REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Supărare mare la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”: mai bine de jumătate de clasă notată cu 2 și 3 la matematică!

Supărare mare la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”: mai bine de jumătate de clasă notată cu 2 și 3 la matematică!

Replica API 12 decembrie 2018 | 13:42 1468

Orele de matematică stârnesc nemulțumiri în rândul elevilor și părinților unei clase a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir” din municipiul Constanța. Mai mulți părinți susțin că profesoara, care a preluat clasa la începutul acestui an școlar, nu explică suficient la clasă, îi jignește pe elevi și a umplut catalogul cu note de 2 și 3. Mai ales că, subliniază părinții, pe copii îi așteaptă evaluarea națională și de parcă nu era suficient acest stres, se adaugă și faptul că s-a ajuns ca orele de matematică să se desfășoare într-o stare constantă de tensiune, ce nu este benefică actului educațional.

Din păcate, arată conducerea unității de învățământ, notele respective au fost puse pe merit, elevii având lacune la această materie, acumulate în timp. „Ar fi foarte ușor să se pună note mari, ar fi liniște la clasă, ora ar trece fără nemulțumiri, profesoara și-ar primi salariul și toată lumea ar fi mulțumită. Dar dacă vrem într-adevăr să facem ceva cu copiii, trebuie să îi punem să lucreze!”, subliniază prof. Iris Sarchizian, directorul școlii.

„Disciplina unde niciodată nu știm despre ce vorbim, nici dacă ceea ce spunem este adevărat” – așa definea matematica, la începutul anilor 1900, Bertrand Arthur William Russell, cel considerat a fi fondatorul filosofiei analitice. Și în prezent, matematica este considerată fie regina științelor, de către cei pasionați, fie bătaia de cap cea mai grea! Și, mai ales, dacă adăugăm în ecuație și apropierea unui examen important din viața de elev, cum este evaluarea națională de la sfârșitul claselor gimnaziale, durerile de cap pe care le dau orele de matematică elevilor sunt cu atât mai mari!

Ora de matematică este motivul supărării mai multor elevi și părinți de la o clasă a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir” din municipiul Constanța. Până în prezent, spun părinții, matematica nu a reprezentat o problemă. Din contră. Deși, într-adevăr, clasa nu este una cu performanțe școlare notabile, copiii aveau note mari. De la începutul acestui an școlar, însă, de când clasa a fost preluată de o altă profesoară de matematică, după ce fosta a ieșit la pensie, situația s-a schimbat radical! Părinții acuză că profesoara are un limbaj jignitor în timpul orelor, că nu le explică suficient copiilor și că a ținut toate notele în catalogul personal, trecându-le în catalogul clasei abia în urmă cu aproximativ o săptămână. Iar șocul a fost imens: catalogul s-a umplut cu note de 2, 3 și 4, spre revolta părinților și elevilor!

„Noi am sesizat atât conducerea școlii, cât și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, încă din octombrie a.c., cu privire la ce se întâmplă în ora de matematică. Au avut loc ședințe cu părinții, cu doamnele directoare, cu doamna profesoară de matematică și doamna dirigintă, în încercarea de a găsi niște soluții. Dar nu am obținut niciun rezultat. Copiii se plâng că sunt jigniți în timpul orelor, că doamna profesoară nu le explică materia, ci le tot spune că nu sunt în stare de nimic, că nu știu nimic. Bine, clasa nu este performantă, dar sunt copii buni. Sunt și sportivi printre ei, merg la diferite cluburi. Până anul trecut, aveau note bune la matematică, aveau 8, aveau 9 sau 10. Acum, nouă, părinților, doamna profesoară de matematică ne spune că ni s-au vândut iluzii, că elevii sunt praf, că nu știu nimic. Au ajuns copiii să refuze să mai meargă la orele dânsei și sunt părinți care se gândesc inclusiv să îi transfere. Dar mai este puțin până la evaluarea națională. Copiii sunt traumatizați. Cum sunt ajutați astfel, mai ales având în vedere stresul pe care-l reprezintă evaluarea națională pentru ei?”, semnalează o mămică.

