rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Primăria Constanța, RĂZBOI cu o clinică privată

Încă de când s-a instituit starea de urgenţă, în contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile s-au mobilizat şi au căutat soluţii, astfel încât să prevină extinderea infecţiei cu temutul virus. Mobilizare a fost şi la Constanţa, unul dintre oraşele cu cei mai mulţi bolnavi confirmaţi cu COVID 19. Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa lucrează la foc continuu pentru tratarea celor infectaţi, iar la ora actuală, unitatea medicală este arhiplină, nemaifiind paturi pentru tratarea altor persoane infectate.

clinica privată

Primăria Constanţa, dar şi conducerea Spitalului de Boli Infecţioase, caută soluţii pentru disponibilizarea de noi spații în vederea asigurării și amenajării acestora, pentru a servi ca spații de tratare a bolnavilor infectați cu virusul SARS-COV-2. În acest sens, au demarat procedurile pentru preluarea unui imobil situat pe strada Ion Ionescu De La Brad Nr. 4, zona Medeea, pus la dispozişie, în urmă cu 15 ani, Centrului Medical Dorobanţi, pentru ca cel din urmă să desfăşoare activităţi medicale. Numai că, lucrurile nu sunt atât de simple. Spitalul a cerut reprezentanţilor centrului suspendarea contractului de asociere şi eliberarea clinicii, însă aceştia se opun. Reprezentanţii clinicii private susţin că este un abuz, urmărindu-s e desființarea unei unități spitalicești autorizate, care poate fi funcțională și poate fi utilizată în tratarea bolnavilor, inclusiv a celor infectați cu SARS-COV-2.

În anul 2011, Centrul Medical Dorobanţi a încheiat contractul de asociere în participațiune 228 cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, prin intermediul căruia s-a pus la bătaie imobilul situat pe strada Ion Ionescu De La Brad Nr. 4 în vederea desfăşurării de activităţi medicale, pe o perioadă de 15 ani, urmând să expire în 2026. Centrul şi-a desfăşurat activitatea în linişte, fără să existe probleme, până când a fost decretată starea de urgenţă. Spitalul a solicitat suspendarea contractului pentru a putea trata acolo pacienţii infectaţi cu coronavirus.

Demersuri pentru preluarea imobilului în care funcţionează Centrul Medical Dorobanţi

Potrivit contractului, odată apărută și invocată, forța majoră exonerează de răspundere contractuală partea debitoare a obligației imposibil de îndeplinit, iar partea afectată de forță majoră este obligată a notifica celeilalte părți apariția evenimentului, în termen de 72 de ore de la producerea sa. Prin adresa nr. 9365/24.03.2020 adresată clinicii privată, Spitalul de Boli Infecţioase a invocat activarea clauzei de forță majoră din contract și predarea spațiului, prin prisma dispozițiilor Ordinului Comandamentului Acțiunii Secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, din 23.03.2020 privind instituirea unor măsuri necesare pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2 la nivelul unităților sanitare publice și private. Ordin care se aplică atât Spitalului de Boli Infecţioase, cât și clinicii private, care este unitate sanitară privată.

Considerând că centrul medical nu mai are dreptul să desfășoare, începând cu data de 24.03.2020, în mod legal, vreo activitate în imobilul situat pe strada Ion Ionescu De La Brad Nr. 4, aceasta fiind suspendată, conducerea spitalului a formulat o adresă partenerului, prin intermediul căreia îi solicita eliberarea clădirii. O adresă în acest sens a fost formulată la mijlocul lunii martie. Spitalul a revenit cu o nouă informare pe 27.03.2020, motivând că toate paturile sunt ocupate de către pacienții infectați cu COVID-19. Numai că, reprezentanţii centrului nu au fost de acord. Cel puţin, nu în condiţiile impuse de unitatea medicală spitalicească.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a solicitat, în instanţă, eliberarea spaţiului

Astfel, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa a solicitat, pe calea ordonanţei preşedinţiale, ca în termen de 5 zile de la pronunțarea hotărârii, să se predea imobilul situat în Constanţa, strada Ion Ionescu De La Brad Nr. 4, liber de orice echipament medical și dotări, pentru a fi folosit de către medici până la încetarea clauzei de forță majoră. În timp ce unitatea medicală de stat consideră că această predare nu desființează unitatea medicală spitalicească, ci nu face decât să suspende efectele contractului de asociere în participațiune nr. 228/2011, pe perioada clauzei de forță majoră, reprezentanţii clinicii private susţin exact contrariul. Între timp, de la momentul solicitării şi până la depunerea acţiunii în instanţă, numărul bolnavilor a crescut, nemaiexistând paturi libere.

