REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Surprize la Cazinoul din Constanța! Ce au găsit arhitecţii la subsolul clădirii

Surprize la Cazinoul din Constanța! Ce au găsit arhitecţii la subsolul clădirii

Replica API 9 mai 2020 | 08:14 8154

Continuă lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța! Dacă în urmă cu câteva zile, în spatele zidurilor clădirii construite în stilul Art Nouveau se găseau documente ascunse de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului, în anii 1950, iată că acum apar noi detalii interesante ce fac din bătrânul Cazino, locul unde fragmentele istorice oferă culoare prezentului.

Radu Cornescu: La subsol se află grinzi metalice îmbinate cu nituri la fel ca la Podul de la Cernavodă

În acest moment, lucrările s-au mutat la subsol, acolo se lucrează la noua configurație. Aici s-a observat un detaliu interesant. „Se lucrează la subsol. Se scot zidurile neportante pentru a se realiza noua configurație. La subsol este ceva interesant de semnalat: sunt grinzi metalice îmbinate cu nituri, ca la Podul de la Cernavodă, făcute de Saligny. Grinzile metalice nituite și vopsite în gri sunt aproape identice cu cele folosite de ing. Anghel Saligny la Podul de la Cernavodă”, a declarat arhitectul constănțean, Radu Cornescu, cel desemnat de primarul, Decebal Făgădău, să vegheze lucrările la simbolul Constanței.

Sigur vom avea parte și de alte surprize

Cazinoul din Constanța este plin de surprize, iar acestea vor continua și în perioada următoare pe parcursul lucrărilor. Se pare că evoluția acestora este egală cu găsirea de noi fragmente istorice ascunse în simbolul Constanței, iar arhitectul constănțean, Radu Cornescu, promite că vor mai apărea surprize plăcute pe parcurs.

„Sigur vom avea parte și de alte surprize. Vor avea loc remodelări ale spațiilor interioare astfel încât această clădire să funcționeze mai mult pe partea de cultură. În interiorul Cazinoului va exista și o expoziție permanentă cu istoria acestei clădiri. Nu există parte ușoară în restaurarea acestui monument. După ce se va lucra la partea de rezistență și arhitectură, vor fi realizate picturi murale și va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani”, a mai declarat arhitectul.

Citește și:

Schițe ascunse de deținuți, găsite printre zidurile Cazinoului

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"Vecinii" zonei ar da bani multi sa nu se faca restaurant acolo ,ca tre' sa fie doar aia care au furat dosare in 90,vrajala deMarea Neagra,poate au si dat deja ,ca de atatia ani s a "blocat" premeditat renovarea
0
0
STATI LINISTITI CA DUPA RENOVARE AL CUMPAR EU SA FAC SALA DE SPORT
2
0
Cornescu este poet nu arhitect, ce il califica pe el in a supraveghea lucrari de restaurare? Banii cu Ordinului s-au dus pe lansari de carti si expozitii de fotografie absolut penibile. E un piscotar domnul acesta impreuna cu "marele" presedinte Balan care se lauda cu mizeria de cladire neoruina din Pta Ovidiu.
8
2
Bine Cornescu!!!!
4
6
Ar fi interesant sa vedem si noi portofoliul arhitectului Cornescu. Sa vedem si noi cu ce cladiri nobile a infrumusetat Constanta pe parcursul prodigioasei sale cariere. Dar tare mi-e teama ca nu e cazul.
12
2
Am crezut ca l au zidit pe Fagarau ca sa faca o jertfa pt Constanta,act caritabil
16
1
Tu asa ai invatat, sa incepi cu acoperisul? Nu cu baza?
2
8
Si daca ar sta inchis dupa renovare pentru noi constantenii ar fi o bucurie ptr ca avem o cladire istorica in viata si renovata -----Bravo ptr cei care s-au zbatut ptr a lasa ceva dupa ei
8
1
Tare de tot , incep reparatiile din subsol si nicidecum de la acoperis ,asa cum este normal !
6
6
primul cuvant care mi a trecut prin cap la titlul articolului a fost....un rahat ..de la vreun aurolac. A nu se confunda cu delicatesa..
5
0
proxenetilor din Constanta marele mahar Dancu Constantin de origine rroman cel care a blocat comentariile sa va vad la Romania tv cum luati spagile de la proxeneti si interlopi.
20
3
CNI primeste bani de la companii de stat profitabilecum ar fi si Administratia Porturilor. Deci CNI strange bani si ii cheltuie pe proiecte publice la solicitarea autoritatilor. Asa ca daca vrei sa fii carcotas esti liber. Ti aduc aminte caa existat o licitatie organizata de Primarie, castigata ce o firma din Cluj, care nu a mai semnat contractul. Iti mai aduc aminte contestatiile depuse in cadrl procedurii. Asa ca hai sa fim obiectivi: tot primaria a fost cea care a facut solicitarea la CNI si banii sunt ai cetatenilor.
4
8
daca-l faceti tot restaurant or sa aibe acces doar cei cu foarte multi bani
8
3
Gudurau,admiratorul lui Mazare complicele si omul lui Fagadau a facut noi descoperiri.
15
2
Pai doar nu or sa spuna cei care lucreaza la restaure ca au gasit"daca au gasit sau vor gasi"bijuterii din aur sau alte valori"ca doar ala a fost Cazino adica un loc unde se practicau tot felul de jocuri de noroc si unde s-au "invartit"atatia bani ca inbogatit peste noapte iar alti au ramas saraci.
9
3
Va minte cu nerusinare ca el a facut ceva pentru renovarea Cazinoului
19
2
Primaria nu are nici un merit in demararea lucrarilor de reparatii. Compania Nationala de investitii s-a ocupat de acest lucru, Primaria Constanta ar fi putut demara de mult lucrarile de reparatii daca ar fi avut interesul sa o faca si daca ar fi avut angajati competenti care sa stie sa organizeze o licitatie.
42
3
ba fraierilor,casinoul se face pe banii vostri ca sa.l mulga machidonii moca,cistigurile sa le intre in buzunar.De ce nu l.au vindut???
21
9
Wow! Ce surpriza frumoasa! Chiar s-au inceput lucrarile de reabilitare a Cazinoului din Constanta, pe bune, da. Bravo! Nu locuiesc in C-ta, dar e orasul sufletului meu, al copilariei mele. Doamne ajuta! Felicitari d-le primar! Multumesc!
3
34
Ce bine ar fi sa se interzica toate cazinourile din scarile de bloc si sa fie doar la noul Cazino, Constanta ar avea cred mult de castigat.. locatia e superba.
24
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218