REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Statul român își pune pe butuci propria companie petrolieră, Oil Terminal?!

Statul român își pune pe butuci propria companie petrolieră, Oil Terminal?!

Replica API 5 ianuarie 2019 | 16:55 788

Statul român își bate joc de propriile resurse ori de propriile companii, fie din nepriceperea guvernanților, fie pentru că la mijloc există interese obscure. Spre exemplu, nici unul dintre reprezentanții statului român în Consiliul de Administrație al Șantierului Naval Mangalia nu a fost capabil, ani la rând, să raporteze situația reală. Pe ultima sută de metri, după retragerea coreenilor (acționari majoritari), statul român a reușit să ajungă la o înțelegere cu olandezii, și încearcă să repună pe picioare afacerea de la Mangalia. Între timp, statul român mai are puțin și își pune singur pe butuci o companiede importanță strategică: Oil Terminal. Compania petrolieră a transmis, încă de anul trecut, adrese în atenția Ministerului Energiei, Ministerului de Finanțe, precum și fostului șef al ANAF, constănțeanul Ionuț Mișa, prin care atrăgea atenția că un ordin al ANAF îi pune în pericol funcționarea.

În Monitorul Oficial nr.164/03.03.2016 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 839/2016 privind aprobarea Normelor tehnice de autorizare a magaziilor și a perimetrilor pentru depozitare temporară și a Normelor tehnice de înregistrare a depozitelor utilizate în zonele libere. Prin acest ordin, la articolul 6.(1) se statuează că, pentru mărfurile aflate în depozit temporar, se impune un cuantum al garanției care trebuie să corespundă unui procent de 100% din cuantumul drepturilor de import.

Repercusiunile sunt explicate extrem de clar în adresele amintite anterior, din care redăm următorul fragment: “Oil Terminal a avut un rulaj în 2017 la motorină din import de cca. 1.150.000 tone motorina / an pentru un număr mare de clienți. Capacitatea operațională pentru depozitare motorină este de cca. 300.000 tone, deci garanția numai pentru accizele aferente acestei cantități este de cca. 150.000.000 euro. În condițiile în care, în anul 2018, capitalul social al antrepozitarului vamal Oil Terminal a fost în valoare de circa 58.243 mii lei (cca. 12,9 milioane euro), este evident faptul că societatea nu va putea niciodată să depună o garantie globală care să acopere accizele aferente acestei cantități de motorină. În data de 07.08.2018, Oil Terminal a depus scrisori de garanție în valoare de cca 250 milioane lei pentru activitatea in antrepozit vamal precum și 57 milioane lei scrisori de garanție pentru activitatea în antrepozit fiscal. În total, peste 300 milioane lei pentru a putea funcționa un opertator portuar.

Prin punerea în aplicare a Deciziei 145/25.06.2018 vor rezulta următoarele:

- Cifra de afaceri a societății Oil Terminal va scădea cu un procent de peste 25% ca urmare a evitării Portului Constanța de către traderii internaționali pentru operațiuni de stocare temporară și tranzit (acestea sunt activități curente în toate porturile lumii, iar veniturile din tranzitarea mărfurilor asigură mare parte din cifra de afaceri a Operatorilor Portuari).

- Se va crea un monopol total prin preluarea de spații de stocare în Oil Terminal doar de un singur trader (cel mai mare trader pe plan mondial) care are capacitatea de a garanta oricând și orice valoare solicitată în detrimentul traderilor mici sau mijlocii;

- Importatorii români de produse petroliere (piața din România nu poate fi acoperită doar de producția rafinăriilor) vor plăti un cost mult mai mare pe tonă de produs de la traderul major ca urmare a acoperirii costurilor acestuia pentru scrisorile de garanție depuse.

- Importatorii români se vor orienta pentru aprovizionare cu combustibili de la rafinăriile din țările vecine în scopul alimentării pieței românești, cu evitarea terminalului petrolier din Constanța

- Bugetul de Stat al României nu va avea nici un câștig din aceste garantări, acestea nefiind considerate venituri la buget, singurele entități favorizate fiind unitățile bancare. (…)”.

