REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Primăria Constanța, RĂZBOI cu o clinică privată

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Primăria Constanța, RĂZBOI cu o clinică privată

Replica API 2 aprilie 2020 | 23:15 4606

Încă de când s-a instituit starea de urgenţă, în contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile s-au mobilizat şi au căutat soluţii, astfel încât să prevină extinderea infecţiei cu temutul virus. Mobilizare a fost şi la Constanţa, unul dintre oraşele cu cei mai mulţi bolnavi confirmaţi cu COVID 19. Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa lucrează la foc continuu pentru tratarea celor infectaţi, iar la ora actuală, unitatea medicală este arhiplină, nemaifiind paturi pentru tratarea altor persoane infectate.

clinica privată

Primăria Constanţa, dar şi conducerea Spitalului de Boli Infecţioase, caută soluţii pentru disponibilizarea de noi spații în vederea asigurării și amenajării acestora, pentru a servi ca spații de tratare a bolnavilor infectați cu virusul SARS-COV-2. În acest sens, au demarat procedurile pentru preluarea unui imobil situat pe strada Ion Ionescu De La Brad Nr. 4, zona Medeea, pus la dispozişie, în urmă cu 15 ani, Centrului Medical Dorobanţi, pentru ca cel din urmă să desfăşoare activităţi medicale. Numai că, lucrurile nu sunt atât de simple. Spitalul a cerut reprezentanţilor centrului suspendarea contractului de asociere şi eliberarea clinicii, însă aceştia se opun. Reprezentanţii clinicii private susţin că este un abuz, urmărindu-s e desființarea unei unități spitalicești autorizate, care poate fi funcțională și poate fi utilizată în tratarea bolnavilor, inclusiv a celor infectați cu SARS-COV-2.

În anul 2011, Centrul Medical Dorobanţi a încheiat contractul de asociere în participațiune 228 cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, prin intermediul căruia s-a pus la bătaie imobilul situat pe strada Ion Ionescu De La Brad Nr. 4 în vederea desfăşurării de activităţi medicale, pe o perioadă de 15 ani, urmând să expire în 2026. Centrul şi-a desfăşurat activitatea în linişte, fără să existe probleme, până când a fost decretată starea de urgenţă. Spitalul a solicitat suspendarea contractului pentru a putea trata acolo pacienţii infectaţi cu coronavirus.

Demersuri pentru preluarea imobilului în care funcţionează Centrul Medical Dorobanţi

Potrivit contractului, odată apărută și invocată, forța majoră exonerează de răspundere contractuală partea debitoare a obligației imposibil de îndeplinit, iar partea afectată de forță majoră este obligată a notifica celeilalte părți apariția evenimentului, în termen de 72 de ore de la producerea sa. Prin adresa nr. 9365/24.03.2020 adresată clinicii privată, Spitalul de Boli Infecţioase a invocat activarea clauzei de forță majoră din contract și predarea spațiului, prin prisma dispozițiilor Ordinului Comandamentului Acțiunii Secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, din 23.03.2020 privind instituirea unor măsuri necesare pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2 la nivelul unităților sanitare publice și private. Ordin care se aplică atât Spitalului de Boli Infecţioase, cât și clinicii private, care este unitate sanitară privată.

Considerând că centrul medical nu mai are dreptul să desfășoare, începând cu data de 24.03.2020, în mod legal, vreo activitate în imobilul situat pe strada Ion Ionescu De La Brad Nr. 4, aceasta fiind suspendată, conducerea spitalului a formulat o adresă partenerului, prin intermediul căreia îi solicita eliberarea clădirii. O adresă în acest sens a fost formulată la mijlocul lunii martie. Spitalul a revenit cu o nouă informare pe 27.03.2020, motivând că toate paturile sunt ocupate de către pacienții infectați cu COVID-19. Numai că, reprezentanţii centrului nu au fost de acord. Cel puţin, nu în condiţiile impuse de unitatea medicală spitalicească.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a solicitat, în instanţă, eliberarea spaţiului

