REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Ștefănescu, de la Tonis Trade, vrea să cumpere pe nimic un teren vândut de primărie cu 200.000 de euro!

Ștefănescu, de la Tonis Trade, vrea să cumpere pe nimic un teren vândut de primărie cu 200.000 de euro!

Mirela PASCAL 15 noiembrie 2023 | 00:00 4863

Scandal între patronul de la Tonis Trade, Sorin Ștefănescu, și Primăria Constanța, după ce cea din urmă a scos la licitație terenul situat pe strada Avram Iancu, aflat în proprietatea privată a municipiului, pe care este realizată o construcție, mai exact un depozit, proprietar fiind chiar Ștefănescu, prin firma sa Doris Trading. Prețul de vânzare este de 277.440 de euro, plus TVA, însă reprezentanții societății au semnalat grave nereguli în documentația aferentă. Atât caietul de sarcini cât și actele aferente, în speță certificatul de urbanism și raportul de evaluare, conțin informații eronate, spun ei. Doris Trading are drept de preemțiune asupra terenului, l-ar cumpăra, însă nu cu prețul impus de municipalitate, invocând faptul că în zonă prețul terenurilor sunt mult mai mici decât cel stabilit în raportul de evaluare.

stefanescu, de la Tonis Trade, vrea sa cumpere pe nimic un teren vandut de primarie cu 200.000 de euro!construcția de pe terenul municipalității-stânga

Pe strada Avram Iancu numărul 31 este situat un depozit amplasat pe terenul proprietății private a  Municipiului Constanța. Depozitul este deținut de societatea Doris Trading controlată de patronul de la Tonis Trade, Sorin Ștefănescu. De câțiva ani acesta se chinuie să cumpere terenul exercitând, totodată, și dreptul de preempțiune asupra acestuia. Ca să înțelegem cum au stat de fapt lucrurile, reamintim că în 2017 a ajuns într-una din ședințele de Consiliu Local proiectul care privește aprobarea oportunității vânzării directe a terenului situat în municipiul Constanța, strada Avram Iancu numărul 31, în suprafața de 578 mp, ocupat de activul ”C1-Depozit-parte”, către SC Doris Trading SRL. Dar nu a fost aprobat. Ulterior, în martie a.c., a ajuns, din nou, în ședința de Consiliu Local, iar proiectul a  fost aprobat, urmând ca Primăria Constanța să scoată la licitație terenul de pe strada Avram Iancu, cu respectarea aceluiași drept de preemțiune în favoarea societății Doris Trading SRL, urmând ca, cel mai probabil, imobilul să intre în posesia afaceristului Sorin Ștefănescu. Numai că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par.

stefanescu, de la Tonis Trade, vrea sa cumpere pe nimic un teren vandut de primarie cu 200.000 de euro!terenul și construcția care a declanșat scandalul

Documentația care a stat la baza vânzării cuprinde informații eronate?!

Asociații Doris Trading dau de pământ cu caietul de sarcini și raportul de evaluare a prețului terenului, precizând că acestea conțin date eronate. Atât Certificatul de urbanism nr. 568/22.02.2023, cât şi Raportul de evaluare nr. AEC 85/03.03.2023 sunt eronate, spun Ștefănescu și ai lui, deoarece nu au ţinut cont de următoarele aspecte: terenul de 578 mp nu este unul construibil, fiind afectat în totalitate de construcţia CI - Depozit - Parter. Suprafaţa construita a depozitului este de 578 mp. Preţul de vânzare în zona este de 400 euro/mp (la care nu se mai adaugă şi cota de TVA de 19%) pentru terenuri construibile. Conform site-urilor de vânzări imobiliare, preţul solicitat pentru un teren de circa 6000 mp, cu deschidere la 3 străzi cu procent de ocupare de 50%, este de 2.400.000 euro, rezultând un preț unitar per mp de 400 euro.

stefanescu, de la Tonis Trade, vrea sa cumpere pe nimic un teren vandut de primarie cu 200.000 de euro!
De asemenea, potrivit Caietului de sarcini, anexa la HCL 128/2023, vânzarea bunului imobil se face pentru reglementarea urbanistică de ,,locuinţe în proprietate privată şi locuinţe sociale; construcţii aferente echipării tehnico edilitare; amenajări aferente locuinţelor: căi de acces carosabile şi pietonale private, parcaje, garaje, spatii plantate, locuri de joacă pentru copii, amenajări de sport pentru tineret, împrejmuiri”. Tot în capitolul III, iniţiatorul hotărârii ar fi uitat să menţioneze faptul că terenul supus vânzării este ocupat în integralitate de către construcţia CI -Depozit - Parter, proprietatea societăţii. De asemenea, în cadrul caietului de sarcini se menţionează obligativitatea cumpărătorului de a respecta reglementările şi funcţiunile urbanistice așa cum au fost prevăzute în Certificatul de urbanism nr. 568/2023 şi Raportul de evaluare nr. AEC 85/03.03.2023. Acest lucru este imposibil de respectat de către posibilul cumpărător câtă vreme terenul este ocupat în integralitate de construcţia proprietatea reclamantei.