Adresele, semnate de directorul general Sorin Ciutureanu și directorul commercial al Oil Terminal, Gabriel Daraban, au fost transmise anul trecut în atenția ministerelor Energiei și de Finanțe, respectiv lui Ionuț Mișa. De precizat că Ionuț Mișa nu a avut nici o reacție până în prezent referitor la această problem și, oricum, acesta a fost schimbat din funcție chiar în cursul zilei de ieri, 3 ianuarie 2019.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cauta motive sa vanda terenurile din zona garii,spate Cora la preturi subevaluate,le cumpara tot conducerea prin interpusi si asa mai apare un ansamblu rezidential!
2
0
Tragem tare la distrugere de 29 de ani. Si inca nu am reusit.... Vai de noi
3
0
Falimentul a fost hotarit in loja sf. Andrei iar privatizarea se fa face in loja israelita. Ce nu va e clar.
6
0
Cu ocazia asta dispare si actionarul ala misterios de seama cu Stefan cel Mare,daca exiata cu adevarat!Aveau vreo 3-4 sindicate la un moment dat,firma asta era pusculita pentru politicieni.Mai tineti minte cand din banii firmei se achitau excursii pt.fata cea mare a lui Basescu sau se cumparau kilograme de bijuterii ce dispareau misterios in scurt timp?Ce bun director era dom' Wagner pt.unii!Ca si in multe alte locuri,un exemplu ar fi Oltchim,nepriceperea unora in combnatie cu reaua intentie a altora a dus la acest rezultat!
7
0
Nu stiu decat sa-si faca salarii nesimtite. Nu fac nici o investitie. Ce spuneti de mirosul de petrol din zona? Ne omorati cu zile.
5
2
La OIL se angajeaza pe banda rulanta tot soiul de pipitze - la marketing, contab, audit si ele nu-si cunosc nici fisa postului. Toate vin pe filiera Orlando. Ca si spagile, de altfel !
14
0
De ce va pune pe butuci nesatuilor si nesimtitilor. Nu vi se pare ca va dati mai importanti ca statul? . V-ati facut salarii de nesimtiti daca si femeia de servici,, iese cu pensie de intelectual iar altii trebuie sa plateasca din 1000 lei salariu net, iarna, pe 100 m3 cam 700 lei. Nu ma ganditi ca un om care a muncit CINSTIT o viata intreaga, iarma e muritor de foame? In tarile dezv. ca ANGLIA, cu 50 de euro maxim se platesc toate utilitatile. Plata utilitatilor nu este un LUX si nici un stres ca in ROMANIA desi salariile sunt mult mai mari, angajatii de la gaze isi vad de lungul nasului
14
2
Asa este, cum spune Nina. Nu plange, gaseste solutia de business. Dar cine sa o gaseasca? Daraban? Mai nou e partid nu pe persoana fizica. Iar frasu, umflat ala face jocurile. O sa iasa la iveala ce si cum. Sau poate ne spune Daraban asta mic ce e cu firmele alea 2 ale lui??
11
1
Andrei, ai auzit vreun privat sa se planga?. Nu ptr ca asta este businessul respectiv, depozitare si antrepozitare, indiferent a cui o e marfa. Tu din asta scoti bani, nu din altceva. Aaaa, ca e usor sa te plangi e adevarat. Stiu ca nu e usor sa faci un business cand te plateste statul si te pune sa si muncesti nu numai sa stai pe scaun si sa iei salariu.
10
2
Stangu in dreptul. Specific sectorului energetic coordonat de alde.
10
2
ce tun imobiliar. nu este de ratat
9
0
Dar Nino, daca esti desteapta, cum poate unul sa garanteze vreo 200 milioane de dolari pentru marfa altuia . Si compania sa valoreze de vreo 5 ori mai putin?
2
9
Articol bazat doar pe spusele unei parti. Articolele respective de lege si mai ales practica nu spun ca nu poti depune scrisoare de garantie. Toti agentii economici depun scrisori de garantie date de banca pentru care gajeaza cu bunurile proprii. Asa ca se poate. Nu mai puneti bot la vrajeli comuniste si strigate de ajutor venite din partea unor pungasi
14
1
trebuie schimbata conducerea respectiv ciutureanu si alti vechi sefi care angajeaza pe banda rulanta noi specialsti contra cost apar oameni noi care nu au legatura de petrolist
16
1
Intai falimentam apoi cumparam pe ,persoana fizica!
31
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218