REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

SUICIDUL, o problemă din ce în ce mai GRAVĂ! Bărbații sunt mai predispuși!

SUICIDUL, o problemă din ce în ce mai GRAVĂ! Bărbații sunt mai predispuși!

Replica API 6 februarie 2020 | 00:00 206

Vârsta la care constănțenii se sinucid este din cei în ce mai redusă, şi poate fi pusă, printre altele, pe seama consumului de substanţe sau de alcool. Pentru cei trecuţi de 25 de ani, câteva dintre motivele care îi împing să recurgă la astfel de gesturi sunt lipsa unui loc de muncă şi nesiguranţa zilei de mâine.

Liviu Chesnoiu

De multe ori, suicidul survine in urma unor tentative repetate, ignorate de familie sau de prieteni. Pentru un specialist, depresivii sunt uşor de identificat, povestește, pentru Replica, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu. Însă, aceștia se izolează în casă, evită dialogul cu ceilalţi, au schimbări bruște de apetit şi tulburări de somn. Energia lor este scăzută și nu mai au poftă de viaţă.

De regulă, cei care recurg mai des la suicid sunt îndeosebi bărbaţii. „La bărbaţi e un act autodistructiv, care impune folosirea forţei şi impulsivitate. Problema foarte mare, în acest caz, este reprezentată şi de mediatizare. Statisticile arată că, in urma mediatizării, mai apar alte câteva la o perioadă foarte scurtă, utilizând aceeaşi metodă. Cei care comit suicidul au avut, de-a lungul timpului, tentative repetate, iar cele mai multe cazuri vin pe un fond depresiv foarte accentuat”, potrivit lui Chesnoiu.

Copiii şi adulţii care au uitat să se bucure de viaţă

Se estimează că, anual, aproape 5.000 de români aleg să îşi curme viaţa, mulţi dintre ei fiind depresivi nediagnosticaţi şi netrataţi în timp util. Iar în ultima vreme, cazurile de copii sunt tot mai frecvente. Generaţii de tineri izolaţi, dependenţi de telefon, de mediul virtual, neobişnuiţi cu socializarea. „E o deficienţă a sistemului nostru educaţional. Sunt copii care nu ştiu să se bucure de viaţă, se izolează, îşi crează o lume cu parametri falşi.”, completează psihologul.

Care sunt semnele depresiei

Atunci cand cineva din jurul nostru afișează aceste semne, atitudinea cea mai potrivită este îndrumarea catre medicul de familie, apoi cătrepsiholog si medicul psihiatru. Dispoziţia tristă, aparent fără motiv, pentru o lungă perioadă –mai mare de două săptămâni la rând, pierderea interesului pentru activităţi care înainte erau considerate relaxante, limitarea interacțiunii cu prietenii - probleme legate de apetit: scăderea sau creșterea bruscă în greutate, fără a intenţiona acest lucru, apariția insomniilor , o stare generalizată de rău, care predomină dimineaţa și se estompează la amiază, sentimentul profund de neajutorare şi gânduri negre despre sine.

Alina Matei

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
TOTI PSIHOLOGII DE CACAT,ZERO BRAT,CARE NU STITI SA VA EVALUATI PROPRII ANGAJATI.IN POLITIE, NULITATI DE PSIHOLOGI.SI LA PUTORILE DIN SERVICII,LA FEL.SUNTETI PUSI PE PILE SI RELATII, NU PE COMPETENTE SI ONOARE.
1
0
Un retardat care a plecat cu suturi in cur din politie ,s-a trzit acum mare specialist dupa ce o viata a fost un nimeni
2
1
... vezi-ti de Poligraful tau privat si de pensie ! Nu te mai da psihologul judetului ... ca nu esti ! Nu ne intereseaza sinucigasii si spanzuratii tai ! Cine are nevoie sa iti vada fata de diliu ... stie unde ai cabinet privat de testare cu Detectorul de minciuni !
3
2
Marele "specialist" Chesnoiu!
2
3
Nu stiu cui io suge de la Replica de il baga astia ij seama pe gunoiu asta de om
2
2
Da tu cine mortii matii esti , de-ti dai cu parerea cacatule!
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212