REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Staţia de Epurare Eforie Sud, un model de urmat pentru operatorii din România

Staţia de Epurare Eforie Sud, un model de urmat pentru operatorii din România

Replica API 6 iunie 2013 | 00:00 746

Vizită de lucru

Vizită de lucru

Plecându-se de la premiza că SC RAJA SA derulează unul dintre cele mai ambiţioase proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, în cadrul întâlnirii Comitetului de Monitorizare a fost programată şi o vizită de lucru, materializat printr-un schimb de experienţă la Staţia de Epurare Eforie Sud. După un an şi jumătate de lucrări în colaborare cu partenerii germani,luni, 29 aprilie, ac., a fost inaugurată Staţia de Epurare Eforie Sud. Staţia va colecta şi va trata apele uzate din localităţile Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Techirghiol, Tuzla, Costineşti şi Schitu şi este înzestrată cu cele mai înalte tehnologii. În anul 2002, la Eforie Sud se afla o staţie de epurare perimată, care data din anul 1960 şi nu făcea faţă provocărilor de mediu. După rezilierea vechiului contract şi organizarea unei noi licitaţii, compania de apă de pe plan local a preluat managementul şi s-au stabilit obiective strategice pentru modernizarea staţiei de epurare. Proiectul "Reabilitarea şi modernizarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud" a fost cofinanţat din Fondul de Coeziune, contractul de finanţare fiind încheiat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice la data de 3 martie 2011, la valoarea de 139.739.789 lei. Staţia are o capacitate maximă de 745 l/s. iar dimensionarea capacităţii tehnice de preluare ape uzate s-a făcut pentru 140.000 populaţie echivalentă pe timp de vară şi 69.000 populaţie echivalentă pe timp de iarnă.

Vizită la staţia de epurare. Schimb de experienţă

Obiectivul va prelua şi prelucra apele uzate din localităţile Eforie, Agigea, Tuzla, Techirghiol, Costineşti şi Schitu. Lucrările au constat în demolarea parţială a fostei staţii, extinderea la capacitatea proiectată, dar şi introducerea treptei terţiare de epurare, incluzând îndepărtarea biologică a azotului şi fosforului, stabilizarea aerobă şi deshidratarea nămolului. Având în vedere implementarea şi finalizarea cu succes a acestui ambiţios proiect în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, miercuri, 5 iunie, a.c., începând cu ora 9.45., la sediul staţiei a fost realizat un schimb de experienţă cu toţi operatorii regionali din România implicaţi în diverse programe operaţionale sectoriale cu finanţare europeană. Cei aproximativ 80 de reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi regionale care au vizitat staţia de epurare, s-au arătat interesaţi atât de tehnologia avansată folosită pentru epurarea apelor uzate în cadrul obiectivului, cât şi de toată procedura de derulare a contractului de execuţie a lucrărilor propriu-zise. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, BERD .Toţi cei sosiţi au fost invitaţi să facă un tur al staţiei, după ce, în prealabil li s-a făcut o scurtă introducere tehnică a modului de funcţionare a staţiei, punându-se accent în primul rând pe introducerea treptei terţiare de epurare, care include îndepărtarea biologică a azotului şi fosforului, rezultând o stabilizare aerobă şi o deshidratare a nămolului. Staţia de Epurare Eforie Sud este cea mai modernă din ţară şi din acest motiv, constituie un model de urmat pentru operatorii care reuşesc să obţină fonduri prin programul sectorial de mediu, care se pot inspira şi pot construi staţii similare în oraşele şi judeţele din care provin. "Cei 42 de operatori care au reuşit să obţină fonduri prin programul sectorial de mediu au ales să viziteze acest obiectiv, într-un schimb de experienţă, deoarece constituie un model de urmat, fiind cea mai modernă staţie de epurare din ţară. Fondurile necesare modernizării sau construirii unei staţii de epurare au valori foarte mari. Se organizează licitaţii care pot fi contestate. Suntem onoraţi să-l avem ca invitat astăzi pe Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene pentru România, care vizează finanţarea europeană pentru România şi pe Ciprian Ghioc, directorul general al Autorităţii de Management din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice", a declarat, pentru "Replica", Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al RAJA S.A. Constanţa.

Data de 5 iunie, aleasă pentru că este Ziua Mediului

Ziua de 5 iunie nu a fost aleasă întâmplător pentru organizarea acestui eveniment, ci şi datorită faptului că se serbează Ziua Mediului. "Astăzi sărbătorim două evenimente foarte importante. Ziua Mediului şi vizitarea acestui obiectiv de investiţii realizat prin fonduri europene, în care componenta principală sunt sursele nerambursabile. Aceste obiective sunt realizate la înalte standarde", a mai declarat Ciprian Ghioc, directorul general al Autorităţii de Management din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. RAJA SA Constanţa a fost felicitată de Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene pentru România, care consideră că România ar primi mai multe fonduri dacă ar exista mai mulţi operatori atât de eficienţi.

RAJA, apreciată de reprezentantul Comisiei Europene în România

"Ne face plăcere să fim aici. Staţia de Epurare Eforie Sud este foarte importantă pentru populaţia română. Felicit beneficiarul, pe RAJA SA Constanţa, care are investiţii complexe, în curs de desfăşurare şi pentru care suntem optimişti că se vor finaliza. Dacă ar fi mai mulţi operatori de acest fel, cu siguranţă România ar atrage mai multe fonduri", a declarat pentru "Replica", Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene pentru România. Menţionăm că la Constanţa se desfăşoară în perioada 4-9 iunie, a.c., se desfăşoară Reuniunea Operativă cu operatorii regionali de apă, precum şi Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu, eveni-mente la care participă repre-zentanţi ai Comisiei Euro-pene, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Minis-terului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Adminis-traţiei Publice, Ministerului Finanţărilor Europene, Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunale, Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Administraţiei Naţionale Apele Române, ai Academiei Română şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare a Achiziţiilor Publice, precum şi reprezentanţii celor mai mari operatori regionali de la nivel naţional. Întâlnirile din cadrul celor două evenimente se axează pe implementarea şi derularea programelor cu finanţare europeană nerambursabilă din cadrul Programelor Operaţionale Sectoriale de Mediu.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272