REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ucrainenii au doborât o dronă Shahed intactă, care are elemente identice cu ale dronei căzute în Insula Mare a Brăilei

Ucrainenii au doborât o dronă Shahed intactă, care are elemente identice cu ale dronei căzute în Insula Mare a Brăilei

Victor ROTARU 31 martie 2024 | 11:17 3268

O dronă Shahed a rușilor, pe care ucrainenii au reușit s-o doboare aproape intactă, prin mijloace electronice, poartă elemente identice cu fragmentele dronei prăbușite zilele trecute în Insula Mare a Brăilei și recuperate de armată. Ministerul Apărării nu a comunicat încă tipul aparatului căzut pe teritoriul României, ci doar a spus că fragmentele „par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă)".

Ucrainenii au doborat o drona Shahed intacta, care are elemente identice cu ale dronei cazute in Insula Mare a Brailei

Armata ucraineană a reușit să doboare o dronă Shahed 136, de producție iraniană, pe care rușii le folosesc intensiv în războiul declanșat împotriva Ucrainei.

Drona doborâtă este aproape întreagă, având doar partea din față avariată și motorul din spate. În schimb, carcasa dronei este intactă și și-a păstrat forma binecunoscută, cu aripă delta.

Potrivit mai multor canale ucrainene, drona a fost doborâtă prin mijloace electronice, ceea ce ar explica faptul că este aproape intactă, pentru că nu s-a prăbușit pur și simplu, ci ar fi fost „condusă" în căderea ei.

Elemente identice cu drona de la Brăila

Un element atrage atenția la drona Shahed doborâtă de ucraineni: flapsurile (părțile mobile ale aripilor, care ajută la controlul altitudinii).

Flapsurile dronei Shahed doborâte de ucraineni seamănă până la identitate cu unul dintre fragmentele dronei prăbușite zilele trecute în Insula Mare a Brăilei.

Pozele de la fața locului, apărute întâi în presa locală, au surprins și un fragment de dronă care poartă o inscripție cu caractere chirilice identică cu inscripția de pe drona Shahed doborâtă de ucraineni. Mesajul „НЕ БРАТЬСЯ" în limba rusă se traduce prin „Nu atinge / Nu apuca", în sensul de a nu apuca drona de acea parte, pentru că este mobilă și se poate defecta.

De asemenea, și pârghiile mobile care ies din aripa fixă a dronei și sunt prinse de flapsuri, pentru a le modifica unghiul și, astfel, altitudinea dronei, arată la fel cu cele provenite de la drona prăbușită în Insula Mare a Brăilei.

MApN a admis că este vorba de o dronă prăbușită

Fragmente provenite de la un obiect căzut din aer, care a provocat un crater mare, au fost găsite în Insula Mare a Brăilei, pe teritoriul României, după ce mai mulți localnici au semnalat posibila prăbușire a unei drone în zonă.

După ce zona a fost izolată și s-au făcut căutări extinse, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că joi seară „au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei".

Fragmentele respective au fost luate și duse într-un laborator al armatei, pentru a fi analizate, a mai precizat MApN, fără a oferi alte amănunte, cum ar fi tipul sau proveniența dronei.

Ce sunt dronele Shahed

Dronele Shahed 136 produse de Iran, pe care rușii le-au rebotezat Gheran 2, pentru a ocoli sancțiunile internaționale, sunt printre cele mai folosite arme pentru lovituri de la distanță împotriva Ucrainei.

Deși zboară la viteze și altitudini mici, dronele Shahed pot produce pagube importante, pentru că sunt destul de mici pentru a le face greu de reperat.

Ele pot duce o încărcătură de până la 50 de kilograme de explozibil, destul pentru a provoca pagube serioase clădirilor și infrastructurii civile.

În plus, sunt ieftine în comparație cu rachetele ghidate, ceea ce le face mult mai eficiente din punct de vedere economic.

Acest lucru s-a văzut și joi noapte, când Rusia a lansat unul dintre cele mai masive atacuri aeriene asupra Ucrainei, lansând nu mai puțin de 99 de lovituri, dintre care 60 au fost drone Shahed. Ucraina a anunțat că doborât 58 dintre ele, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Numai prostii scrieti. Nici nu au stabilit ce a cazut in Insula mare a Brailei si voi sunteti mai destepti stiti mai bine ca MApN .
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212