Spitalul dorește să doteze acest spațiu cu ce este necesar pentru tratamentul acestor bolnavi, pentru că în acest moment terapia intensivă este plină. „Momentan, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța nu mai poate să interneze niciun pacient. De la momentul la care a fost comunicat acest număr până la momentul la care a fost ștampilată acea adresă numărul pacienților infectați a mai crescut. Potrivit ghidului de tratare a pacienților cu COVID-19, la pagina 8, pct. 2-3, sunt prevăzute anumite cerințe pentru saloane. Pacienții suspecți sau confirmați vor fi separați în diferite zone ale salonului. Pacienții suspecți vor fi izolați în camere tip single. De aceea, s-a ajuns în situația în care un salon de 3 paturi este internat un singur suspect. Pacienții confirmați pot fi internați în același salon cu o spațiere între paturi nu mai mică de 1,2 m. Din acest motiv, numărul persoanelor infectate nu va fi egal cu numărul de paturi”, a fost poziţia spitalului.

În replică, reprezentanţii clinicii Dorobanţi susţin că „atât reclamantul, cât și primarul vin și solicită suspendarea contractului și predarea spațiului în starea în care a fost luat. Acest lucru înseamnă desființarea spitalului, iar dotările foarte scumpe și cadrele medicale să fie toate luate de acolo. Acest contract putea fi renegociat, era posibil ca paturile și aparatura respectivă, deja existentă, să fie folosite în tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Dacă e luată toată aparatura din spital, acesta își pierde toate contractele și autotizația de funcționare”. De asemenea, reprezentanţii Centrului Dorobanţi au mai precizat în instanţă c, „din numărul total de 220 de paturi sunt ocupate doar un număr de 95 de paturi. A vrut să înșele instanța și au venit cu o explicație, cum că un bolnav de COVID-19 nu poate să stea cu un suspect de această boală în aceeași rezervă. Dar doi bolnavi de COVID-19 pot sta în aceeași rezervă. În realitate, se vrea desființarea acestui spital”. Inițial, clinica privată a fost autorizată și pentru boli infecțioase, iar ulterior a fost autorizată și a primit avizele pentru alte specializări. În prezent, centrul are un medic infecționist și un medic epidemiolog.

Negocieri eşuate cu primăria; primarul vrea rezilierea contractului!?

După 3 zile de la instituirea stării de urgență, adică pe 19 martie a.c., primarul Decebal Făgădău a solicitat, atât Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, cât şi Centrului Medical Dorobanţi, rezilierea contractului. Atunci, conducerea celei din urmă clinici a avut o discuţie cu şeful administraţiei locale, discutându-se despre situația contractuală dintre părți. Clinica privată a venit cu trei propuneri, iar primarul i-ar fi promis sprijin. „Noi am venit cu trei propuneri, toate au fost declinate. Noi am propus să lăsăm imobilul cu tot cu dotări, nu pot să fac declaraţii, este o chestiune juridică în desfăşurare”, a declarat, pentru Replica, Corina Ciovică, juristul Centrului Medical Dorobanţi.

