REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

STELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

STELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

Replica API 14 decembrie 2021 | 00:25 4501

Stelian Ion, fostul ministru constănțean al Justiției, a acordat un interviu cotidianului Replica, în care a vorbit despre demiterea sa și motivele reale care au stat în spatele ei. În prima parte a interviului, Stelian Ion a vorbit și despre interesele PSD și PNL de a controla procurorii cu rang înalt - spune el, precizând că foștilor parteneri le-a fost teamă de abordarea sa, în calitate de ministru, și că politicienii încă își doresc să facă jocuri legate de bunul mers al Justiției.

”Iohannis a făcut tot posibilul să toarne gaz pe foc și să compromită recoagularea Coaliției”

În prima parte a interviului, Stelian Ion a vorbit despre demiterea sa, despre implicarea președintelui Iohannis și rolul acestuia în ruperea Coaliției, dar a vorbit și despre numirea în funcții a procurorilor de rang înalt.

„Nu am fost omul care a aruncat în aer Coaliția și nici omul care a dezbinat coaliția. Criza guvernamentală este legată de persoana mea pentru că a pornit inclusiv de la revocarea mea. În niciun moment nu am susținut că nu ar trebui să fie dezbinată Coaliția. A fost un moment în care am avut o implicare indirectă prin faptul că am fost cel revocat de premierul Florin Cîțu. Ulterior s-a văzut care au fost interesele, cât de consecvent a fost fostul premier și ce s-a întâmplat. Am auzit vorbe din PNL care spun că i-am fi obligat noi să facă alianță cu PSD și că din cauza noastră nu au avut de ales și că din cauza noastră s-a rupt coaliția. Nu. Florin Cîțu a fost cauza ruperii Coaliției. Pe de altă parte, noi am oferit întotdeauna alternativă și am spus și susținut, întotdeauna, după căderea Guvernului Cîțu, refacerea coaliției. În niciun moment, după acea moțiune, cei din PNL nu și-au dorit această refacere și de fiecare dată președintele Klaus Iohannis a făcut tot posibilul să toarne gaz pe foc și să compromită orice șansă de recoagulare a Coaliției.”

Motivele reale ale demiterii lui Stelian Ion!

Unul din motivele reale care au condus la demiterea lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiție vizează numirea procurorilor cu rang înalt. „Nu de azi, de ieri, unii politicieni își doresc să facă astfel de numiri pentru ca, într-un fel sau altul, să aibă un cuvânt de spus în dosarele penale aflate în anchetă. Asta e miza reală. De altfel, Comisia Europeană ne-a spus, pe de o parte, că legislația noastră ar trebui revizuită în privința asta și am propus la minister o variantă care dădea un rol mai important secției pentru procurorii din CSM, spunând că avizul lor nu va mai fi doar unul consultativ ci unul obligatoriu. Pe de altă parte, în ultimii ani, în România au fost multe scandaluri, discuții în ceea ce privește aceste numiri și multe persoane au fost contestate din funcțiile de conducere din parchete tocmai din acest lucru. Eu, noi, cei de la USR am considerat, prin mandatul pe care l-am primit din partea cetățenilor, că este vremea să schimbăm procedura de numire a procurorilor pentru a ne pune în linie cu criteriile europene și să avem grijă la orice numire (...)”, a spus fostul ministru.

Are Predoiu o strategie pusă la punct pentru procedura de numire a procurorilor?

„Ce strategie are Predoiu? Nu am văzut nicio strategie, nu a anunțat nimic despre ce va face cu procedura de numire. Pe de altă parte, am înțeles că varianta inițială a proiectului său, care nu prevedea nicio modificare substanțială față de procedura actuală, acea variantă ar fi de preferat. Ultimul cuvânt îl are președintele în această numire a procurorilor. Președintele, potrivit proiectului pe care l-am înaintat eu, avea posibilitatea să refuze de mai multe ori o numire, dar, uitați că dialogul instituțional nu a avut loc. Dacă eram cu toții, Ministrul Justiției, Secția pentru Procurori și Președintele, de acord cu o numire cred că lucrurile erau mai bune.”, a spus Stelian Ion.