Un alt părinte ne-a precizat că fiica sa este în aceeași situație, de la note de 8 și 9 având în prezent 2 și 3: „Mai mult, notele au fost trecute toate odată în catalog, nu în momentul în care au dat testele. Ni s-a spus că acum nu se mai dau testele acasă, că trebuie să fie la dosar. Nu, testele ar trebui date copiilor, să vadă unde au greșit, să se spună unde mai au de lucrat. Sunt peste 20 de copii, din cei 30 din clasă, care sunt în această situație. Toate notele au fost trecute în catalog într-o singură zi, iar acum sunt copii amenințați de corijență. Copiii aceștia sunt în clasa a VIII-a, sunt deja sub stres, în felul acesta nu vom avea niciun rezultat”.

Singura clasă de unde părinții au reclamat atitudinea profesoarei

Nemulțumirile părinților sunt cunoscute de conducerea Școlii Gimnaziale nr. 38 ”Dimitrie Cantemir”, căci, așa cum au afirmat și părinții, au avut deja loc mai multe întâlniri între aceștia și prof. Iris Sarchizian, directorul unității, dar și cu profesoara de matematică și diriginta clasei. Ședințe în care, după cum a afirmat prof. Iris Sarchizian, părinților le-au fost arătat lucrările date de copii și s-a discutat cu privire la nivelul lor de pregătire la această materie. Căci, după cum a afirmat prof. Iris Sarchizian, din păcate, lucrările arată că elevii nu au nivelul de pregătire pe care și l-ar dori atât părinți, cât și școala. Iar faptul că se apropie evaluarea națională este un motiv în plus pentru a fi puși mai mult să studieze.

„Este vorba despre o clasă a VIII-a, iar elevii vor fi puși în fața unui examen foarte dificil. Salariul nostru nu depinde de nota pe care o trecem în catalog. Ar fi foarte ușor să se pună note mari, ar fi liniște, ora ar trece fără nemulțumiri. Dar dacă vrei într-adevăr să faci ceva cu copiii, trebuie să îi pui și să lucreze. Iar copiii nu au acumulat cunoștințele din anii anterior, sunt clasa a VIII-a și urmează evaluarea națională. Ce s-ar întâmpla dacă la clasă ar avea note de 8 și 9, iar la simulare note de 2? Șocul va fi mult mai mare pentru părinți, iar profesoara va fi chemată să dea cu subsemnatul, vor trebui date explicații”, a afirmat prof. Iris Sarchizian.

Mai mult, în luna octombrie a.c., în urma reclamației unuia dintre părinți, inspectorul școlar de matematică Daniela Bălănescu a venit în inspecție la clasă, a vorbit atât cu elevii, cât și cu reprezentanții școlii, a verificat lucrările și caietele elevilor, iar în urma verificărilor s-a constatat că „aplicarea testului inițial, notarea ritmică a elevilor, verificarea și corectarea temelor cu regularitate”.

Cât privește celelalte acuzații, privind folosirea unui limbaj jignitor sau faptul că nu s-ar preda la oră în mod adecvat, conducerea școlii le neagă în mod vehement.

„Eu sunt prima care ar lua atitudine în momentul în care un profesor ar avea un comportament jignitor la clasă. Dar nu este cazul!”, a subliniat prof. Iris Sarchizian.

Mai mult, se impune menționat faptul că, potrivit reprezentanților școlii, profesoara de matematică, ce are experiență la catedră și a obținut postul în urma unui examen de titularizare, în ședință publică, predă la mai multe clase și nu au fost acuzații de acest gen de la celelalte colective de elevi. „Am intrat la clasă, știu cum predă. Nu avem sesizări de acest gen de la alte clase. Din contră, au venit părinți de la celelalte clase și chiar și din această clasă, care mi-au spus că avem un profesor bun de matematică! Cât privește modul de predare, în condițiile în care în aceeași clasă sunt copii și cu note mari, cum pot spune că nu predă deloc? Doamna profesor are experiență la catedră, are un examen de titularizare dat în vară, postul a fost obținut în ședință publică, deci eu cred că face dovada cunoștințelor pe care le are. Și dorește într-adevăr ca elevii să învețe carte!”, a adăugat prof. Iris Sarchizian.