Ordonanţa preşedinţială a fost respinsă luni, 30 martie. Motivarea instanţei

Magistraţii Judecătoriei Constanţa au respins luni, 30 martie, acţiunea formulată de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, cu intervenţia Primăriei Constanţa, din mai multe motive. Instanța a reținut că, prin Planul Alb pentru organizarea sistemului spitalicesc din România în contextul pandemiei COVID-19, aprobat de Ministrul Sănătății prin Ordinul nr. 3840/20.03.2020, a fost stabilită procedura de tratare a bolnavilor de COVID-17 la nivelul Spitalelor din România. Astfel, într-o primă fază, pacienții vor fi tratați de Spitalele de Boli Infecțioase, faza a II-a implică spitalele de pneumologie și se aplică când spitalele de boli infecțioase sunt depășite din punct de vedere al numărului de pacienți internați și izolați, iar faza a III-a implică spitalele universitare de urgență, spitalele județene de urgență și spitalele private cu capacitate ATI, faza a III-a aplicându-se în momentul în care capacitatea spitalelor de boli infecțioase, de pneumofiziologie și a celor de întărire din faza a II-a este depășită. Așadar, dacă capacitatea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanţa este depășită, potrivit Planului alb, se trece în faza a II-a, care implică spitalele de pneumofiziologie. Magistraţii au reţinut, potrivit motivării publicată de site-ul de Jurisprudenţă Românească, spitalul nu a depășit prima fază a planului alb. Judecătorii au mai reţinuut că unitatea spitalicească nu a prezentat o situație privind împărțirea paturilor și nu a făcut dovada depășirii capacității.

Mai mult, Judecătoria a mai reţinut faptul că, „dacă Primăria Municipiului Constața a apreciat că predarea imobilului este imperios necesară și urgentă, în calitate de autoritate publică, poate propune, eventual, procedura de rechiziție bunuri prevăzută de Legea nr. 132/1997 privind rechizițiile de bunuri și prestările de servicii în interes public. „Măsura rechiziției ar fi mai eficientă, în condițiile în care clinica privată deține echipamente medicale ce ar putea fi folosite în tratarea COVID-19, astfel că solicitarea de predare a imobilului liber de orice echipamente și dotări este cu atât mai puțin de înțeles”, se mai arată în motivarea hotărârii pronunţată de Judecătoria Constanţa luni, 30 martie. Cu alte cuvinte, magistraţii au reţinut că spitalul nu se poate considera că este în imposibilitate de a-și îndeplini obligația de asigurare a folosinței spațiului, nefiind inițiată vreo procedură de rechiziție, conform Decretului nr. 195/2020 și a Legii nr. 132/1997. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată.

Până la închiderea ediţiei, Primăria Constanţa nu a oferit un punct de vedere.

Mirela PASCAL

joi, 2 aprilie 20203624
Comentarii

24nume(2 apr 14:39)
Primarul vrea demult cladirea aia pentru nevasta-sa. Acu' doar a gasit pretextu'.
11Intrebare(2 apr 14:00)
Doamne, cati idioti isi permit sa vorbeasca pe aici! Mai desteptilor, interesele meschine sunt chiar ale patronilor clinicii, care au furat ani la randul din FNUASS, prin decontarea unor servicii medicale fictive. Mii! De ce nu intreaba reporterii de la Replica de ce nu mai lucreaza cele 4 doctorite din Spitalul de Infectioase in clinica aia? Cumva pentru ca a fost un control de la CAS si i-a prins cu mata in sac? Cumva clinica a pus mana pe cladire pentru ca isi asuma sa presteze servicii medicale pentru boli infectioase? Daca nu mai presteaza, de ce continua sa mai stea acolo?
04popa(2 apr 11:04)
rechizitionati spitalul cu dotari cu tot. nu va cramponati de interesele meschine ale unor doctorasi.
011Vivi(2 apr 06:58)
Oare le pasa de situatie sau vrea sa scape de clinica de acolo ca nu e a cui trebuie? De ce nu solicita folosirea clinici pe perioada corona si vrea sa dispata din peisaj? Oare pt ca nu e condusa de dna fagadau precum alte clinici?
07Banane la cimpanzeii(2 apr 02:18)
Cine a luat spaga si a semnat contractul? Asa parca merge treaba in Republica Bananiera Constanta.
mai mult...Replica
26 sep 00:00ReplicaHotelul HILTON din Portul Tomis ar putea AJUNGE pe masa Curţii CONSTITUŢIONALE

