REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Teodorovici, despre scandalul Lasconi: O poveste falsă, o făcătură tipic USR-istă. Video

Teodorovici, despre scandalul Lasconi: O poveste falsă, o făcătură tipic USR-istă. Video

Mirela PASCAL 9 noiembrie 2023 | 00:00 4499

Eugen Orlando Teodorovici, unul dintre cei mai mari profesioniști pe care i-a avut vreodată Guvernul României, a acordat miercuri, 8 noiembrie, un interviu, în exclusivitate, ziarului Replica, în cadrul căruia a vorbit despre noile măsuri fiscale ale Guvernului Ciolacu, despre ce se ascunde în spatele măsurilor și încotro se îndreaptă România, din punct de vedere economic. Totodată, a vorbit și despre politică, dar și despre scandalul momentului care se învârte în jurul Elenei Lasconi. De asemenea, Teodorovici a vorbit și despre o eventuală candidatură a sa la prezidențiale. Urmăriți interviul, nu veți regreta!

Teodorovici, despre scandalul Lasconi: O poveste falsa, o facatura tipic USR-ista. VideoEugen Orlando Teodorovici-stânga, Mirela Pascal-dreapta

Reporterii Replica l-au provocat la o discuție pe fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, despre noile măsuri fiscale, despre propaganda din jurul pensiilor, dar și despre slaba gestionare a Guvernului Ciolacu a problemelor cu adevărat importante care îi afectează pe români. Și ne-a spus multe lucruri interesante! În debutul interviului, Teodorovici a vorbit despre măsurile fiscale, atât de controversate, care i-au adus la disperare pe antreprenori, dar și despre răzgândirea lui Ciolacu în ceea ce privește noile limite la tranzacțiile cash.

„Eu cred că ministrul, în amintirea românilor, rămâne cu faptele, ca să spun așa, măsurile bune pe care le-am luat pentru oameni. E adevărat, românii au 0 particularitate, învață greu și uită repede. Faptele bune întotdeauna se uită repede, din păcate, suntem o societate un pic altfel decât cele din vest. De ce spun asta? Pentru că ați menționat de oamenii de afaceri nemulțumiți, să spunem, de măsurile luate de anul trecut... de fapt din 2021 până în prezent, dar, din păcate, văd că acești nemulțumiți care, repet, sunt foarte mulți și discuțiile sunt foarte aprinse, mai ales în spațiul social media, și nu înțeleg logica unor măsuri mai ales a acestei reforme care s-a pregătit. Dar nu-și manifestă nemulțumirea ca alte state. Noi nu suntem învățați să luptăm măcar pentru drepturile noastre, dar să mai primim în plus ceva, este tipic, repet, nouă. Suntem toți războinici pe social media, toți suntem nemulțumiți dar străzile sunt goale, piețele din fața instituțiilor noastre sunt goale”, spune Teodorovici.

Teodorovici: CCR-ul a judecat politic

Fostul ministru consideră că lumea ar trebui să iasă în stradă, altfel lucrurile nu se vor schimba. Din contră! Vom trăi vremuri și mai grele. „Aveți exemplul acestei reveniri, acestei răzgândiri a domnului Marcel Ciolacu care, la presiunea populației, a mediului de afaceri pe diferite canale, studiile pe care le fac și analizele pe care le fac, și-a dat seama că măsurile nu au o logică economică în spate, le va tăia aripile în campaniile viitoare care vor urma. Atunci uitați-vă cum domnul Ciolacu ne-a spus și ne-a fundamentat de a încercat să ne convingă pe toți că este o măsură anti evaziune fiscală și aduce fel de fel de încasări și nu știu ce lucruri bune și, culmea, dintr-o dată a renunțat. Păi când a avut dreptate? Să nu uităm, e o măsură sau un pachet de măsuri pentru care și-a asumat răspunderea politică în fața Parlamentului. Mai mult, să nu uităm că cei de la Curtea Constituțională au spus că acest pachet este unul complet constituțional. Atunci domnul Marcel Ciolacu nu face decât să-i pună și pe judecătorii CCR-ului în dificultate. Adică să fie și mai evidentă situația că totuși CCR-ul nu a judecat așa cum trebuia să facă această instituție. A judecat politic. Uitați-vă și la măsurile care sunt în Parlament, ce se discută acum, cu noile pensii speciale pentru asistenții Magistraților de la Curtea Constituțională, pare așa un troc”.

