REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Studiu: De ce uităm anumite momente din viață. Cum decide creierul nostru ce amintiri să păstreze

Studiu: De ce uităm anumite momente din viață. Cum decide creierul nostru ce amintiri să păstreze

A.F. 5 aprilie 2024 | 00:00 188

Cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine din domeniul neurologiei au identificat un nou mecanism prin care creierul nostru decide ce amintiri să păstreze. Acest proces implică activitatea unor neuroni specializați care transmit semnale pentru a codifica amintirile.

Studiu: De ce uitam anumite momente din viata. Cum decide creierul nostru ce amintiri sa pastreze

Aceste semnale, denumite "unde-ripile ascuțite", se manifestă în regiunea hipocampului și sunt implicate în procesul de stocare a amintirilor în timpul somnului. Ei au descoperit că evenimentele care sunt însoțite de un număr mare de "unde-ripile ascuțite" au o probabilitate mai mare de a fi reținute în memorie pe termen lung.

În schimb, evenimentele cu puține sau deloc astfel de unde sunt de obicei uitate. Acest proces ajută creierul să determine ce amintiri să păstreze. De asemenea, studiul a arătat că aceste unde sunt cruciale în timpul pauzelor din activitățile noastre zilnice, cum ar fi atunci când luăm o pauză după ce facem ceva.

Somnul, un factor important

Aceste unde ajută la etichetarea amintirilor, care sunt apoi reluate în timpul somnului, consolidând conexiunile dintre celulele cerebrale aferente.

Utilizând o tehnologie avansată pentru a urmări activitatea cerebrală la șoarecii care navighează într-un labirint, cercetătorii au reușit să identifice rolul undelor ascuțite-riplice în consolidarea memoriei.

Acest lucru ar putea să ne ajute să înțelegem mai bine retenția memoriei și, eventual, să ducă la terapii care să îmbunătățească memoria sau să reducă amintirea evenimentelor traumatice în viitor, scrie incredibilia.ro.

Studiul aduce în atenție mecanismele prin care creierul nostru selectează și stochează amintiri, aruncând astfel lumină asupra proceselor complexe care guvernează formarea memoriei. Aceste descoperiri oferă o perspectivă profundă asupra modului în care interacțiunile neuronale, în special activitatea celulelor cerebrale specifice cunoscute sub numele de "unde-ripile ascuțite", influențează procesul de consolidare a amintirilor, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212