Mastodontul din Portul Tomis din Constanţa, ABANDONAT ani de zile, se află de ceva timp în atenţia judecătorilor....2185

26 sep 00:00ReplicaUn ŞMECHER ocupă două LOCURI de PARCARE pentru că are... VALOARE!1278
26 sep 00:00ReplicaNOUTĂȚI în DOSARUL SCANDALULUI de la CLUBUL EGO din MAMAIA!1589
26 sep 00:00ReplicaSECȚIA de POLIŢIE din Poarta-Albă, ȚINTA unei FEMEI DUSĂ CU PLUTA

Elena B. a fost condamnată, pe 23 septembrie, de către judecătoria Medgidia la 2 ani şi 6 luni de închisoare, în...822

26 sep 00:00ReplicaDupă ce și-a NENOROCIT propriul copil, a intrat în GREVA FOAMEI în PENITENCIAR889
26 sep 00:00Replica‘CRAIUL’ PENAL Cristofor Demir, ÎNCĂTUȘAT în plină STRADĂ!1327
26 sep 00:00ReplicaRADIOTERAPIE de standard EUROPEAN, la Spitalul Județean Constanța

Anii au trecut și iată că a venit momentul mult așteptat de sute de pacienți dobrogeni ce suferă de cancer. La...631

26 sep 23:42ReplicaPatru TELEVIZOARE Sony pe care ți le RECOMANDĂM în 2020!609
26 sep 00:00ReplicaO femeie a FURAT un TELEFON dintr-un magazin de haine. VIDEO!657
26 sep 23:25ReplicaElevii NU au voie să ÎNREGISTREZE orele online, părinții sunt REVOLTAŢI

O parte a părinților dintr-o școală din municipiul Constanța s-au arătat revoltați de faptul că au fost puși...668

26 sep 00:00ReplicaO constăţeancă i-a dat FOC MAŞINII fostului concubin, după o altercaţie verbală1034
26 sep 00:00ReplicaPregătiţi umbrelele, vin PLOILE!1543
Vremea
24.3°24.3° - 25° sâmbătă, 26 septembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 69%
Vânt: 10.85 m/s
Presiune: 1002 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 sep 00:00SportLiga I: FC Argeş - Universitatea Craiova 1-2

Universitatea Craiova a învins-o pe nou-promovata FC Argeş cu scorul de 2-1 (2-0), vineri seara, în deplasare, la...262

26 sep 00:00SportFC Voluntari - Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 1-2

FC Voluntari a fost învinsă de Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 2-1 (0-1), vineri seara, pe teren propriu, în...231

26 sep 00:00SportOrganizatorii JO de la Tokyo au prezentat un prim plan de simplificare a ceremoniilor

Organizatorii Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, amânate pentru vara anului 2021 din cauza pandemiei de coronavirus, au...232

26 sep 00:00SportBayern Munchen a stabilit un nou record european, cu 23 de victorii consecutive

Bayern Munchen, care a cucerit Supercupa Europei joi seara, după 2-1 cu Sevilla, în urma prelungirilor, la Budapesta,...248

Local
26 sep 21:11LocalLocalitatea 2 Mai, conectată la rețeaua de gaz natural!

Începând de luni, 28 septembrie, locuitorii din 2 Mai pot începe demersurile pentru a se branșa la sistemul...516

26 sep 21:11LocalCOVID-19: Număr mare de cazuri în continuare, 1629 în ţară, 66 la Constanţa

Până astăzi, 25 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 119.683 de cazuri de persoane infectate cu...833

26 sep 21:11LocalUn AUTOTURISM a luat FOC la intrare în Gura Dobrogei

603

26 sep 21:10LocalFURT dintr-o CURTE! Proprietarul s-a trezit fără telefoane

În urmacercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din...598

26 sep 21:12LocalPolițiștii au VERIFICAT deținătorii de ARME din CONSTANȚA!

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, la data de 24 septembrie a.c., au...617

26 sep 21:12LocalCondamnat pentru tentativă de OMOR, la Constanța!

