REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Studiu: Sucurile fără zahăr nu îți protejează silueta

Studiu: Sucurile fără zahăr nu îți protejează silueta

Replica API 25 august 2022 | 20:55 578

Fie că vrei să slăbești, fie că vrei doar să îți menții silueta, e posibil să pici în capcana sucurilor dietetice. O varianta la îndemână, care îți permite să bei băutura carbogazoasă preferată fără să ai remușcări la capitolul dietă. Ei bine, specialiștii te contrazic – Sucurile fără zahăr nu protejează deloc silueta, ba chiar îți pun greutatea în pericol la fel de tare că și sucurile obișnuite.

Sursă foto: Shutterstock

Campaniile de informare din ultimii ani au reușit să îi facă pe oameni să înțeleagă cât de dăunător este zahărul atât pentru sănătatea, cât și pentru dietă lor. Iată ce efecte devastatoare poate avea zahărul asupra organismului uman:

Nivelul ridicat de zahăr din sânge distruge abilitatea celulelor din pancreas să producă insulină

Nivelul ridicat de zahăr din sânge produce îngroșarea acestuia, provocând arteroscreloză

Consumul de zahăr în exces afectează rinichii

Zahărul slăbește sistemul imunitar, făcându-ne să fim predispuși la infecții

Crește riscul de apariție a obezității

Accelerează procesul de îmbătrânire

Afectează dantură

Crește nivelul de stres

Împiedică absorbția unor nutrienți valoroși precum vitamina A, vitmina C, vitamina B-12, calciu și magneziu

Poate provoca disfuncții erectile în cazul bărbaților

Poate declanșa apariția unor neuropatii

Determina apariția proastei circulații la nivelul mâinilor și picioarelor

Afectează vederea

Crește riscul de infarct

Pentru a evita complicațiile enumerate mai sus, ai grijă să mențîi nivelul de zahăr din sânge în limitele normale. Pentru asta, trebuie să fii foarte atentă la alegerile alimentare pe care le faci. Doză zilnică de zahăr recomandată este de 100 mg în condițiile în care nu ai mâncat nimic preț de 8 ore, iar la două ore după masă de numai 140 mg.

Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra susțîn că sucurile dietetice nu sunt deloc dietetice. Băuturile îndulcite cu îndulcitori artificiali în loc de zahăr sunt promovate că fiind dietetice, iar consumatorii le folosesc inclusiv în timpul curelor de slăbire. Totuși, nu există dovezi susținute de știință care să arate faptul că îndulcitorii artificiali care înlocuiesc zahărul nu îngrașă.

Profesorul Christopher Milett, din cadrul Colegiului Imperial londonez, susține că: “Există percepția eronată potrivit căreia lipsa zahărului dintr-o băutură o face automat să fie dietetică, dar și mai sănătoasă. Nu există însă dovezi care să susțînă această teorie promovată de industria băuturilor carbogazoase.”

Sucurile de fructe, băuturile energizante și orice alt tip de băutură îndulcită din comerț, reprezintă sursă a o treime din doză de zahăr consumată zilnic de un adolescent. Totodată, e important să menționăm că aceste băuturi nu au decât foarte puțini, sau chiar deloc, nutrienți necesari organismului.

Strategiile de promovare a acestor băuturi, precum și asocierea făcută în mod intenționat cu un stil de viață sănătos și cu o silueta de invidiat, nu fac altceva decât să dezinformeze populația. Din păcate, prea puțini consumatori știu cât de mult rău le face consumul de băuturi dietetice, fie că vor sau nu să slăbească.

Mai mult decât atât, și mediul înconjurător are de suferit de pe urmă consumului ridicat de sucuri din comerț. Pentru producerea unei sticle de plastic de 0,5, folosită la îmbutelierea sucului, se consumă în jur de 300 de litri de apă, scrie doc.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272