În aceste condiții, se ridică întrebarea: și atunci, de ce copiii au avut note mari până acum dacă nivelul lor de pregătire nu ar fi nici măcar de 5? Surse din cadrul școlii spun că fosta profesoară ar fi fost puțin mai indulgentă și că pornea notarea oferind din start câteva puncte din oficiu. Dar că acest sistem de notare nu le-ar face un serviciu copiilor, în prezent, în prag de evaluare națională.

Întreaga situație urmează să fie analizată, din nou, în perioada următoare, de conducerea școlii și de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța și urmează să aibă din nou întruniri cu părinții. Atât conducerea unității școlare – cotată ca fiind una dintre școlile unde se face carte în municipiu! – cât și conducerea inspectoratului și-au arătat disponibilitatea de a se apleca din nou asupra supărărilor semnalate de părinți, totul pentru beneficiul copiilor!

Update: Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța s-au aflat, miercuri, 12 decembrie a.c., în școala respectivă, unde au verificat, din nou, catalogul, caietele copiilor și testările aplicate, verificând atât ce materie a fost predată, cât și baremele de corectare aplicate. În urma analizei, s-a constatat că profesoara contestată de câțiva dintre părinții clasei a VIII-a a punctat lucrările copiilor în mod corespunzător.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Trist! Foarte trist cand profesorul este tras la raspundere pentru faptul ca-si face treaba in mod corect. Era mai bine pentru parinti sa afle la examen ca au copii de nota 2 si 3? Doamna profesoara, ramaneti tare pe pozitie! Elevii trebuie sa-si cunoasca adevarata valoarea pentru a putea deveni oameni intregi.
6
4
Profesoara care a iesit la pensie se numeste Vriscu si a venit la aceasta scoala dupa ce a picat examenul pentru functia de director la Scoala nr.8 Pentru a nu avea probleme cu parintii i-a notat pe elevi cu note mari. Doamna profesor a demonstrat dea lunggul anilor ca e slab pregatita profesional
0
3
Sa ma lingeti in cur cand ma cac.
2
9
Iubesc matematica,desi nu predau aceasta disciplina.Programa este schimbata mult: ecuatii la clasa I , inductie matematica la clasa a V-a,de exemplu.Trebuie sa fii daruit astfel incat sa-i faci pe elevi sa priceapa.Multi profesori,putini dascali !
8
0
pai daca parintii lor se bucura cand va scris muie pe o placuta de inmatriculare, ce pretentii poti sa ai de la ei?
7
5
Esti un mare idiot si dobitoc! De unde cunosti tu bai nulitate cu tot cu fii-ta cum sunt profesorii in aceasta scoala? Daca esti un retardat atat te duce bila! Mai treci pe la scoala corigentule!
4
1
e una nesimtita care ''preda''matematica.culmea.copii ei tot acolo invata.la inceput procedase la fel,umpluse elevii de 3 si 4.stiti ce face?nu preda absolut deloc in clasa la orele ei in schimb asteapta elevii la meditatii.e asa de hoatza,dar intr-o zi o sa i se infunde,o sa avem grija sa fie filmata apoi turnata la inspectorat.O sa dau si numele daca e cazul si sunt oameni curiosi sa stie cine e,intr-un comentariu viitor.
2
3
vai vai micutele odrasle sunt stresate la culme, nu inteleg ca le explica in vietnameza, atunci sa faca ore cu femeia de serviciu
6
3
Pacat de scoala romaneasca.A ajuns prafff,.
9
2
Zice una, "mari", ca prof trebuie sa-i explice elevului pana intelege... Asa o fi, dar elevul trebuie sa VREA SA INTELEAGA! Elevul de azi are toate drepturile ce s-au inventat in lume, face ce vrea, nu raspunde pentru nimic, regulamentele scolare sunt extrem de permisive, impertinenta e luata drept virtute, gandul le este doar la facebook, sex, alcool si chiar alte "stimulente "ale inteligentei, frecventeaza cluburile si nu bibliotecile, unii abia citesc, dar nu inteleg nimic, se intrec in telefoane, masini si tinute de firma... Vreti sa continui? Nu-mi permite spatiul... Si-atunci?!
