REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Tivilichi a descoperit apa caldă! Somează un profesor să returneze salariile încasate în Portul Constanţa

Tivilichi a descoperit apa caldă! Somează un profesor să returneze salariile încasate în Portul Constanţa

Replica API 15 ianuarie 2019 | 16:25 478

Conducerea APC, în proces cu un angajat care mergea la cursuri

Conducerea APC, în proces cu un angajat care mergea la cursuri

Nicolae Tivilichi

Premieră la Constanţa! Conducerea unei instituţii a „descoperit” că un angajat preda cursuri la o universitate în timpul orelor de serviciu! Mai mult, instituţia în cauză s-a îndreptat împotriva respectivului, căruia îi cere să restituie salariile încasate în timp ce se afla la catedră, în faţa studenţilor. Situaţia este inedită şi totodată poate fi un exemplu de urmat şi în alte situaţii similare, cunoscute şi acceptate de toată lumea.

În cazul de faţă, vorbim despre un angajat al Administraţiei Portului Constanţa, care preda la Universitatea Maritimă Constanța în timpul programului de lucru! Este acuzația formulată în instanţă de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, care îi cere respectivului să restituie sumele încasate pe nederept în anul 2013.

În acest sens, Compania a deschis acțiune în instanță, solicitând ca prin hotărârea ce o va pronunța să dispună obligarea lui Adrian Topor la plata sumei de 4936 lei net (echivalent a sumei de 7035 lei brut), reprezentând contravaloarea sumei nedatorate care a fost încasată de salariat. CNAPM spune că Topor, care nu mai activează în prezent în cadrul companiei, nu și-a respectat obligația de a respecta programul de lucru, desfășurându-și activitatea și în cadrul Universității Maritime Constanța.

CNAPM a spus în instanță că a fost înștiințată de UMC că Adrian Topor și-a desfășurat activitatea în intervale orare alocate activităților didactice, absentând de la programul de muncă din cadrul companiei, stabilindu-se un total de 36 ore absențe. În același timp, angajatorul a stabilit că în luna iunie 2014 pârâtul a încasat prime din profit aferente anului 2013, deși nu avea dreptul să beneficieze de această primă.

Adrian Topor a invocat în instanță excepția prescripției dreptului material la acțiune, arătând că CNAPM solicită restituirea banilor, reprezentând o sumă încasată necuvenit în perioada martie-iunie 2013, cu depășirea termenului general de prescripție de 3 ani reglementat, care s-a împlinit în martie-iunie 2016.

Mai mult, fostul angajat susține că cererea este neîntemeiată, întrucât a încasat drepturile salariale ca efect al respectării programului de muncă al societății reclamante în perioada martie-iunie 2013 conform documentelor justificative întocmite de șefii săi ierarhici. Nu a săvârșit nici o faptă cu vinovăție în acordarea drepturilor salariale acordate de angajator, acestea au fost acordate pe baza documentelor justificative condica de prezență și foi colective de prezență.

Instanța, însă, a apreciat că noțiunea de absențe nemotivate din cuprinsul contractului colectiv de muncă vizează zilele absentate, și nu orele, iar cota individuală de participare la profit se reduce în raport de zilele absentate.

Magistrații au reținut că, în mod justificat, i-a fost plătită cota individuală de participare la profit, însă acțiunea privind perioada absntată este întemeiată, obligând pe Adrian Topor la plata sumei de 2690 lei (venit net), reprezentând prejudiciu material pentru orele absentate în intervalul martie-iunie 2013.

Nicolae Tivilichi, directorul Portului Constanța, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Ar fi interesant de aflat cum numai acest caz a suscitat interesul conducerii unei instituţii, dacă la mijloc este vreo reglare de conturi ori pur şi simplu actualul director din Port doreşte să fie „corectitudinea întruchipată”.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Parca este singurul,Chirita este capitan,face pilotaj si preda la umc.Topor a facut ambarcari pe bani grei tinerilor sa ii scuteasca de cadetie,primea lunar plicul cu bani de la oamenii tinuti la midia.
4
0
Casierita APC ului este o impertinenta cu gura mare, tinuta in functie de un directoras din APC care in timpul liber ii mai umbla si la gogosica. Ptr eliminarea stresului de la serviciu...
4
3
Asta este director? Asa se prezinta cu intalnirile cu omologii sai?
9
7
dar de numitul dobre cristian conducator de salupa nu pomeniti nimic doar a facut sesizari rapoarte si-a criticat proprii sefi ierarhici ne-a criticat intreprinderea ca nu avem utilaje salupe sigure ,avem numai jafuri din 1982 ,dovada ca ati fost las i sa marit salariul ca sa taca din gura ,asa se lauda ,sar putea sa se razbune topor adrian si o sa dezgroape murdariile cu reparatii ,avand posibilitatea sa luati cu fonduri structurale de la comunitatea europeana salupe nave noi dar ce sa facem nu se poate fura ca se da prin licitatie
23
1
dar de iorov, finutzul lui mazare, cel care venea la apmc cu porscheul primit cadou de la sotioara lui, sefa de cabinet a lui mazare, care ii este si nash? o cloaca de hoti si profitori, la adapostul statului, au furat de-au rupt.
17
2
adica hotia pedelista vopsita in PSD
14
1
Tantica care ai scris prostiile de mai sus... cum stai cu pregatirea jurnalistica? Ai luat-o la comanda! Ineptiile tale se demonteaza usor... in presa internationala se vorbeste de port... locul I in clasamentul porturilor... omul anului 2017 la premiile ESPO... Du-te tanti si prajeste-le carnatii celor care ti-au dat pixul
12
13
Un galatean jegos pe care nu-l ajuta nici creerul si nici fizicul sa fie director apmc ,dar este ff bun ca sluga
26
5
e mana criminala a lui Tase , Tivi nu dadea in omul lui de casa . dealtfel Topor lucreaza si astazi la apc , autorul e prost informat ......
11
2
oare cati angajati APC au facut masterate si facultati in timpul programului? trebuie sa fii ori cretin ori javra sa ai asemenea abordare
32
5
Hahalera asta a angajat foarte multi oameni fara pregatire, mutii din Galati si destui care sa ii securizeze postul. Dupa ce ca este o nulitate ca manager, este si un mare escroc.
35
6
Cei mai spagari....nu vezi o licitatie care sa nu fie data cu directie....
29
6
In 2013 Tivilichi nici nu stia ca exista Portul Constanta. El activa sudor sau asa ceva la Galati. Pe cutia de electrozi nu scria asa ceva...
28
9
Ar fiinteresant de stiut si daca directorul comercial Craciun a rambursat sumele incasate ani la rand de la UMC si mai nou de la ASE, unde pleaca aproape in fiecare vineri. Sau slugile sunt tratate diferit?
23
5
nespalat e certat cu apa si sapunul grasul asta ...se inbraca de la SH si are functie de .... pacaliciul partidului !
20
7
dobre cristian ,ia vrut raul lui topor adrian ,aceasta fiinta dobre cristian trebuie dusa la un examen psihatric
28
8
Oricum il schimba. Vrem sa vedem stiri cum Portul apare pe ziare internationale etc.. nu deastea. Stiri reale, nu platite.. Dezvoltare, organizare, daca tot ne pregatim de Schengen si v-a creste traficul..
35
5
Un prost! Sta directorul in 2 mii lei. Un jeg care nu a facut sltceva decat sa raspunda la o comanda politica. Sarmanul profesor... pe cine a deranjat asa tare?
19
12

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218