Astfel, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa a solicitat, pe calea ordonanţei preşedinţiale, ca în termen de 5 zile de la pronunțarea hotărârii, să se predea imobilul situat în Constanţa, strada Ion Ionescu De La Brad Nr. 4, liber de orice echipament medical și dotări, pentru a fi folosit de către medici până la încetarea clauzei de forță majoră. În timp ce unitatea medicală de stat consideră că această predare nu desființează unitatea medicală spitalicească, ci nu face decât să suspende efectele contractului de asociere în participațiune nr. 228/2011, pe perioada clauzei de forță majoră, reprezentanţii clinicii private susţin exact contrariul. Între timp, de la momentul solicitării şi până la depunerea acţiunii în instanţă, numărul bolnavilor a crescut, nemaiexistând paturi libere.

Spitalul dorește să doteze acest spațiu cu ce este necesar pentru tratamentul acestor bolnavi, pentru că în acest moment terapia intensivă este plină. „Momentan, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța nu mai poate să interneze niciun pacient. De la momentul la care a fost comunicat acest număr până la momentul la care a fost ștampilată acea adresă numărul pacienților infectați a mai crescut. Potrivit ghidului de tratare a pacienților cu COVID-19, la pagina 8, pct. 2-3, sunt prevăzute anumite cerințe pentru saloane. Pacienții suspecți sau confirmați vor fi separați în diferite zone ale salonului. Pacienții suspecți vor fi izolați în camere tip single. De aceea, s-a ajuns în situația în care un salon de 3 paturi este internat un singur suspect. Pacienții confirmați pot fi internați în același salon cu o spațiere între paturi nu mai mică de 1,2 m. Din acest motiv, numărul persoanelor infectate nu va fi egal cu numărul de paturi”, a fost poziţia spitalului.

În replică, reprezentanţii clinicii Dorobanţi susţin că „atât reclamantul, cât și primarul vin și solicită suspendarea contractului și predarea spațiului în starea în care a fost luat. Acest lucru înseamnă desființarea spitalului, iar dotările foarte scumpe și cadrele medicale să fie toate luate de acolo. Acest contract putea fi renegociat, era posibil ca paturile și aparatura respectivă, deja existentă, să fie folosite în tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Dacă e luată toată aparatura din spital, acesta își pierde toate contractele și autotizația de funcționare”. De asemenea, reprezentanţii Centrului Dorobanţi au mai precizat în instanţă c, „din numărul total de 220 de paturi sunt ocupate doar un număr de 95 de paturi. A vrut să înșele instanța și au venit cu o explicație, cum că un bolnav de COVID-19 nu poate să stea cu un suspect de această boală în aceeași rezervă. Dar doi bolnavi de COVID-19 pot sta în aceeași rezervă. În realitate, se vrea desființarea acestui spital”. Inițial, clinica privată a fost autorizată și pentru boli infecțioase, iar ulterior a fost autorizată și a primit avizele pentru alte specializări. În prezent, centrul are un medic infecționist și un medic epidemiolog.

Negocieri eşuate cu primăria; primarul vrea rezilierea contractului!?

După 3 zile de la instituirea stării de urgență, adică pe 19 martie a.c., primarul Decebal Făgădău a solicitat, atât Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, cât şi Centrului Medical Dorobanţi, rezilierea contractului. Atunci, conducerea celei din urmă clinici a avut o discuţie cu şeful administraţiei locale, discutându-se despre situația contractuală dintre părți. Clinica privată a venit cu trei propuneri, iar primarul i-ar fi promis sprijin. „Noi am venit cu trei propuneri, toate au fost declinate. Noi am propus să lăsăm imobilul cu tot cu dotări, nu pot să fac declaraţii, este o chestiune juridică în desfăşurare”, a declarat, pentru Replica, Corina Ciovică, juristul Centrului Medical Dorobanţi.