17
3
Parintii trebuie sa inteleaga ca copiii lor sunt la scoala maxim 6 ore pe zi. Dupa ce pasesc in afara scolii, parintii sunt raspunzatori de disciplina muncii, bunul simt si organizarea timpului celor mici. Daca copiii nu-si fac temele, nu vor putea acumula cunostintele necesare pentru a trece de examenele nationale. Este nevoie de mai multa implicare si comunicare din partea parintilor. Pdap lipseste consistenta in evaluarea cunostintelor in scoli comparativ cu examenele. Nu stii nimic-nota 1. Stii tot-nota 10.
12
1
Voi,cei care criticati parintii,aveti voi habar ce lupta ducem noi cu copii nostrii ?in primul rand ca sa l pot ajuta ,invat eu mai intai ce le a fost predat,apoi sa i pot explica lui si nu mai spun ca la clasa se preda ce i mai usor si la teme le da ce i mai greu si foarte mult de pe o zi pe alta ,avand in vedere faptul ca se scapa la ora 18 si nu sunt doar romana si matematica ,sunt si alte materii la care ei treuie sa se prezinte cu tema scrisa si cu lectia invatata!in afara de acest fapt,nu mai spun ca in trei ani au avut trei prof,fiecare cu med lui de predare!
10
7
poate scoate si ea 6 case din meditatii, ca Iohannis. Ca daca ala a putut la fizica, pt asta e mai usor ca matematica e jumate din examen
9
12
Repet--un prof bun este cel care stie sa explice copiilor pina inteleg nu sa turuie sa-si ia catalogul cu 2 si3 si sa plece acasa
12
11
Exista cel putin o scoala in Constanta unde se dau teme la muzica si mai nou la religie!Nu este o scoala cu profil de arta,nu vad rostul temelor la muzica!Cu putina vreme in urma se discuta la nivel de minister despre aparitia unui manual de educatie fizica!Iar despre banii care se cer parintilor in unitatile de invatamant pentru renovari si dotari,chipurile s-au infiintat asociatiile de parinti unde vin parintii si de buna-voie dau bani.Aiurea!Stiu multi cum functioneaza sistemul.doar ca sa iasa cei din conducerea scolilor sau invatatorii si profesorii basma curata!
13
5
Rezultatele fostilor colegi de matematica!!! De ce nu se duce d-na profesor de matematica sa i noteze pe fostii colegi pentrul rezultatele elevilor???????? Nu stim decat sa dam cu pietre in elevi!!!! De ce nu sunt trase la raspundere fostele cadre didactice pentru rezultatele elevilor????
6
7
Daca elevii sunt prosti adunati gramada , foarte bine le face profesoara ! Daca profesoara nu-si face treaba si isi varsa frustrarile personale pe elevi , atunci data afara !
22
3
Iris Sarchizian este o spagaa ordinara...numai profesori idioti in acea scoala. Fata mea este clasa a V-a si este bata, praf la mate.
11
6
meditatii se fac la materiile de examen. In afara de romana si matematica mai sunt vreo 12 alte rubrici in catalog. Voi chiar credeti ca daca toti au 9 sau 10, merita notele astea ?
17
0
profesoara aceasta a luat 6 in examenul de titularizare, o cunosc de mai bine de 4 ani,am fost colege
8
10
Haideti sa vorbim si de fenomenul generalizat numit Meditatii . Nu se poate asa ceva scolile cer bani parintilor pt renovarea scolii in fiecare an dar daca intrebi directorii nu recunosc dupa care profesorii pun presiune pt a se face meditatie alti bani si deja aceste meditatii au intrat in cultura romaneasca ca asa este normal . Nu nu este normal in afara tarii sunt extrem de putin cei care fac meditatii se opteaza daca este cazul pe afterscholl si asa profesorul de la clasa iese din ecuatie si nu mai poate da note bune celor care ii mediteaza . Inainte de 89 se facea asa meditatie nu
16
3