Teodorovici, despre scandalul Lasconi: O poveste falsa, o facatura tipic USR-ista. VideoEugen Orlando Teodorovici

Nu i-a băgat nimeni pe gât nimic lui Ciolacu, încearcă să scape de răspundere și să o paseze în altă parte

Cine i-a băgat pe gât lui Ciolacu șopârla cu cash-urile? Gurile rele spun de fapt că PNL-ul a vrut să facă cumva să-i scadă popularitatea lui Ciolacu și, iată, a înghițit șopârla ca un pelican. „Nu, nu asta este o poveste politică. Eu îi știu și pe unii și pe alții. Asta este o minciună, popularitatea domnului Ciolacu nu există, este popularitate negativă, dar băgatul pe gât nu poate să existe. Un prim ministru este plătit de poporul său de care trebuie să aibă grijă, să facă pentru țară, nu să se califice la locul de muncă, nu să se răzgândească când așa, când așa. Știu că dânsul acum vrea să dea vina pe cei de la ANAF. Nu ANAF răspunde, dânsul asta a invocat. Doi, Ministrul de Finanțe este cel care poate să decidă peste ANAF, mai departe Primul Ministru poate decide, poate să respingă ce propune un ministru oricând, iar când decizi, măsoară de mai multe ori. Întrebarea oamenilor din piață pe zona politică este de ce face Marcel Ciolacu acest lucru care nu este bun nici economic și nici politic. Deci nu i-a băgat nimeni pe gât nimic domnului Ciolacu, dânsul încearcă, ca de obicei, să scape de răspundere și să o paseze în altă parte”, consideră Teodorovici.

Rareș Bogdan este trompeta PNL-ului?!

Atunci, ce rol joacă PNL-ul? „În schimb, PNL-ul a jucat politic, prin vocea domnului Ciucă și a unei trompete cunoscute la nivel internațional, numită Rareș Bogdan... El ba iese cu pensiile, ba iese cu cash-ul, nu știe nimic, este un om de presă. Este un om care a căpătat această pregătire oratorică. Uitați-vă la ei că nu știu să spună două cuvinte sau să vorbească cinci minute fără să se repete. PNL-ul a  jucat-o politic și a spusdomnule, stai un pic că noi nu am știut despre ce este vorba, nu am știut, trebuie să modificăm această măsură legată de cash. Domnul Ciucă nu e membru în coaliția de Guvernare?”

Plafonul de 50.000 lei în case e ucigător pentru firmele mici

PNL-ul încearcă să se reinventeze cu două ieșiri ale domnului Ciucă. Prima a fost aceea cu candidatura la prezidențialele, adică a arătat puțin pisica PSD-ului, și a doua - această răzgândire a domnului Ciucă vizavi de problema cash-ului. Vă garantez că vor mai urma niște măsuri, niște răzgândiri, după ordonanța aceasta pe care o vor da cei de la guvern, joi, pentru revenirea la limitele inițiate pe cash, pe plățile între două persoane, fizică, juridică și așa mai departe. Vor mai fi niște modificări. Nu uitați că acolo a rămas o mare bombă și anume acel plafon în case, la firme, 50.000 de lei. Să știți că acea prevedere este ucigătoare pentru mare parte dintre firmele mici, în special pentru cele din spațiul rural, o să vedeți reacția acestora când o să se lovească cu adevărat de această măsură. Și asta va fi modificată pentru foarte multe companii, agenți economici rurali, firmele acestea din sate, din comune”, a continuat fostul ministru.

Vizați de măsurile fiscale, oamenii simpli

În opinia lui Teodorovici, cei vizați de reforma fiscală sunt oamenii de rând... inclusiv cei care muncesc în străinătate, la negru. „Din păcate această reformă are măsuri antieconomice. Vă dau exemplu: crește acel procent de impozit de la 16%, la 70%, pentru sumele pe care românii nu le pot justifica. Să știți că această prevedere va fi foarte dură pentru milioanele de români care au lucrat în țară și în afară. De ce spun asta? Pentru că românii știu bine că au lucrat în Spania, că au fost la o căpșună, doar că săracii au primit și au lucrat pe la negru pentru că așa au pus patronii respectivi condiția. Și în România la fel, sunt multe activități sau servicii care aduc să spun așa. Omul pune ban pe ban și din puținul pe care îl primește el după ceva timp își cumpără ceva, își face casa ori își cumpără o mașină. Să știți că fiscul va veni peste acești oameni, neputând să dovedească sursa legală, statul va veni și va lua 70% plus penalități de întârziere. Ăștia sunt cei vizați, oamenii simpli, milioane de români, asta nu văd românii și nu înțeleg, pentru că domnul Ciolacu nu le explică ce înseamnă”.

