REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Speranţă pentru drogaţi: centrele private de tratare. Cât costă şi unde sunt!

Speranţă pentru drogaţi: centrele private de tratare. Cât costă şi unde sunt!

Replica API 28 decembrie 2017 | 10:15 7306

Etnobotanicele distrug tot mai mulți tineri constănțeni. Îi vedem pe stradă, prin scări de bloc, prin parcuri, într-o stare aproape inconștientă, după ce s-au drogat. Familiile sunt distruse, căci nu mai știu cum să-i scape de dependența care le ruinează viețile și viitorul. În crize, tinerii sunt transportați de urgență la Secția de Psihiatrie Palazu Mare. Dar aceasta este numai o soluție de moment, după cum ne-a declarat și dr. Diana Cîrjaliu, medicul șef al secției medicale. După ce a trecut criza, după ce și-au revenit, tinerii cer să fie externați.

De altfel, nici familiile nu sunt prea încântate să îi știe internați la secția din cartierul mărginaș al Constanței. Acum, să o spunem drept: în multe cazuri, pacienții ajung la Secția de Psihiatrie într-o stare violentă, astfel că se recurge la legarea lor de pat. Se iau aceste măsuri pentru că, așa cum au susținut cadrele medicale, nu de puține ori au fost agresate de pacienți. Iar pentru familie nu este ușor să îi vadă în această stare.

O soluție ar fi, așa cum li se prezintă familiilor, atunci când caută ajutor, internarea într-un centru rezidențial pentru tratarea dependențelor. Sunt private, implică niște costuri, dar prin internarea într-un astfel de centru tinerii sunt îndepărtați din mediul plin de riscuri, pentru o perioadă. Totul este ca, în primul rând, ei să vrea să renunțe la dependență.

Prețul diferă de la un centru la altul, regulile sunt aceleași

În țara noastră au apărut mai multe centre rezidențiale pentru tratarea dependențelor, fie că sunt de droguri, alcool sau de jocuri video. Prețurile diferă, de la o organizație la alta, dar regulile sunt aproximativ aceleași: ruperea contactului cu vechiul anturaj și renunțarea la dependență.

Un astfel de centru a fost realizat de ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor) la Dorna Arini, județul Suceava.

„Clinica de tratament al adicțiilor situată în Dorna Arini, oferă servicii de psihoterapie și servicii psihiatrice în sistem rezidențial, cu posibilitate de cazare, atât pentru beneficiari, cât și pentru familiile/apropiații acestora, asemenea centrelor de tratament din străinătate. Rezidența este un tip de intervenție care se desfășoară pe o perioadă determinată, de 1 - 2 săptămâni, și care constă într-un program terapeutic foarte structurat și intensiv, format din intervenții psihologice de grup și individuale, cu exerciții de dezvoltare personală și de mindfullness, alături de programe de dezvoltare a condiției fizice și de activare comportamentală care iau forma unor misiuni (trasee montane de parcurs în 1 - 2 zile, alături de un terapeut sportiv).

Totodată, însă, rezidența nu este un tratament de detoxifiere sau dezalcoolizare, nu este un tratament medical sau un tratament minune. Persoanele care iau un tratament prescris de un medic trebuie să se asigure că au la ei dozele necesare pentru perioada rezidenței și trebuie să fi trecut de perioada sevrajului. După încheierea rezidenței, pacientul poate continua tratamentul în localitatea de reședință, în cadrul programelor terapeutice de tip ambulator oferite în clinicile ALIAT sau în alte clinici și servicii de sănătate mintală.

Prețul serviciilor rezidențiale de tratament al dependențelor, desfășurate pe parcursul unei săptămâni, este de 2500 de lei, în care sunt incluse: cazarea pentru 7 zile, în regim hotelier, 3 mese/zi cu produse bio, locale, prețul serviciilor de tratament, cu minim 3 tipuri de terapie/zi: terapie individuală și de grup pentru prevenirea recăderilor, consult/tratament psihiatric, asistență medicală, psihoterapie, terapie sportivă sub forma misiunilor montane și cu exerciții și jocuri sportive de indoor, artterapie, terapie ocupațională.

Durata de o saptămână a unei rezidențe este justificată de intensitatea intervenției terapeutice și de complexitatea programului zilnic. În funcție de evoluția persoanei în timpul rezidenței, specialiștii clinicii pot recomanda participarea la o a doua rezidență după o anumită perioadă de timp, pentru aprofundarea și consolidarea abilităților învățate”, precizează reprezentanții centrului. Pentru cei interesați de mai multe detalii, le pot afla la numărul de telefon 0720863222 sau pe pagina web www.clinica-aliat-suceava.ro. De menționat că rețeaua ALIAT are și la Constanța o clinică, informații putând fi obținute la telefon 0723389794.