Ordonanţa preşedinţială a fost respinsă luni, 30 martie. Motivarea instanţei

Magistraţii Judecătoriei Constanţa au respins luni, 30 martie, acţiunea formulată de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, cu intervenţia Primăriei Constanţa, din mai multe motive. Instanța a reținut că, prin Planul Alb pentru organizarea sistemului spitalicesc din România în contextul pandemiei COVID-19, aprobat de Ministrul Sănătății prin Ordinul nr. 3840/20.03.2020, a fost stabilită procedura de tratare a bolnavilor de COVID-17 la nivelul Spitalelor din România. Astfel, într-o primă fază, pacienții vor fi tratați de Spitalele de Boli Infecțioase, faza a II-a implică spitalele de pneumologie și se aplică când spitalele de boli infecțioase sunt depășite din punct de vedere al numărului de pacienți internați și izolați, iar faza a III-a implică spitalele universitare de urgență, spitalele județene de urgență și spitalele private cu capacitate ATI, faza a III-a aplicându-se în momentul în care capacitatea spitalelor de boli infecțioase, de pneumofiziologie și a celor de întărire din faza a II-a este depășită. Așadar, dacă capacitatea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanţa este depășită, potrivit Planului alb, se trece în faza a II-a, care implică spitalele de pneumofiziologie. Magistraţii au reţinut, potrivit motivării publicată de site-ul de Jurisprudenţă Românească, spitalul nu a depășit prima fază a planului alb. Judecătorii au mai reţinuut că unitatea spitalicească nu a prezentat o situație privind împărțirea paturilor și nu a făcut dovada depășirii capacității.

Mai mult, Judecătoria a mai reţinut faptul că, „dacă Primăria Municipiului Constața a apreciat că predarea imobilului este imperios necesară și urgentă, în calitate de autoritate publică, poate propune, eventual, procedura de rechiziție bunuri prevăzută de Legea nr. 132/1997 privind rechizițiile de bunuri și prestările de servicii în interes public. „Măsura rechiziției ar fi mai eficientă, în condițiile în care clinica privată deține echipamente medicale ce ar putea fi folosite în tratarea COVID-19, astfel că solicitarea de predare a imobilului liber de orice echipamente și dotări este cu atât mai puțin de înțeles”, se mai arată în motivarea hotărârii pronunţată de Judecătoria Constanţa luni, 30 martie. Cu alte cuvinte, magistraţii au reţinut că spitalul nu se poate considera că este în imposibilitate de a-și îndeplini obligația de asigurare a folosinței spațiului, nefiind inițiată vreo procedură de rechiziție, conform Decretului nr. 195/2020 și a Legii nr. 132/1997. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată.

Până la închiderea ediţiei, Primăria Constanţa nu a oferit un punct de vedere.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Primarul vrea demult cladirea aia pentru nevasta-sa. Acu' doar a gasit pretextu'.
5
2
Doamne, cati idioti isi permit sa vorbeasca pe aici! Mai desteptilor, interesele meschine sunt chiar ale patronilor clinicii, care au furat ani la randul din FNUASS, prin decontarea unor servicii medicale fictive. Mii! De ce nu intreaba reporterii de la Replica de ce nu mai lucreaza cele 4 doctorite din Spitalul de Infectioase in clinica aia? Cumva pentru ca a fost un control de la CAS si i-a prins cu mata in sac? Cumva clinica a pus mana pe cladire pentru ca isi asuma sa presteze servicii medicale pentru boli infectioase? Daca nu mai presteaza, de ce continua sa mai stea acolo?
1
2
rechizitionati spitalul cu dotari cu tot. nu va cramponati de interesele meschine ale unor doctorasi.
5
0
Oare le pasa de situatie sau vrea sa scape de clinica de acolo ca nu e a cui trebuie? De ce nu solicita folosirea clinici pe perioada corona si vrea sa dispata din peisaj? Oare pt ca nu e condusa de dna fagadau precum alte clinici?
11
1
Cine a luat spaga si a semnat contractul? Asa parca merge treaba in Republica Bananiera Constanta.
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218