REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Supărați că ar putea rămâne fără pensii speciale, polițiștii se pregătesc de proteste

Supărați că ar putea rămâne fără pensii speciale, polițiștii se pregătesc de proteste

Virgil STOIAN 28 iunie 2023 | 00:00 2707

Membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual au protestat luni și marți, timp de două ore, în Parcul Izvor, la intrarea de la Camera Deputaţilor, cerând scoaterea pensiilor militare din PNRR şi actualizarea sporurilor, indemnizaţiilor şi a compensaţiei pentru chirie. Lor li s-au adăugat și grefieri și personal din penitenciare, astfel că marți, aproximativ 700 de persoane au protestat în fața Parlamentului. Replica a vorbit cu Vasile Zelca, președintele SNPCC, despre proteste, despre o eventuală continuare a acestora dar și despre nemulțumirile polițiștilor.

Suparati ca ar putea ramane fara pensii speciale, politistii se pregatesc de protesteProtestatari

Principalele revendicări ale protestatarilor sunt: scoaterea pensiilor militare din PNRR (unde au fost asimilate, ambiguu și fără temei, cu cele 6 sisteme de pensii de serviciu gestionate de Casa Națională de Pensii Publice). Parlamentul și Guvernul nu trebuie să ignore faptul că  pensiile militarilor și polițiștilor români, asemenea celor ale omologilor din statele NATO/UE, datează de foarte mulți ani și sunt fundamentate pe riscurile profesionale, complexitatea și importanța socială a misiunilor derulate în interes național, european și internațional, pe speranța de viață mai redusă față de alte domenii de activitate, pe incompatibilitățile si interdicțiile impuse prin lege etc. și actualizarea sporurilor, indemnizațiilor și a compensației pentru chirie la valorile din Legea-cadru a salarizării 153/2017, nu la cele de acum 14 ani, adică din 2009.

Suparati ca ar putea ramane fara pensii speciale, politistii se pregatesc de protesteVasile Zelca

Trebuie create facilități, pentru ca oamenii să rămână în sistem

Vasile Zelca, președintele SNPPC, a declarat că polițiștii nu vor mai picheta deocamdată, deoarece a fost adăugat un amendament la legea pensiilor militare: ”A fost o pichetare, au fost și alte sindicate, am înconjurat Parlamentul. Banii sunt mai importanți decât instituțiile statului. Un prim pas a fost făcut în sensul că pentru cei care îndeplinesc condițiile în acest moment sau care au 25 de ani de vechime, pot rămâne în sistem și până la 31 decembrie 2028 și pot ieși pe actualele condiții la pensie, nu îi afectează ce se schimbă. Pentru că dacă se vrea rămânerea în sistem a oamenilor cu experiență trebuie create niște facilități pentru aceștia. În momentul de față, la MAI se pot pensiona 11.000 de oameni din 129.000. Asta ar însemna, în total, un deficit de 29%, ceea ce ar fi un dezastru. Eu am propus mereu în comisii, să creeze condiții ca oamenii să rămână în sistem. Aceste facilități sunt și la spanioli și la polonezi. Nu o să mai pichetăm miercuri, pentru că a trecut astăzi de Senat, așteptăm să vedem la CCR, dacă nu, vom face la președinție. Asta ar însemna săptămâna viitoare cel târziu. Am obținut ceva, însă nu e mulțumitor ce am obținut. La pensii suntem nemulțumiți pentru că ele se modifică, iar acel amendament care dă voie să beneficiezi de actuala lege, este un prim pas către normalitate dar mai este de lucrat.”, a declarat Vasile Zelca, pentru Replica de Constanța.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O sa sunați si nu va mai veni nimeni, in toata lumea asta , politia e urâta iar infractorii sunt don Juani, acum stati si filmați cu telefoanele dar vremea cand o sa faceti de caraula in cartier de frica ucigasilor si a violatorilor e foarte aproape. Orice pădure are uscături, inclusiv unde munciți voi ,daca munciti
2
1
La secția patru câinii stă în zona ușii să nu poți intra multi maidanezi se dă la oameni sau păzește secția Desființarea secțiilor de poliție Jandarmeria poate prelua atribuțiile mult mai bine decât polițiștii Sânt mai bine pregătiți și mai corecti
3
0
dati.va demisia! nimeni nu o sa va angajeze,sunteti trintori,nu stiti nimic.noi muncim ptr voi,lua.v.ar drequl sa va ia cu tot cu famiglii!
6
1
MESAJ PENTRU CEI CARE AU BLOCAT CU STALPISORI IESIREA DE LA CORA BRATIANU. Va rugam sa ne indicati traseul exact pe unde poate sa iasa o auto sa din aceasta zona. Pe unde poate sa intoarca? In sensul acela mic de la Scoala 8? Imposibil! Va rugam sa dezbateti acest subiect!
5
0
dar cand cereti spagi zilnice de sute de mii de lei si stati cu fundul pe scaun toata ziua, nu mai faceti greva? mars la munca, putorilor de militieni analfabeti, la lopata la munca cu 1500 lei lunar pana la 65 de ani. huoooooooooooo
6
4
Valabil si pentru politisti. Desfiintati sectia 4 din Constanta, total incompetenta. Taiati pensiile speciale la magistrati si judecatori, reduceti salariile de 20.000 lei si pensionati-i la 65 de ani. Sunt niste profitori ordinari care judeca stramb si iti trantesc o sentinta prin care maresc nedreptatea facuta de institutiile statului. De asa dreptate sa aveti si voi parte toata viata. Dupa ce ca muncim noi ca sa va imbuibati voi, mai va bateti joc cu sentintele pe care ni la dati. Sunteti inamovibili nu ?
11
2
Asha este daca ai serviciu la stat faci pe nebunu chiar daca esti platit mult mai bine decat angajati la privat"adica aia care produc bani pentru bugetari"si bugetari sunt atat de decuplati de la Romania reala ca le spun muncitorilor de la privat care ii critica:"cine te pune sa stai scalv pe bani astia ma,fa si tu greva"numai ca la privat patronul le spune salariatilor nemultumiti,la mine asha este daca iti convine bine daca nu usha e daschisa.
9
2
IMM.... ....UEE.......
2
0
ce e asa de special in meseria asta de poli tist? se toaca frunze la caini si se doarme in post la greu ,la 50 ani au pensi de 6 mii lei , de ce? unde au luptat? la vecini..bah upp
19
8
Pensiile polițiștilor și vârsta de pensionare nu sunt în forma actuala de când lumea și pământul. Ele au ajuns asa în mai bine de 20 de ani ajustate puțin câte puțin, treptat, de PNL și PSD. Deci asa cum au fost date, tot așa tb luate înapoi. Ce e așa complicat? Vedem pe la americani Sheriffi săriți bine de 60 de ani activii. La noi se iese la 48-50 în condițiile în care nu toți polițiștii aleargă după infractori, cum ar fi cei de pe la diverse servicii: buletine, permise auto, caziere, purtători de cuvânt etc. Iar Roomania e plină de clanuri și de infractori. Așa că, gata măi băieți și fete, a înțărcat bălaia.
24
9
Stați în grevă multi ani Frunze la câini ptr saltele
13
7
Stați în grevă multi ani Frunze la câini ptr saltele
13
7

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272