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Hârșova, la data de 24 septembrie a.c., au identificat un bărbat, de 34...551

26 sep 21:11LocalSpectacole și proiecții cinematografice, la Teatrul „Oleg Danovski”

Stagiunea 2020- 2021 continuă sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 19:00, cu spectacolul „Voievodul Țiganilor”....605

26 sep 21:11LocalCORONAVIRUS la un CĂMIN PRIVAT de BĂTRÂNI din Constanța

Coronavirusul se extinde din ce în ce mai mult la instituțiile ce se ocupă cu îngrijirea persoanelor de orice...1023

26 sep 21:11LocalACCIDENT în CONSTANȚA, o MAȘINĂ s-a RĂSTURNAT

1258

Politică
26 sep 00:00PoliticăGuvern: Facilităţi pentru tinerii fermieri de a beneficia de o suprafaţă de până la 50 de hectare

Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern care permite acordarea unei facilităţi pentru tinerii fermieri de a...314

26 sep 00:00PoliticăReguli la urne - acces prioritizat pentru alegătorii febrili sau cu simptome respiratorii

Cetăţenii cu drept de vot care se vor prezenta duminică la urne trebuie să respecte anumite reguli de protecţie...246

26 sep 00:00PoliticăGuvern: Persoanele care au vârsta de pensionare şi stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime

273

Interviuri
12 sep 15:07InterviuriINTERVIU! Mircea DOBRE: În 30 de ani, în acest municipiu NU s-a MUNCIT

Mircea Titus Dobre, candidatul partidului PRO România la funcția de primar al municipiului Constanța, a acordat un...1783

11 sep 15:07InterviuriCristian Cârjaliu, PRIMARUL care a schimbat FAȚA comunei AGIGEA! Video

Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea, dorește să câștige un nou mandat la conducerea localității pe care o...2666

11 sep 15:07InterviuriCostin Avătavului: Și colegii de partid ai lui FĂGĂDĂU ar vrea mai mult de la actuala administrație

1657

18 sep 01:01InterviuriFelix Stroe: 'Există viață și după 27 septembrie, și pentru Făgădău, și pentru Stroe'

Contestat de unii, apreciat de alții, Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul SC RAJA SA, fără doar...4021

5 sep 00:39InterviuriRaluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Decebal Făgădău s-a lăudat, în nenumărate rânduri, cu proiectele sale aflate în derulare ori viitoare, cu bani...2637

27 aug 00:04InterviuriZanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Zanfir Iorguș a revenit pe scena politică și este candidatul Alianței PSD – PNȚCD- ALDE-PER-PRM-Neamul Românesc...3547

10 sep 12:27InterviuriFrățilă îi arată cartonașul ROȘU lui Vergil Chițac

Constantin Frățilă, candidat din partea partidului LORD la postul de primar al municipiului Constanța, a reacționat...5386

9 sep 15:08InterviuriVergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Vergil Chițac, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al orașului Constanța, a vorbit în...3574

9 sep 15:08InterviuriHoria Constantinescu: BABU a pus UMĂRUL la ELIBERAREA AUTORIZAŢIILOR de CONSTRUIRE cu ÎNCĂLCAREA LEGII

2823

Monden
26 sep 00:00MondenMariah Carey: „Sunt un bancomat cu perucă”. Solista de 50 de ani s-a săturat de lăcomia familiei

Mariah Carey a răbufnit zilele trecute în timpul unui interviu acordat lui Oprah Winfrey. Solista de 50 de ani s-a...373

26 sep 00:00MondenDemi Lovato şi Max Ehrich şi-au anulat planurile de căsătorie

Actriţa şi cântăreaţa americană Demi Lovato este din nou o femeie singură după destrămarea logodnei de actorul...227

26 sep 00:00MondenCarnavalul de la Rio, amânat sine die din cauza pandemiei de COVID-19

233

26 sep 00:00MondenOana Roman a uitat de divorţ şi îi trimite „bezele“ soţului: „Te iubim!“

Oana Roman (44 de ani) şi soţul ei, Marius Elisei (34 de ani), au avut mari probleme în cuplu, de-a lungul timpului,...302

