V-ati drogat?! Ce fel de articol este asta???
3
2
Din cauza lui Cosmin Diciu care vinde cocaina si marijuana la copii in oras umbla cu un Passat negru sta in Faleza Nord fac copiii coada, vinde engros politia ce face?
5
2
Cei care vand se afla prin tomis 3 sau piata ovidiu , daca vreti sa descoperiti de la cine mergeti in piata la puii de tigani si ziceti ca vreti sa cumparati ceva de la Balu
7
0
intrati in km5 ca acolo e buna sunt toti traficanti si pesti toti arestati si executati
4
2
Nu se rezolva problema doar prin consiliere. Sa nu mai actionam pompieristic. Factorii decidenti, masuri aspre de sanctionare, factorii de control, eradicarea distribuirii drogurilor.
5
0
Reciteste ultima parte a comentariului tau "despre care va taie pe voi capsorul". E o exprimare super , cred ca ai putea fi un bun purtator de cuvant al managerului Hagi, asta ca sa fie bine sa nu fie rau. Marsh in cls a V-a.
3
1
Va certati aici degeaba si latrati ca prostii, invatati sa scrieti si sa va exprimati mai intai si dupa aia comentati cu opinia voastra inutila despre care va taie pe voi capsorul ca ar fi problema.
2
2
Vanzatoru de droguri e de vina uite aici sa scrie lumea care sunt aia care vinde droguri sa ii toarne aici pe toti
3
2
vam marit ajutoarele , acum aveti cu ce !
5
0
Du-te in gitii matii de drogat,nu Mai minca cacat,care parinte is indeamna copilul la moarte lenta,la droguri,?doar unu CA tine,nu stiu daca esti parinte,si ai copil,sau poate esti UN tinar
5
2
Deci nu tinerii din Constanta consuma mizerii,ci doar unii tineri.
2
0
POLITIA AR TREBUI SA FIE MAI PERSEVERENTA IN A DESCOPERII SURSA ETNOBOTANICELOR SI A LUA MASURI DE ERADICARE A SURSELOR.
13
0
Etnobotanicele sunt moarte curata...si nici macar nu e o moarte lenta...o sa ajungeti sa va doriti moartea daca nu va lasati de boschetariile astea...dependenta psihica e una foarte severa si e foarte greu sa te lasi de ele daca te apuci...si eu am trecut prin asa ceva si cu vointa si rugaciuni la Dumnezeu am reusit...fara consilieri si alte prostii de genul...ai nevoie de auto-consiliere...nimeni nu te poate face sa te lasi de ele inafara de tine...
16
0
Din parinti drogati ce sa iasa, umpleti puscariile cu ei.
5
7
Toata vara am avut astfel de cazuri in Tomis 2...am chemat politia si salvarea, iar la salvare au reactionat pri.n trezire brusca si luat la fuga! I.am si fotografiat...
8
0
La Mangalia veniti!
4
3
n-au obiectul muncii si si-ar dori sa bagam toti droage, ca sa incaseze ei leafa. Hai, mars d-aci ! Ati confiscat si ati distrus cresa din tomis iii sa va faceti voi sediu, voi mai lipseati, gunoaielor !
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108