REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
15.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ultimele CALCULE înainte de MOȚIUNE: cine are de pierdut şi cine are de câştigat

Ultimele CALCULE înainte de MOȚIUNE: cine are de pierdut şi cine are de câştigat

Replica API 5 februarie 2020 | 10:29 173

Cu doar câteva ore înainte de votul din Parlament, se pare că moţiunea de cenzură are toate premisele pentru a trece. Pro România devine în acest moment un factor esenţial din ultimele calcule politice. Partidul lui Victor Ponta poate decide soarta moţiunii de cenzură dacă va intra în jocul politic propus de PSD.

Începând cu ora 12, moţiunea de cenzură intitulată “Guvernul Orban-PNL – privatizarea democraţiei româneşti” va fi dezbătută şi votată în Parlament. Moţiunea a fost semnată de 208 parlamentari din partea PSD şi UDMR, după ce Guvernul Orban s-a angajat în proiectul privind alegerea primarilor în două tururi.

Totodată, astăzi (n.red. miercuri, 5 februarie) putem avea parte de o premieră în politica românească de după Revoluţie. Dacă moţiunea de cenzură va trece, atunci drumul spre anticipate devine unul încet, dar sigur. Tabăra PSD – UDMR are până în acest moment 232 de voturi, iar pentru a trece moţiunea este nevoie de un număr de 233.

Cine are de pierdut şi cine are de câştigat?

PSD ar fi marele învingător, deoarece ar bloca proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. Astfel, numeroşi primari din partea PSD ar avea mari şanse pentru încă un mandat, însă nici cei de la PNL nu ar ar sta rău în acest sens. Liberalii au şi ei numeroşi primari în teritoriu.

Chiar în aceste momente, la sediul Pro România se desfăşoară o şedinţă de conducere a partidului în care se va decide dacă partidul lui Victor Ponta va merge alături de cei de la PSD şi UDMR pentru moţiunea de cenzură. Pro România ar avea nevoie de o eventuală alianţă alături de PSD pentru locuri în viitorul Parlament, dar şi în consiliile locale şi judeţene.

Cei de la USR ar fi dezavantajaţi de această moţiune de cenzură. Partidul condus de Dan Barna are nevoie de alegeri locale în două tururi pentru a putea spera la o batălie egală cu candidaţii PSD şi PNL.

PMP şi ALDE sunt alte două partide care ar fi dezavantajate de trecerea moţiunii şi eventual alegeri locale într-un singur tur. De asemenea, cele două partide riscă ieşirea din parlament în cazul validării moţiunii.

Concluzia este una simplă. Există o luptă certă între stânga şi dreapta, dar şi incertitudini de ambele părţi, iar rezultatul oricare ar fi el, va influenţa semnficativ un nou an plin de alegeri în România.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ati privatizat si sanatatea jigidiilor ! Na, DIASPORA ... ce ati votat si ce primiti ! Or sa va dea liberalii la mwie , se folosesc de voturile voastre iar voi munciti ca sclavii printre straini !
3
5
MWEEEEE PNLLLL ATI VOTAT CA HOTII 25 DE ORDONANTE DE URGENTA IN TOIUL NOPTII
4
4
spre anticipate PSD si USR vor lua procente slabe PNL se va umfla ca un curcan de revelion rezultatul fiind prost pentru democratia parlamentara si in general pentru Romania
4
6
De pierdut avem noi oamenii de rand. In loc sa va ocupati de problemele noastre va luptati intre voi. Anulati odata pensiile speciale, sa scapam de profitori.
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212