26 sep 00:00MondenBrad Pitt își apără noua iubită în fața Angelinei. Actorul de 56 de ani, mai îndrăgostit ca niciodată

Brad Pitt, 56 de ani, îi ia apărarea iubitei lui Nicole Poturalsky, de 27 de ani. Aceasta a postat afirmația...297

26 sep 00:00MondenMaluma și Jennifer Lopez au lansat un videoclip fierbinte împreună. Cum au dansat cei doi

Maluma și Jennifer Lopez au lansat îmrepună două piese la care au filmat clipuri foarte sexy. Aceștia nu au fost...272

26 sep 00:00MondenPrinţesa Eugenie, nepoată a reginei Elisabeta a II-a, aşteaptă primul ei copil în 2021

Prinţesa Eugenie, nepoată a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, este însărcinată, iar bebeluşul ar trebui...249

26 sep 00:00MondenHBO Max pregăteşte o nouă versiune a serialului ''Pretty Little Liars''

Serialul de televiziune "Pretty Little Liars" va avea o nouă versiune ce va fi actualizată la anii 2020, au anunţat...222

26 sep 00:55MondenFeli se căsătorește! Ce mesaj emoționant a publicat artista

623

Mapamond
26 sep 00:00MapamondDemisie neaşteptată a unui influent cardinal de la Vatican

Unul dintre cardinalii cei mai influenţi ai Vaticanului, italianul Angelo Becciu, a demisionat joi din funcţia sa în...232

26 sep 00:00MapamondChina speră să producă anual 610 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19

China intenţionează să aibă capacitatea până la sfârşitul anului de a produce anual 610 milioane de doze de...216

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Record de contagieri în Israel, cu câteva ore înainte de înăsprirea măsurilor de izolare

222

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Moscova le recomandă vârstnicilor să se autoizoleze, iar companiilor să recurgă la telemuncă

Capitala Rusiei, Moscova, confruntată cu o nouă creştere a numărului de infectări cu coronavirus, le-a cerut vineri...240

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Al 11-lea vaccin, produs de Novavax, intră în faza a treia a testelor clinice

Compania americană de biotehnologie a anunţat joi că a început în Regatul Unit un test clinic de ultimă fază al...237

26 sep 00:00MapamondSUA: Statul New York va verifica vaccinurile validate de administraţia Trump

216

Sănătate
26 sep 19:17SănătateCate calorii ar trebui să consumi pe zi pentru a scapa de kilogramele în plus

Supraponderalitatea apare atunci când se consuma mai multe calorii decât are organismul nevoie, iar surplusul este...276

26 sep 00:00Sănătate6 substanțe de care să te ferești în sarcină

Tutunul, alcoolul și drogurile pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății. Atunci când o femeie însărcinată...214

26 sep 00:00SănătateVergeturile în sarcină: de ce apar și cum le previi

227

26 sep 00:00SănătateTop alimente care iți oferă energie, însă fără prea multe calorii

Teoretic, orice aliment iți oferă energie, însă este important cât timp persista aceasta energie, dar și cu ce...244

26 sep 00:00SănătateAlimentele procesate: toate sunt la fel de rele?

Consumul de alimente procesate nu este neapărat un lucru rău. Procesarea înseamnă orice schimbare a stării naturale...223

26 sep 19:20SănătateRolul psihoterapiei în tratarea obezității

Psihologii sunt de părere că obezitatea nu este numai o consecință a mâncatului în exces, ci și o urmare a...224

26 sep 19:11SănătateStudiu: Un nou test de sânge ar putea depista alergia la arahide fără riscuri

Oamenii de știință dezvolta un nou test de sânge pentru alergiile la arahide, care ar putea elimina nevoia de a se...236

26 sep 00:00SănătateSupa care accelerează metabolismul și face pielea mai frumoasă

Un metabolism accelerat nu numai că iți oferă mai multa energie, însă te ajuta să iți menții și silueta. Apa...257

26 sep 00:00Sănătate3 rețete de desert pentru persoanele supraponderale

238

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT