REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Tot mai multe constănţence bolnave de cancer de col uterin. Testul Babeş Papanicolau poate salva vieţi, dar este ignorat!

Tot mai multe constănţence bolnave de cancer de col uterin. Testul Babeş Papanicolau poate salva vieţi, dar este ignorat!

Replica API 26 ianuarie 2018 | 00:00 1340

ALARMANT!

ALARMANT!

Semnal de alarmă tras de medici: tot mai multe constănțence de 30 - 40 ani, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Ministerul Sănătății derulează, de câțiva ani, un program național de screening al cancerului de col uterin. Este un program prin care femeile cu vârste între 25 și 63 de ani pot efectua, GRATUIT, testul Babeș Papanicolau pentru depistare virusului HPV, responsabil de declanșarea acestui tip de cancer.

Cu toate acestea, anul trecut, prin Spitalul Județean Constanța, doar 50 de constănțence au accesat programul național de screening. „Un număr infim!”, a subliniat dr. Vlad Tica, medic șef al Secției de Obstetrică Ginecologie 1 din cadrul Spitalului Județean Constanța.

În schimb, sunt din ce în ce mai dese cazurile în care femei cu vârste între 30 și 40 de ani ajung la spital în momentul în care cancerul este avansat, iar histerectomia este singura soluția pentru a le salva viețile. Și mai grav este că, în destule situații, nici măcar această intervenție chirurgicală nu mai este o opțiune.

Cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, celebrată în perioada 22 – 28 ianuarie a.c., cadrele medicale de la Spitalul Județean Constanța au organizat o conferință de presă pentru a atrage atenția asupra necesitării măsurilor preventive. Mai ales că, așa cum a subliniat dr. Tica, „sunt atât de puține tipuri de cancer care pot fi prevenite”. Iar cancerul de col uterin este una dintre aceste tipuri. O modalitate de prevenire este vaccinarea anti-HPV, care în țara noastră nu a avut un impact pozitiv în rândul populației feminine. O altă modalitate este realizarea, anual, a testului Babeș Papanicolau.

Potrivit dr. Sorin Vameșu, responsabil pe programul național de screening pentru cancer de col uterin din cadrul celei mai mari unități spitalicești din Constanța, constănțencele au posibilitatea să beneficieze de testul Babeș Papanicolau gratuit prin mai multe metode.

Cum poate fi efectuat, GRATUIT, testul Babeș Papanicolau

O primă variantă este să solicite medicului de familie, dacă acesta este acreditat în cadrul rețelei programului național, formularul pentru testare, cu care se vor prezenta în ambulatorul Spitalului Județean Constanța, în vederea recoltării. În această situație, trebuie să știe că pot beneficia de investigație gratuit doar cele care în ultimii cinci ani nu au mai fost incluse în program și cele care nu sunt deja diagnosticate cu cancer de col uterin. Nu contează dacă femeile sunt asigurate sau nu la sănătate.

O altă variantă este să solicite medicului de familie un bilet de trimitere către un specialist ginecologie, situație în care de asemenea pot beneficia de gratuitate.

Sau, în cazul femeilor ai căror medici de familie nu sunt incluși în rețeaua programului național de screening (și, având în vedere că doar 151 de medici de familie din Constanța sunt în această rețea, este lesne de înțeles că foarte mulți nu dispun de respectivul formular!), se pot adresa dr. Diana Narcisa Voiculescu, medic planning familial, din cadrul Policlinicii 2 , sau la cabinetul dr. Radu Colojoară, medic ginecolog din municipiul Constanța. De la cei doi medici pot fi obținute formularele pentru includerea în programul de screening.

39 de constănțence au suferit histerectomii radicale, în 2017. Alte femei nu au mai avut nici măcar șansa aceasta!

Dr. Loti Popescu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța, a punctat un adevăr trist: „Oamenii devin conștienți de boală nu citind o statistică, ci atunci când se apropie cuțitul de os. Iar cancerul de col uterin este o boală parșivă. Nu doare și nu duce la sângerări, cele două mari temeri ale oamenilor, care îi duc la medic, decât atunci când este într-un stadiu avansat!”.

Deși statisticile nu impresionează, trebuie știut că sunt alarmante. Numai anul trecut, medicii de la Spitalul Județean Constanța au realizat 39 de histerectomii radicale (scoaterea completă a uterului), în încercarea de a preveni extinderea cancerului de col uterin. Însă multe dintre paciente au ales să nu se opereze. Nici faptul că județul nostru nu mai are secție de radioterapie nu a ajutat! Bolnavele de cancer de col uterin trebuie să meargă la București sau în alte județe pentru ședințele de radioterapie necesare, iar costurile cu cazarea, drumul și alte cheltuieli, nu sunt tocmai la îndemână. În sistemul de stat, ședințele de radioterapie sunt gratuite. La privat, ele ajung și până la 10.000 de lei.

În multe dintre cazuri, au atras atenția dr. Vlad Tica și dr. Aneta Tomescu, femeile bolnave ajung la spital când cancerul a ajuns deja în stadii inoperabile. „Să mai spunem că noi operăm și stadiul de 2B cancer, care pe plan european nu se mai operează, se consideră că deja este prea avansat. Noi operăm, pentru că altfel chiar nu am mai avea cum să intervenim în mult mai multe cazuri”, a punctat dr. Vlad Tica.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102