REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Terapia psihologică poate avea beneficii pe termen lung asupra pacienților cu colon iritabil

Terapia psihologică poate avea beneficii pe termen lung asupra pacienților cu colon iritabil

Replica API 30 ianuarie 2021 | 00:00 1007

Doctorii știu de mult că terapiile psihologie precum relaxarea și hipnoză pot ameliora temporar simptomele sindromului colonului iritabil (IBS). Dar, noile studii arată că ar putea avea și beneficii pe termen lung.

Sursă foto: Shutterstock

IBS este o tulburare gastrointestinala ce afectează până la 16% din populația Statelor Unite. Provoacă durere abdominală cronică, disconfort, balonare, diaree sau constipație. Momentan nu există niciun remediu, dar schimbările din dietă, medicația și intervențiile psihologice pot ameliora simptomele, au constatat autorii studiului.

"Studiul nostru este primul care a analizat efectele pe termen lung," susține autoarea principala a studiului, Lynn Walker, profesor de pediatrie la Vanderbilt University Medical Center (Centrul Medical Universitar Vanderbilt), în Nashville. ”Am descoperit că beneficiul moderat al terapiilor psihologice conferit pe termen scurt se continuă și pe termen lung. Acest lucru este semnificativ deoarece IBS este o stare cronică, intermitentă pentru care nu există niciun tratament medical bun,” a declarat ea într-un comunicat de presă al spitalului.

Cercetătorii au analizat rezultatele a 40 de studii clinice care au implicat mai mult de 2.200 de pacienți cu IBS. Analiză a găsit mai multe terapii psihologice diferite - printre care relaxarea, hipnoză și terapia cognitiv-comportamentală - favorabile în egală măsură în a ajută oamenii să-și schimbe modul de a gândi. Indiferent de perioada de tratament, cercetătorii au descoperit că efectele pot continuă până la șase sau chiar 12 săptămâni de la terminarea tratamentului.

Studiul publicat recent în Clinical Gastroenterology and Hepatology (Gastroenterologia și Hepatologia Clinică), a arătat că tratamentele online au fost la fel de eficiente că și cele desfășurate față în față. Autorul principal al studiului, Kelsey Laird, doctorand al programului de psihologie clinică din cadrul Vanderbilt, susține că, ”Adesea, medicină occidentală conceptualizează mintea că fiind separată de corp, dar IBS este un exemplu perfect al legăturii dintre cele două.

”Simptomele gastrointestinale pot crește stresul și anxietatea, care pot intensifica severitatea simptomelor. Acesta este un cerc vicios ce poate fi întrerupt de tratamentul psihologic," a adăugat în comunicatul de presă.

În continuare, cercetătorii plănuiesc să examineze efectele terapiilor psihologice asupra capacității pacienților de a funcționa la serviciu, la școală și în timpul altor activități obișnuite, scrie New York Times, citat de doc.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272