Vor să aibă control asupra noastră

Teodorovici este de părere că această reformă fiscală are un scop sigur: controlul Statului asupra noastră. „Sunt multe măsuri antieconomice. Va crește piața neagră, încasările la bugetul de stat vor scădea foarte mult, munca la negru va exploda și totul la negru va fi dat peste cap. Să știți că nu problema de cash este problema fundamentală. Prin această trasabilitate pe care statul vrea să o aibă asupra banului, de fapt, este o trasabilitate asupra cetățeanului român, practic prin tot ce știm noi astăzi, avem tablete telefoane la dispoziție, plățile pe care le facem în mod electronic vor să aibă control asupra noastră. Aici este marea problemă, pierderea unor drepturi și libertăți pe care le avem, prin constituție garantate”, a completat fostul ministru.

Mai multe, urmăriți în VIDEO de mai jos:

Teodorovici: la Constanța, parcă a început războiul

Cum comentează faptul că Guvernul Ciolacu se ocupă de măsuri populiste, iar adevăratele probleme cu care se confruntă românii le ignoră? „Partea de infrastructură, să zicem că începe să se miște... dar nu pe aceste mari lucrări de infrastructură rutieră. În România sunt foarte multe lucrări întârziate și asta se va vedea în pierderea de bani europeni. România va pierde undeva la 3 miliarde de euro în acest an. Ați văzut și la dumneavoastră la Constanța. La dumneavoastră parcă a început războiul. Am fost în Constanța și sincer nu am văzut niciodată în viața mea Constanța în felul în care arată astăzi, totuși un oraș cunoscut de toți românii, destinație pentru mulți în timpul estival. Din păcate logica celor care gestionează, ar trebui să vă conducă într-o direcție bună. Ori au mintea încurcată, ori au managerii de lucrări foarte slabi, nu se uită nimeni în stânga dreapta să învețe din bunele practici ale altor zone, e un haos total.”

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Zac în conturile Ministerului de Finanțe multe miliarde de euro

Schimbând registrul, l-am întrebat pe Teodorovici de propaganda privind pensiile, mărirea pensiilor cu recalcularea, ba sunt bani, ba nu sunt bani. „Ca să ne fie foarte clar - bani există, zac în conturile Ministerului de Finanțe multe miliarde de euro, asta înseamnă că banii nu sunt folosiți. Și românii nu trebuie să asculte și să plece urechea că nu sunt bani. Rolul ministrului de Finanțe în Guvern este să aducă bani, să caute bani, să aducă bani la ceea ce guvernul decide să facă. Un ministru de finanțe care spune că nu are bani și pune presiune pe români sau pe firmele din România pentru a colecta și mai mult la buget și cheltuie banii în zona neagră a economiei, acela trebuie să plece acasă. Și el și premierul țării”.

Ce spune Teodorovici despre pensii...

În continuare Teodorovici a vorbit și despre pensiile speciale. De ce speciale? Cu ce sunt alții mai speciali față de ceilalți? „Pentru că unii îi fac să fie speciali, unii au dosare în fața acestor speciali, specialii ăștia (n. red., magistrații) pot decide dacă omul acela se duce la umbră (n.red., la pușcărie) sau rămâne în libertate și atunci categoric conduc niște oameni cu astfel de dosare în spate. Nu o să vedeți o decizie corectă și justă față de celelalte milioane de români care nu sunt atât de speciali cum vor unii să pară”, spune fostul ministru.

Mai multe despre subiect, urmăriți în VIDEO de mai jos:

Teodorovici: Geoană nu are expertiza necesară de a administra treburile țării!

Ultimul sondaj realizat de INSCOP îl scoate pe Mircea Geoană pe primul loc la alegerile prezidențiale, și culmea, Elena Lasconi este creditată cu aproape 10% din intențiile de vot. Cum a apărut Elena Lasconi, de unde a apărut, cine o scoate în față și de ce? „În primul rând să știți că sondajele astea, atâta timp cât pui un nume pe lista respectivă, românii care, normal, vor să voteze vor avea de ales între două variante, chiar dacă ceea ce ei preferă nu se află pe acea listă, deci ele sunt sondaje făcute la comanda cuiva. Domnul Geoană, dintre numele vehiculate, mai mult sau mai puțin oficial, are într-adevăr cea mai mare expertiză pe ce înseamnă diplomație, relații internaționale, a fost Ministru de Externe, șef de partid, are funcție mare în NATO... Lângă Geoană trebuie să pui acea persoană care acoperă ceea ce domnul Geoană nu o să acopere pentru că nu are expertiza necesară de a administra treburile țării, ci doar să respecte Constituția”.

