REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.3° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Sportul și vitamina D: o combinație sănătoasă pentru inimă

Sportul și vitamina D: o combinație sănătoasă pentru inimă

Replica API 17 martie 2021 | 00:00 963

Potrivit unui nou studiu, combinația dintre sport și un nivel optim de vitamina D ar putea reduce riscul de probleme cardiace grave.

Sursă foto: Shutterstock

O analiză a datelor colectate pe parcursul a 20 de ani a peste 10.000 de adulți americani a arătat că cei care au urmat recomandările în materie de sport și care aveau un nivel potrivit de vitamina D se confruntau cu un risc de atac de cord sau accident vascular cerebral mai mic cu 23%. Persoanele care au îndeplinit obiectivele de activitate fizică, dar aveau o deficiență de „vitamina soarelui” nu au înregistrat o reducere a riscului, scrie doc.ro.

Beneficiul combinat al unui nivel potrivit de vitamina D și de activitate fizică a fost mai bun decât fiecare factor luat în considerare separat, potrivit studiului desfășurat de Universitatea Johns Hopkins. Studiul a fost publicat recent în revista Clinical Endocrinology & Metabolism.

Deși studiul observațional nu a demonstrat o relație de tip cauza-efect, susține ideea conform căreia sportul și vitamina D sunt semne ale unei stări de sănătate bună, au precizat cercetătorii. Vitamina D se produce atunci când organismul este expus la lumina soarelui și se găsește în anumite alimente.

„În cadrul studiului nostru, atât nerespectarea nivelului de activitate fizică recomandat, cât și deficiență de vitamina D au fost des întâlnite” a spus co-autorul studiului dr. Erin Michos, într-un comunicat al universității. „Concluzia este că trebuie să-i încurajăm pe oameni să facă mai multă mișcare pentru o inima sănătoasă” a mai adăugat Michos. Această este director asociat al secției de cardiologie preventivă și profesor asociat de medicină la Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease din cadrul Universității Johns Hopkins.

Deși studiul a arătat că nivelul de vitamina D crește cu cât nivelul de activitate fizică este mai mare, acest lucru a fost valabil pentru caucazieni, au mai precizat cercetătorii. Potrivit spuselor lui Michos, e posibil că persoanele cu pielea mai închisă la culoare să producă vitamina D mai puțîn eficient, deoarece pigmenții de piele acționează că o crema de protecție solară naturală.

Majoritatea adulților obțin un nivel optim de vitamina D dacă stau câteva minute pe zi în lumina soarelui primăvară, vara și toamna, preferabil că atunci când se fac băi de soare, pielea să fie protejată cu o loțiune cu factor de protecție adecvat, dar și dacă au un regim alimentar echilibrat care include peste gras, precum somonul și alimente îmbogățite precum cereale și lapte, potrivit spuselor lui Michos.

Vrei să afli gratuit ce risc de cancer de piele ai, în funcție de culoarea pielii tale, numărul de alunițe de pe corp, istoricul familial și mulți alți factori? de doar 2 minute.

Îți oferim gratuit o mostră Sun Meter, un dispozitiv inteligent, foarte ușor de folosit, care îți permite să cunoști nivelul de radiații ultraviolete la care ai fost expus în timpul unei zile. Produsul este disponibil în două variante, plasture și brățară, rezistente la apă și transpirație și trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifică în funcție de cantitatea radiațiilor acumulate, de la galben spre roz, semnalând momentul în care ar trebui să aplici mai multă crema cu factor de protecție solară sau chiar să renunți la expunere și să te acoperi sau să te retragi la umbră.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212