REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Trece vara, dar tot nu se știe cine plătește voucherele de vacanță! Au de suferit medicii – iată ce spune ministrul Pintea

Trece vara, dar tot nu se știe cine plătește voucherele de vacanță! Au de suferit medicii – iată ce spune ministrul Pintea

Replica API 3 august 2018 | 00:00 1182

Este început de august, este perioada concediilor, dar nici până în prezent nu a fost lămurită situația voucherelor de vacanță pentru toate categoriile de personal! Mai precis, nu s-a lămurit cine suportă contravaloarea acestor vouchere, astfel că sunt cazuri în care angajatorii încă amână distribuirea lor către personal. De exemplu, medicii rezidenți din spitale, cadrele medicale de la unitățile de primiri urgențe și cei de la Serviciul de Medicină Legală trebuie să mai aștepte până să primească aceste vouchere. În schimb, asistenții comunitari, mediatorii sanitari și cadrele medicale de la cabinetele școlare le-au primit, dar au primit și „recomandarea” să mai aștepte puțin până să le folosească. Motivul: unitățile sanitare și serviciile de asistență socială din cadrul primăriilor cer Ministerului Sănătății să suporte contravaloarea voucherelor, în timp ce ministerul spune că...nu e treaba lui!

Vestea că vor primi vouchere de vacanță, care să le mai scadă din cheltuielile din concedii i-a bucurat pe bugetari. Dar nu toți bugetarii au motive de bucurie. Nu încă! Iar asta pentru că, deși suntem în luna august, încă nu s-a lămurit clar cine suportă contravaloarea acestor tichete de vacanță pentru anumite categorii de personal.

Este cazul, de exemplu, a asistenților comunitari, a mediatorilor sanitari și a cadrelor medicale de la cabinetele școlare. În municipiul Constanța, aceștia figurează ca angajați în cadrul Serviciului Public de Asistență Socială, dar cu mențiunea că finanțarea pentru salariile lor vine de la Ministerul Sănătății, prin transfer. În aceste condiții, după cum a declarat Emil Mereuță, pentru „Replica de Constanța”, „și contravaloarea voucherelor de vacanță ar trebui să fie suportată tot de către Ministerul Sănătății”.

Angajaților de la SPAS Constanța li s-a recomandat să nu folosească, deocamdată, voucherele de vacanță

Însă, într-o adresă parvenită SPAS, dar și tuturor primăriilor din județ, marți, 31 iulie a.c., reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța arată: „Referitor la alocarea în anul 2018 de către Ministerul Sănătății prin DSP a voucherelor de vacanță pentru asistenții comunitari, mediatorii sanitari și a personalului din cabinetele școlare, OUG8/2018 privind acordarea voucherelor de vacanță pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere. Față de prevederile legale menționate, menționăm că Ministerul Sănătății nu are calitatea de angajator pentru personalul respectiv”.

Medicii rezidenți și cei de la UPU încă nu au primit voucherele

Pentru lămurirea situației, săptămâna viitoare urmează să aibă loc o întrunire între reprezentanții SPAS Constanța și DSP Constanța. Până atunci, angajaților respectivi li s-a recomandat să nu folosească, încă, voucherele.

Într-o situație similară sunt și medicii rezidenți, cadrele medicale din unitățile de primiri urgențe și cei de la Serviciul de Medicină Legală. La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, de exemplu, aceste vouchere au fost comandate deja, dar încă nu au fost distribuite personalului enumerat mai sus, pentru că se așteaptă lămuriri de la ministerul de resort, dacă suportă sau nu contravaloarea lor. „Federația Sanitas a făcut adresă către minister, iar vineri, 3 august a.c. vor avea o întâlnire cu doamna ministru Pintea, pentru a se clarifica această situație. În opinia noastră, aceste vouchere fac parte din drepturile salariale. Apar niște discriminări majore, în cadrul aceleiași unități, unii angajați primesc, alții nu. De exemplu, în cadrul Spitalului Județean, unele cadre medicale sunt plătite în baza contractului de finanțare cu Casa de Asigurări de Sănătate, alții prin transfer de la Ministerul Sănătății. Iar în aceste condiții, tot ce înseamnă salarizare, pentru această categorie, ar trebui să vină de la minister”, ne-a precizat Nicolae Manea, lider sindical SANITAS Constanța.

Contactată de „Replica de Constanța”, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a subliniat că ordonanța privind voucherele este clară: contravaloarea lor este suportată de către angajator, de către autoritățile locale sau spitale, nu de la minister.

„Ministerul Sănătății finanțează cheltuielile de personal a acestor categorii de personal, dar valoarea voucherelor de vacanță, conform legislației se suportă de către angajator. Acestea intră la categoria alte drepturi salariale, precum tichetele de masă. Pentru medicii rezidenți, medicii de la unitățile de primiri urgențe, spitalele spun că nu au bani suficienți pentru a le plăti, dar ei știu foarte bine că angajatorii trebuie să suporte aceste costuri. Ei știau din ianuarie a.c., aceste plăți trebuiau eșalonate pe parcursul anului, astfel încât să nu dezechilibreze bugetele lunilor iulie – august – septembrie. Și noi, la rândul nostru, am transmis adrese Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor, i-am mai întrebat o dată. La fel este și în cazul celor de la asistență socială, consiliul local, primăria trebuie să suporte, ei sunt angajatorul”, a declarat Sorina Pintea pentru „Replica de Constanța”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
noi continuam sa va mintim, sa va pacalim, sa va amagim, nimic nu este gratis de la noi. Nu ati inteles , va dam un leu si va luam zece, de ce acceptati- votati-ne
1
1
exista o vorba care zice ca omul sfinteste locul deci daca la astia e un habarnist care se ocupa cu distributia voucerelor nu inseamna sa generalizati sunt atatia in tara care si le-au primit si le-au si folosit asa lasati vrajeala ieftina.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614