REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Tuzla a „moştenit“ după grăniţuirea cu Eforie o groapă de gunoi neconformă! E fix în „buza“ Bălţii Tuzla

Tuzla a „moştenit“ după grăniţuirea cu Eforie o groapă de gunoi neconformă! E fix în „buza“ Bălţii Tuzla

Replica API 10 ianuarie 2018 | 14:01 839

Primarul, la discuţii cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării

Primarul, la discuţii cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării

Comuna Tuzla are una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc, o plajă încă sălbatică, şi un potenţial turistic momentan neexploatat. Se încearcă reinventarea turismului în zonă, după ce acum câţiva ani au existat chiar şi speculaţii că se va construi, undeva în zona turnului de televiziune, un resort de lux.

Proiectul a murit din faşă, însă în urmă au rămas câteva zeci de visători care au cumpărat terenuri, multe dintre ele rămase încă în perimetrul agricol, fără şanse de a trece în intravilan. Probabil că de aceea au existat şi ieşirile nervoase de la dezbaterile organizate, la finele anului trecut, de către Transgaz, compania de stat care vrea să construiască aici o conductă de gaze.

Şi în perimetrul pe unde va trece conducta (altul decât cel maintit mai sus, de la turnul tv) sunt destui proprietari dornici să speculeze momentul. Alţii în schimb, ca de exemplu primarul şi unii dintre aleşii locali, au bătut monedă pe nevoia comunei de a se dezvolta în sens turistic, şi au solicitat, pe acest considerent, ca anumite construcţii aferente conductei să fie mutate la un kilometru distanţă de mare.

Dar, în afară de această problemă numită Transgaz, comuna Tuzla are de rezolvat şi situaţia unei gropi de gunoi “moştenită” de la oraşul Eforie. Ca urmare a procesului de grăniţuire dintre cele două localităţi, Tuzla a câştigat o suprafaţă de 63.370 mp. Toate bune şi frumoase, terenul este în vecinătatea Bălţii Tuzla, doar că el a fost o groapă de gunoi!

În România sunt aproximativ 100 de depozite de deşeuri neconforme care trebuie închise. În caz contrar, România riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie. Între cele 100 de gropi se numără şi cea de la Tuzla. De altfel, în cursul zileid e azi, primarul comunei Tuzla, Reşit Taner, este invitat la Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru a discuta pe seama gropii de gunoi.

Conform unor documente studiate de reporterii “Replica” de Constanţa, terenul pe care se află groapa a fost preluat de la oraşul Eforie în domeniul privat al comunei Tuzla în octombrie 2017, iar din 2006 există un acord de mediu de încetare a activităţii. Cu alte cuvinte, pe teren nu s-ar mai fi depozitat deşeuri, însă nu există nici un alt act care să ateste că groapa este închisă. Revenind la preluarea terenului, în data de 6 octombrie 2017 Primăria Tuzla a procedat şi la înscrierea în cartea funciară - document cu numărul 109171.

Aşadar, problema poate fi catalogată drept delicată, în condiţiile în care, dacă se procedează la închiderea gropii, conform normelor UE, acel teren nu va putea fi folosit mulţi ani de acum înainte. Iar asta ar fi chiar păcat, întrucât, aşa cum arătam mai sus, el este în vecinătatea Bălţii Tuzla. Administraţia locală caută acum soluţii, financiar vorbind, nu neapărat pentru închidere gropii, ci este dispusă să încerce varianta mutării deşeurilor, curăţării pământului şi introducerii lui într-un eventual circuit turistic.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
micu alt snapan ...pe el vreti sa l votati? nu lasati sa se distruga zona turistica de la malul marii. daca santem uniti nu ne vor distruge plaja si zona de pescuit
1
3
DACA ERA MICU PRIMAR NU SE ANTAMPLA ASA CEVA TANER STIE NUMAI SA AMENITE CETATENI DI TUZLA SI SASI FACA EL AFACERILE PANA AN ULTIMA CLIPA DAR MAI ESTE PUTIN PANA PE 18 IANUARIE CAD VA FI SUSPENDAT SI VOM AVEA ALEGERI LA TUZLA VOTAM MICU PRIMAR MICU PRIMAR MICU PRIMAR CA SA SCOATA TUZLA LA LUMINA VOTAM MICU PRIMAR
3
2
Futu-ti granituirea mortilor matii de analfabeta semiretarda!
3
2
Si pe malul marii, aproape de locul unde se desfasoara festivalul de muzica Dakini, s-a format o groapa de gunoi, pe care indolenta administratie locala din Tuzla, se face ca nu o vede. Tone de gunoaie purtate de vant ajung an de an in mare si pe plaja. Si ne mai miram ca turistii straini evita sa ne mai viziteze si ne fac tigani...
5
1
am ajuns comuna cea mai ravnita ciuca bataii ,nu se poate ca sa fim distrusi din toate partile in loc sa fim promovati ca si o statiune de viitor al copiilor nostri.Nu corespunde ,nu este ecologica inchisa fara discutii.Avem la Costinesti la 5 km groapa de gunoi ecologica unde sa ducem gunoiul .Primarul sa-si faca treaba ca de aia l-am pus in fruntea urbei sa lase prioritatile personale si masa de tatari de-ai lui ,sa fie primar pentru toata comunitatea.
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614