Stelian Ion: Predoiu a păcălit Comisia Europeană

A mințit Cătălin Predoiu Comisia Europeană, susținând că programul de guvernare al României este unul foarte ambiţios în domeniul Justiţiei şi include explicit obiectivele MCV? Stelian Ion spune că a indus-o în eroare și că, în realitate, ” acel program de guvernare este un amalgam de generalități. Pe desființarea SIIJ nu spunea nimic altceva și spunea că se va desființa, dar se va reînființa altă instituției cu altă denumire. De asta spun că este o păcăleală. Dacă noi credem că prin astfel de tertipuri vom reuși să convingem partenerii noștri eu, sincer, am îndoieli în acest sens. ”

Mai multe declarații, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Stelian Ion: Nu sunt obsedat de desființarea Secției Speciale

Este Stelian Ion obsedat de desființarea Secției Speciale sau este o necesitate? „Nu este nici fixație, nici obsesie. Este o consecvență în acord cu ce am susținut de la bun început, chiar de la înființarea acestei secții. E o anomalie juridică. În acord cu societatea civilă și asociațiile magistraților s-au strâns, în anii trecuți, când se dorea desființarea acestei secții, mii și mii de semnături din partea magistraților și judecători și procurori. Că unii dintre magistrați acum ar dori acum menținerea SIIJ este îngrijorător și trist. De când a fost înființată, nu cred că avem de a face cu un fenomen de corupție în rândul magistraților. Dar să dispară total corupția în magistratură nu este plauzibil.

Stelian Ion: Predoiu e legat de mâini și de picioare, nu face ce trebuie, face ce i se spune

E posibil să desființeze Secția Specială la anul dar, în locul ei, să reînființeze alta, dar mai puternică, bazată pe aceleași greșeli fundamentale, pe păstrarea unei structuri unice, la nivel central, în cadrul Parchetului General spuneau cei de la PSD. Este ineficient și o astfel de structură fără servicii teritoriale va fi ineficientă pentru că e greu, de la București, să anchetezi la Satu Mare. Domnul Cătălin Predoiu este un avocat, a fost cadru universitar. Pregătire profesională are suficientă. Din păcate, nu are autonomie de voință și nu face ceea ce ar trebui să facă, nu că nu știe ce ar trebui să facă. Face ce i se spune să facă. E legat de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți politicieni. Eu nu am acceptat așa ceva (...)”

Mai multe, urmăriți în VIDEO de mai jos:

S-au temut... politicienii încă își doresc să facă jocuri legate de bunul mers al Justiției

S-a temut cineva de Stelian Ion, la conducerea Ministerului Justiției? ”Poate le-a fost teamă de o anumită abordare a mea și că le scapă lucrurile de sub control. Da, cred că s-au temut, și nu de mine, ci de ideea de a scăpa de sub control chestiunile legate de justiție. E păcat că se fac jocuri din acestea și politicienii încă își doresc să facă jocuri legate de bunul mers al Justiției”, spune Stelian Ion.

”Numirea Laurei Vicol la șefia Comisiei Juridice e de rău augur”

Despre numirea Laurei Vicol, o apropiată a Elenei Udrea și a Alinei Bica, la conducerea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Stelian Ion spune că e de rău augur. „E de rău augur această numire. Nu pentru că a apărat pe X sau pe Y într-o activitate de avocat, care se întinde pe ani de zile, ci pentru că ești apropiat, prin cercurile în care te învârți. Laura Vicol a apărut în spațiul public și nu a negat convorbirile cu o zonă obscură de lume interlopă. Chestiunile astea sunt de rău augur pentru că este împotriva reformelor din justiție. Vom fi foarte atenți să nu existe derapaje”

Stelian Ion: Este posibil să avem probleme cu aderarea României la Schengen

„Depinde de noi. Unii au spus că îndeplinim toate condițiile și ar trebui să intrăm în Schengen și, din punct de vedere politic, bifăm toate condițiile. De atunci și până acum, acțiunile Guvernului au ridicat semne de întrebare și îndoieli Comisiei Europene față de intențiile noastre cu privire la continuarea luptei împotriva corupției. Se așteaptă de la noi să reformăm Justiția și legile, desființare Secției Speciale, rezolvarea problemelor de personal din magistratură, creșterea numărul de grefieri. Se așteaptă de la noi reforme. Dacă nu le facem pe toate în perioada următoare este posibil să nu se ridice MCV-ul și să avem probleme cu aderarea.”

Mai multe despre acest subiect, dar și cum comentează Stelian Ion activitatea DNA și modificările urgente care trebuie aduse acestei structuri, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos.

În ediția de mâine, 15 decembrie, puteți urmări partea a II-a a interviului, în cadrul căreia Stelian Ion vorbește despre administrația locală Chițac, problemele și mărul discordiei din Coaliția de guvernare locală, dar și despre o posibilă candidatură la Primăria Constanța.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614