Meditatia bate o vina . Daca alte clase nu au reclamat acest lucru asta nu inseamna ca nu se intampla acelasi lucru si la alte clase . Nemultumiri sunt si la clasa baiatului meu doar ca lati parinti au foast mai curajosi si au reclamat o la noi parinti ca orice roman cu mimte de sluga au preferat meditatia la profesoara . Nu spun ca nu sunt ai elevi slabi dar cgiar asa toti si pana la clasa a 8 a sa inteleg ca au trecut asa pe ochi frumosi dupa cum zice doamna directoare pai atunci doamna directoare cine este de vina vechea profesoara sau cea noua ca daca este vechea ai mata
9
6
Cand ei sunt praaaaaaaaaaaaaaaaaaf si pulbereeeeeeeeeeeee!!! De la 11 ani fac sex, la 12 ani cacacioasele fac avort. Doar la futai le sta gandul si lor si tantalailor de baieti!!! Dupa aia se trezesc ca sunt prosti de bahaie si nu le mai place, domnule, in tara si pleaca peste hotare sa isi gaseasca implinirea... materiala... Din parinti cretini ce copiii sa iasa?!? Mai rau e ca astia sunt facuti la o liniuta, nu la betie ca altadata...
29
4
Pai daca sunt prosti...ce sa le faca.
21
4
Respect pentru aceasta profesoara care isi face treaba si al carei exemplu ar trebui urmat de toti la locul de munca! Sigur ca i ar fi fost mai usor sa puna note de 7,8,9 si toata lumea sa fie multumita, elevi si parinti, ea isi lua salariul si totul era frumos! Dar a ales sa isi faca treaba constiincios si uite acum prin ce trece!
28
3
Tind sa cred ca,profesorii de matematica predau la clase astfel incat,elevii sa nu priceapa,iar parintii sa caute meditatori. Matematica este o materie greu de invatat,iar daca dascalul nu vrea sau nu stie sa-l faca pe elev sa-i indrageasca materia,cine-i de vina? Si inainte era aceeasi matematica si nu se face-au meditatii pe banda rulanta,pe cand acum...?!Sunt parinte a unui elev de 9-10 iar la matematica are note mici.Plange ca nu intelege in clasa nimic,profesoara vorbeste repede si scrie la fel de repede. Cum sa inteleaga copilul? Plus teme multe,multe,ex:80 de exercitii.
10
19
Atata timp cat copiii nu inteleg in clasa, nu mi se pare normal sa aibe note mici. Eu cunosc niste elevi din clasa aceea si ei spun acelasi lucru. Profesoara este de vina, nu elevul. Elevul trebuie sa invete, nu sa fie batjocorit.
12
20
Prof sa axplice copiilor pina acestia inteleg --nu sa-i jigneasca si sa le puna 2 --Din cauza asta copii sint stresati si intimidati mai rau --Prof nu stie metodica de predare si nici psihologia copilului care se fac in facultate --Diretorul in loc sa oblige prof sa se conformeze el cearta copiii -Director slab si prof si mai slab iar invat la vale --Precizez nu am copii de scoala
12
25
Cu ajutorul unor parinti handicapati se vor forma numai generatii de handicapati! Parintii trebuie sa ajute la educatia copiilor, nu sa i victimizeze si sa i transforme in niste lenesi ordinari. Cum doriti sa progresam, protejand nulitatile care vin din urma sau ajutamdu i sa se trezeasca pana nu este prea tarziu?
42
4
Din pacate in aceasta scoala multi din profesori nu isi mai dau nici un interes ca sa ii faca pe elevi sa inteleaga ceva din materia pe care o predau. Sunt profesori care nu isi termina materia de predat intr-un an de zile. Sunt profesori care se cred Dumnezeu si vin in fata elevilor sa le arate cata materie stiu ei si cat de prosti sunt elevii. Din pacate pt elevi , sunt profesori titulari carora nu li se poate face nimic .
10
13
Respectele mele pentru aceasta profesoara!!! Cacaciosii aia de elevi sa puna dracului burta pe carte!!!
49
4
parintii sa isi bage mintile in cap ! mai bine ar sprijini profesorul respectiv, ar pune la cale un plan de redresare a situatiei ! ar fi fost mai multumiti ca odraslele lor sa primeasca note mari in continuare iar la capacitate sa planga in pumni ? inconstientii ! ce face profa asta de mate la clasa respectiva, ar trebui sa faca toti profesorii din scolile considerate ''de fite'' gen 30, 29 sau . sa vezi acolo ce note mari sunt iar copiii sunt pe pereti, nu in banci in timpul orelor.
46
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272