Centre separate pentru bărbați și femei

Centre rezidențiale au fost deschise, de câțiva ani, și în județul Sibiu, de către Asociația Umanitară Crucea Albastră din România. Așezământul Nazaret este pentru tratarea dependențelor bărbaților, iar Insula Speranței este centrul de reabilitare pentru femei dependente de alcool, droguri, medicamente etc.

În ambele centre, costul este de aproximativ 2.400 lei de pacient, pe lună, iar regulile sunt foarte stricte.

„Condițiile pentru internare sunt: recunoașterea dependenței, existența unei motivații pentru terapie, absența unor boli interne grave sau a unor tulburări psihice mai severe (psihoze, debilitate mintală, demențe, tulburări grave de personalitate), precum și disponibilitatea de a participa la suportarea costurilor terapiei, după posibilități. Costul standard al unei luni de internare este de 2400 RON de pacient, iar internarea se face pentru o perioadă de minim o lună. Perioada optimă pentru tratament este de 3 luni. Dependența intervine în timp, la fel și pentru tratament este nevoie de timp nefiind o operațiune de pe o zi pe alta.

În primele patru săptămâni părăsirea așezământului este permisă doar însoțit de un terapeut sau un pacient desemnat de acesta, respectiv după două săptămâni sunt permise învoiri în grup (cel puțin trei pacienți), sâmbăta după amiaza și duminica, fără a lipsi de la mesele principale. Pe toată durata internării nu este permisă frecventarea de locuri din comună în care se servesc băuturi alcoolice (baruri, terase, discoteci etc).

După primele două săptămâni se pot primi vizite sâmbăta după amiaza, duminică și în sărbătorile legale. Vă rugăm să prezentați toți vizitatorii terapeutului de serviciu, care în măsura posibilităților vă va sta la dispoziție și pentru eventuale consultații cu participarea vizitatorilor. Recomandăm ca frecvența vizitelor să nu fie mai mare decât la două săptămâni.

Fumatul este permis numai în afara activităților terapeutice și în locurile special amenajate, prevăzute cu scrumiere. În interiorul casei este strict interzis, cu excepția perioadelor de ger în care va fi permis într-o singură încăpere care va fi stabilită de către conducerea așezământului. Fumatul este strict interzis și în sectorul zootehnic. Încurajăm pe cei care doresc să se lase și de fumat și le oferim asistența noastră”, au prezentat reprezentanții centrului. Mai multe informații pot fi obținute la telefon 0269/577316 sau pe pagina web www.dependenta.org.

La nivel local, familiile tinerilor care consumă droguri se pot adresa, pentru îndrumări și consiliere, specialiștilor de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi consiliere Antidrog Constanţa, din Constanţa, aleea Mimozelor, nr.4, tel./fax.0241.555.105. mail:cpeca.constanta@ana.gov.ro. Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul www.infodrog.ro.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Unde este?
0
0
Iti va da Dumnezeu cu varf si indesat o cruce mai mare decat poti tu s-o duci ! Ca sa vezi ce inseamna "educatia", vei primi ce vei merita ! Sa nu arunci niciodata cu piatra pentru ca se va sparge in capul tau !
0
1
Otravitii dai draku de panakoti
0
3
Iti doresc sa ajungi in situatia acestor parinti !
5
2
Sa vina politistii DIICOT la Mangalia! E jale cati dealeri sunt in Acest oras. Dealerii principali ai Mangaliei: unu zis Verde, fratii Gibonu Jepat Marian si Vio, Symon Mocanu, Neamu Buruiana Manca, Adi Grasu, Pepino, Vapor, fratii Martonfi, baietii din Neptun si multi altii!!!
5
1
cel mai bine sa ne cacam pe ea de tara sa lasam hotii cu hotii . . . Si sa ne facem vazuti in alte tari . . . Fuck on politician of this contry
7
2
Dumnezeu va da copii si de bine ce stiti sa-i educati,ajung niste drogati.Ati primit ce ati meritat.
4
4
pentru internare parlamentari,pe cand infiintati??pentru anti-romani,drogatii de putere,lux,foloase necuvenite,viciile astea sunt mai periculoase decat 2-3 tineri in sevraj.drogatii cei mai periculosi ne conduc in prezent!
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212