Doris Trading trebuia să anunțe în termen de 15 zile dacă vrea terenul sau nu, însă...

Prin hotărârea de Consiliu Local, societatea trebuie să anunțe în maximum 15 zile dacă-și exprimă dreptul de a cumpăra terenul, iar în termen de 30 de zile era obligată să facă dovada plăţii sumei de bani la care fusese evaluat terenul, însă a considerat că, până la soluţionarea definitivă divergentelor referitoare la cele expuse mai sus, termenul de 15 zile menţionat în cuprinsul hotărârii ar trebui suspendat. În cazul în care acest termen de 15 zile nu este suspendat, există riscul ca, punând în aplicare prevederile hotărârii în cauză cu privire la licitaţia publică, terenul de sub construcţie să fie atribuit către un terț, pierzând astfel posibilitatea întregirii dreptului de proprietate.

Cerere de suspendare a hotărârii, respinsă... urmează să se judece cererea de anulare

Preţul terenurilor în zonă ar fi într-un anumit cuantum, mai mic decât cel evaluat şi totodată, preţul terenurilor este mult mai mic conform grilei notarilor. Societatea însă nu a făcut dovada în niciun fel a susţinerilor sale (în prima ipoteză, pentru că grila notarilor nu reprezintă un criteriu pentru vânzarea terenurilor proprietate publică), acțiunea privind suspendarea hotărârii de consiliu local i-a fost respinsă. Doris Trading a mers mai departe, tot la instanță, însă pentru a cere anularea hotărârii, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța luni, 13 noiembrie.

Ștefănescu e socrul lui Răzvan Florea, campionul la înot, și fost consilier local din partea PSD

Societatea Doris Trading SRL, e deținută de Sorin Ștefănescu în proporție de 40 % și a înregistrat în 2021 cifra de afaceri 4.017.665 de lei, profit net de 175.576 de lei, datorii 10.340.199 de lei și 8 angajați.

stefanescu, de la Tonis Trade, vrea sa cumpere pe nimic un teren vandut de primarie cu 200.000 de euro!Răzvan Florea

Copiii lui, Dragoș și Oana, cea din urmă fiind soția lui Răzvan Florea, campion național la înot și fost consilier local PSD, în mandatul lui Decebal Făgădău, dețin câte 30 % din acțiuni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Afaceri între pop onari
1
0
ba sa-i dati pe moca terenu lui tata socru, ca sa pot sa-mi continui viata de trantor linistit.
5
0
Pana o sa-i bubuie capul sau inima, lui nea' Stefanescu! Munceste ca fraierul pentru copii si sa da peste cap... Pentru ce!? Te duci cu ele pe lumea celalalta , mai nea ' Sorine!? Iesi la pensie si stai linistit la cuibusorul tau! Lasa-i pe "cei mici"sa se descurce singuri!
7
1
A parasit 90% din forța de munca a orasului
7
1
Cum spui ma nene,ca pretzul cerut de primarie este prea mare?,pai proprietarul poate sa ceara cat vrea pe ce ii apartzine,regula asta este valabila si pentru payroni privatzi care sau inbogatzit pe spinarea statului prin darea de mita reprezentzilor din fruntea statului sau primariilor si pentru patroni care cer cat vor pe ce detzin,mai mult in cazul patronilor ashtia pot fi expropriatzi de stat daca ceace detzin ei este un focar de infectzie daca ei patroni nu rezolva problema asta.
7
0
Primaru doarme ca un bosorog ramolit
9
2
autorul hotziilor din primaria Constanta. A fourat 4 imobile ale primariei cand era sef la Primarie chiar pe fondul locativ. Un imobil care a apartinut constantenilor dar le-a fost furat este pe str Rascoala din 1907 colt cu bdl Ferdinand unde este magazinul Tonis al evereului hotz Sorin Katz zis Stefanescu cu numele nevestei schimbat dupa casatorie ca sa scape de numele de evreu ca este de rusine. Hotzul si-a dat depozitul de pe Avram Iancu catre sine tot cand era sef la locatiile primariei si acum vrea sa il cumpere pe nimic. Tot el i-a dat si depozitul de pe Avram Iancu unde functioneaza ilegal bazinul de inot a lui Razvan Florea pe care la- furat pe vremea lui Mazare. A dat bani la judecatori si a scapat fiind condamnat cu suspendare. Acum vrea sa faca un bloc pe terenul de la Avram Iancu si obisnuit sa fure imobilele constantenilor vrea pe gratis. Orice constructie pe Avram Iancu O sa aglomereze zona si mai mult.
23
1
aha.....deci tu esti Doris trading
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468