Teodorovici, despre scandalul Lasconi: O poveste falsa, o facatura tipic USR-ista. VideoMircea Geoană

Și eu sunt în sondaje, nu se dau publicității...

De ce nu e și Teodorovici în sondaje? „Să știți că partidul, în special PSD, probabil că și altele, mă sondează, temându-se de ceea ce pot eu să produc, în cazul în care candidez în spate cu unul dintre partidele suveraniste. Normal că nu le vor da publicității”, a  completat Teodorovici.

„Păi, măi fată, Oana Lasconi, pe tine cine te-a făcut? Un grup de gay?”

Revenind la Elena Lasconi, „a apărut și ne arată cât noi, ca societate, suntem de ipocriți. De ce? Dânsa a spus „dom'ne, eu am votat DA la referendumul pentru familie. Am văzut multă lume că a început să o laude pentru această declarație și nu înțeleg de ce se întâmplă treaba asta. Ce spune doamna Lasconi eu susțin de dinainte să mă nasc. Doamna Lasconi a fost la USR. Cu ce este partidul domniei sale mai presus de PSD? Se face un subiect mare, se umflă foarte mult artificial și cu fata domniei sale care, sincer, cred că are ceva probleme. De ce spun asta? Ea susține că e tristă și plângea că mama ei s-a declarat femeie normală. Păi, măi fată, Oana Lasconi, pe tine cine te-a făcut? Un grup de gay?”, se întreabă, retoric, Teodorovici.

Teodorovici, despre scandalul Lasconi: O poveste falsa, o facatura tipic USR-ista. VideoOana Lasconi, fiica Elenei Lasconi

În continuare, fostul premier spune că scandalul Lasconi „este o poveste falsă, tipic... este o făcătură tipic USR-istă sau a unora care sunt pe afară și se gândesc ei cum să dezbine țara asta. Să facem un subiect național din ce spune o fetișcană care trăiește pe unde trăiește în afara țării, care a încercat pe la trei facultăți și nu a terminat nici una... N-ai cum să faci un subiect din Elena Lasconi”.

Teodorovici, despre scandalul Lasconi: O poveste falsa, o facatura tipic USR-ista. VideoElena Lasconi

Concret, cine vrea să o scoată în față pe primărița de la Câmpulung? „Există un curent la nivel european cu ideea de a crea un partid trans-național, cu structuri în fiecare stat european pe aceste teme, genul acesta USR-ist, REPER, genul asta din familia asta de ciudați, finanțați puternic și cu o temă de sus dată de la cei care coordonează acest principiu de a rezista în prostie, probabil ei încearcă să creeze, să mintă de fapt că sunt anticapitaliști... un curent împotriva democrației, astfel încât să diminueze din voturile altor partide. Dacă ai un partid puternic la Guvernare, nu-l poți da jos. Atunci, cum poți să faci să ai  țara sub control? Dai partidele mari jos, cum face domnul Ciolacu, cu PSD-ul ăsta, rolul lui Ciolacu e să țină PSD-ul captiv, la un scor cât mai mic. De ce? Pentru a face o alianță guvernamentală anul viitor și în cazul în care cineva încearcă să facă pentru România ceva bun, atunci cade un partiduleț de la Guvernare și întregul Guvern. Asta, da, e o dorință acerbă din afara țării, către România”.

Mai multe, în materialul VIDEO de mai jos:

Candidează sau nu Teodorovici la prezidențiale?

Și, pentru că tot am vorbit despre prezidențiale, nu aveam cum să nu-l întrebăm pe Teodorovici dacă va candida... „Eu am spus că românii vor avea, anul viitor, o alternativă. Îmi doresc ca anul viitor să fie mulți candidați convinși că pot conduce țara, pentru ca românii să aibă de unde alege. Numai că românii trebuie să aibă o listă de criterii, să fie respectate de candidați (...) Altfel, riscăm să aruncăm țara din lac în puț, să o dăm dintr-o slugă în alta, și atunci viitorul pe care ni-l dorim, n-o să-l avem niciodată. Să fie clar: nu am legătură cu nimeni din decembrie 2020, de când m-am suspendat din PSD. (...) Pas cu pas, cum ne învață pe noi actualul președinte al țării. Insist pentru România, în fiecare clipă a vieții mele, până când ea se va termina”, a conchis Teodorovici.

Mai multe despre acest subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272