REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Somnul insuficient și riscul de comportament sexual periculos

Somnul insuficient și riscul de comportament sexual periculos

Replica API 25 august 2021 | 00:00 490

Adolescenții care nu dorm suficient pot avea un risc crescut de a se implica în comportamente sexuale nesigure sau chiar riscante, să aibă parteneri ocazionali necunoscuți, să nu folosească prezervative sau să facă sex sub influența alcoolului sau a drogurilor, potrivit unei cercetări RAND Corporation publicate de American Psychological Association, citează doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

„În general, adolescenții nu reușesc să doarmă opt până la zece ore pe noapte, din mai multe motive, inclusiv schimbări biologice în ritmurile circadiene, trezitul de dimineața pentru a merge la școală, surplusul de activități școlare și extrașcolare și diverse presiuni sociale”, a spus Wendy M. Troxel, cercetator în știință comportamentală și socială și autor principal al studiului publicat în revista Health Psychology. „Somnul insuficient poate crește potențialul de asumare a riscurilor sexuale prin compromiterea procesului decizional și influențarea impulsivității.”

Troxel și coautorii săi au analizat datele dintr-un studiu longitudinal amplu pe 1.850 de adolescenți și tineri din rase și etnici din California de Sud. Datele au fost colectate de patru ori între 2013 și 2017. Participanții au avut, în medie, 16 ani în 2013 și 19 ani în 2017.

Adolescenții și-au raportat programul de somn în zilele lucrătoare și în weekend și dacă au avut probleme cu somnul în cele patru săptămâni anterioare completării sondajului. Participanții au raportat, de asemenea, dacă au consumat alcool, marijuana sau alte droguri chiar înainte sau în timpul activității sexuale și dacă au folosit prezervative.

Adolescenții au fost grupați în funcție de tiparele lor de somn în perioada de patru ani, incluzând durata somnului în timpul săptămânii, durata somnului în weekend, diferențele dintre modelele de somn între săptămâni și weekend și calitatea somnului.

În ceea ce privește sfârșiturile de săptămână, majoritatea adolescenților din studiu au recuperat somnul restant, în mod parțial, la sfârșitul săptămânii, în medie de nouă ore, iar cazurile de somn de mai scurtă durată au fost în medie de 7-8 ore, a spus Troxel.

Cercetările anterioare au arătat că tiparele de somn neregulate (de exemplu, dormitul la sfârșit de săptămână) pot pune adolescenții în pericol pentru rezultate negative asupra sănătății. Prin urmare, Troxel și colegii ei se așteptau ca adolescenții care dormeau la sfârșit de săptămână pentru a compensa somnul pierdut în timpul săptămânii să prezinte riscuri sexuale mai mari decât cei care aveau o rutină de somn mai consistentă.

Contrar a ceea ce au prezis, cercetătorii au descoperit că adolescenții care dormeau mai puțin în timpul săptămânii și putin, de asemenea, în weekend, precum și cei care nu dormeau în mod constant, erau de două ori mai predispuși să întrețină relații sexuale nesigure decât cei care dormeau, în medie 3 până la 5 ore în plus în weekend.

„Adolescenții care dormeau puțin în timpul săptămâii și în weekend, nu dormeau în mod adecvat nici în timpul săptămânii școlare și nu recuperau somnul la sfârșit de săptămână, prin urmare, erau lipsiți de somn în mod cronic”, a spus Troxel.

În timp ce acest studiu nu a putut face o legătură directă între calitatea somnului și comportamentele sexuale, acesta se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări despre rolul potențial al tulburărilor de somn și comportamentelor de asumare a riscurilor adolescenților, a spus Troxel.

„Asumarea de riscuri sexuale în adolescență prezintă serioase probleme de sănătate, cum ar fi un potențial crescut de a dobandi infecții cu transmitere sexuală, inclusiv virus herpetic sau HIV”, a spus ea.

Troxel a recunoscut că descoperirile reprezintă o provocare semnificativă pentru părinți, medici și decidenți.

Pe de o parte, ar trebui să încurajăm rutina de somn pentru adolescenți, deoarece regularitatea este importantă pentru menținerea somnului sănătos și a ritmurilor circadiene, a spus ea. „Cu toate acestea, pentru majoritatea adolescenților ale căror posibilități de a dormi suficient în timpul săptămânii sunt limitate din cauza orei de începere a școlii foarte devreme, menținerea consistenței în programele de somn-veghe pe parcursul săptămânii poate fi nu numai nerealistă, dar poate fi și nesănătoasă, dacă perpetuează un tipar cronic în privarea de somn", susține Troxel.

Recomandarea este ca părinții și adolescenții să găsească o cale de mijloc, care să permită somnul de recuperare în weekend, menținând în același timp un anumit nivel de consistență în tiparele de somn-veghe”, a spus ea. „De asemenea, trebuie să încurajăm decidenții școlari să ia în considerare mutarea mai târzie a orelor de începere a școlii, deoarece acest lucru ar putea face o diferență substanțială în a ajuta adolescenții să aibă un somn adecvat”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212